Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Dolphin: Το νέο project στο Πόρτο Χέλι με γκολφ και βίλες 130.000 τ.μ.


Dolphin: Το νέο project στο Πόρτο Χέλι με γκολφ και βίλες 130.000 τ.μ.
Οι κκ Πιέρ Χαραλαμπίδης και Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital


Της Στεφανίας Σούκη
Με φόντο τις δικαστικές περιπέτειες της συγγενικής Αristo στην Κύπρο και μετά το οριστικό ναυάγιο με τους Κινέζους στο deal των 290 εκατ. ευρώ, ο όμιλος της Dolphin ξεκινά τώρα τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πολυσυζητημένου Venus Rock στην Κύπρο, ενώ, πίσω στην Ελλάδα, επιχειρεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του γηπέδου γκολφ και παραθεριστικών κατοικιών στο Πόρτο Χέλι.
Ειδικότερα, όσον αφορά το νέο project στο Πόρτο Χέλι, η διοίκηση των Μ. Καμπουρίδη, Π. Χαραλαμπίδη και D. Heller βρίσκεται σε συζητήσεις με εγχώριο τραπεζικό όμιλο για την
εξασφάλιση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 24,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Jack Nicklaus Signature Golf Course, του Club House και του Beach Club. Με την κατασκευή αυτών των νέων εγκαταστάσεων, ο όμιλος DCI εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε πωλήσεις κατοικιών γκολφ επιφάνειας άνω των 110.000 τ.μ. και βιλών επιπλέον 20.000 τ.μ. κατά την πρώτη φάση του έργου. Οσον αφορά τις διαδικασίες των εγκρίσεων, ο όμιλος έχει λάβει το πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσον αφορά την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο του έργου (συμπεριλαμβανομένων και των νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων του γκολφ) καθώς και τις εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, με τα επόμενα βήματα να αφορούν την αποστολή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επανεξέταση του φακέλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι υφιστάμενες άδειες για το γήπεδο γκολφ παραμένουν σε ισχύ και οι εργασίες κατασκευής μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, εφόσον οριστικοποιηθεί το ‘’πακέτο’’ χρηματοδότησης για το έργο, το οποίο θα απαιτήσει επιπλέον ίδια κεφάλαια (ή κεφάλαια από τρίτους επενδυτές) της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά το υφιστάμενο Τhe Porto Heli Collection και το ξενοδοχείο Amanzoe, επίσης στο Πόρτο Χέλι, εφέτος το καλοκαίρι, κατά την τρίτη χρονιά λειτουργίας του, η πληρότητα άγγιξε το 100% με τις μέσες τιμές δωματίων να ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ τη βραδιά, ενώ ο όμιλος συνεχίζει την κατασκευή βιλών, ανάλογα με τις πωλήσεις, που έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τις 13 συνολικά.
Για το έτερο ξενοδοχείο του ομίλου στο Πόρτο Χέλι, το Nikki Beach, που άνοιξε τις πύλες του στις 28 του περασμένου Ιουλίου, η πληρότητα επίσης άγγιξε το 100% ορισμένες ημέρες του Αυγούστου.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο
Εκτός Ελλάδας, σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στην Κύπρο με ‘’φόντο’’ τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του Θ. Αριστοδήμου, πρώην προέδρου της τράπεζας Κύπρου και επικεφαλής της Aristo Developers, στην οποία ο όμιλος της Dolphin συμμετέχει στρατηγικά με 49,8%. Η DCI ξεκινά τώρα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του συγκροτήματος (εν όλω ή εν μέρει) του Venus Rock, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του, θα περιλαμβάνει κατασκευή δύο γηπέδων γκολφ 18 οπών σχεδιασμένα από τον Tony Jacklin, μαρίνα, ξενοδοχείο 5 αστέρων (Nikki Beach Hotel), beach club, εμπορικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και 3000 υπερπολυτελείς επαύλεις και εξοχικές κατοικίες. Πριν από ενάμιση χρόνο είχε υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της China Glory Investment Group -CGIG και της Aristo ύψους 290 εκατ. ευρώ για την πώληση του project σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της κυπριακής κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε ξένους επενδυτές στον τομέα του real estate, η οποία ωστόσο στη συνέχεια ναυάγησε. Η πώληση τώρα του Venus Rock θα συνδράμει ώστε να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική εικόνα και γενικότερα η ρευστότητα της Aristo, οι επιδόσεις της οποίας υπολείπονται των προσδοκιών.
Παράλληλα με τη διαδικασία πώλησης, η Αristo ξεκινά εκ νέου τις προωθητικές ενέργειες προκειμένου να ‘’κλείσει’’ νέες πωλήσεις ακινήτων εντός του Venus Rock, που είχαν παγώσει μέχρι σήμερα λόγω της συμφωνίας με την κινεζική CGIG. Κάτι το οποίο πάντως, δε θα είναι και τόσο εύκολο λόγω και της αρνητικής δημοσιότητας από τις τελευταίες δικαστικές περιπέτειες του κ. Αριστοδήμου και των ανακρίσεων που διενεργούνται στο νησί για το διαχωρισμό 177 οικοπέδων σε έκταση 160 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Aristo στην Πάφο. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αποδίδει τις κατηγορίες σε ανταγωνισμό επιχειρηματικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε «για λίγα μέτρα πρασίνου» από το διαχωρισμό αστικών οικοπέδων που πουλήθηκαν με επιτυχία σε Κύπριους και ξένους πελάτες της εταιρείας» και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου