Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ανακύκλωση: συνεργασία ΥΠΕΚΑ-Δήμων για καλύτερη εφαρμογή του νόμου

 http://www.econews.gr/
Δεκαήμερη παράταση διαβούλευσης στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων» του ΥΠΕΚΑ, δόθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ .
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτη, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, αποφασίσθηκε επίσης η σύσταση ομάδας εργασίας ΚΕΔΕ- ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Τριάντης και δύο σύμβουλοι του υπουργού, έτσι ώστε εντός δέκα ημερών να κατατεθεί σχέδιο για την εφαρμογή του νόμου. Στη συνάντηση, όπου εκ μέρους της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης τα μέλη του ΔΣ Ν. Χιωτάκη, Ν. Μελετίου και ο ειδικός συνεργάτης Ευ. Πάνου, συμφωνήθηκε, ότι το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των τεσσάρων ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας και η συλλογή τους δεν θα βαρύνουν τους δήμους, αλλά τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ).
Επίσης, συμφωνήθηκε η εφαρμογή του προγράμματος για την ανακύκλωση να ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το 2020, καθώς και να γίνει άμεσα
νέα συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εθνική στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η κοινή στόχευση του ΥΠΕΚΑ με την ΚΕΔΕ ως προς την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη της Ανακύκλωσης, και την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ και την υποχρέωση χωριστής συλλογής τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων υλικών σύμφωνα με τις χρονικές προθεσμίες που τίθενται σε αυτή.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε ακόμα η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση των δημοσίων, δημοτικών και περιφερειακών κτιρίων, θέμα για το οποίο το ΥΠΕΚΑ εργάζεται ήδη πάνω στο πλέγμα εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) σε συνάρτηση με μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους.
Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να στηρίξει το έργο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι απαιτείται ένα πλαίσιο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για το θέμα της Ανακύκλωσης, αλλά και για τα θέματα της ενέργειας, του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τα Ρυθμιστικά Σχέδια, την περιβαλλοντική προστασία. Θέματα για τα οποία το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει βηματισμό και θέλει να ενώσει δυνάμεις με την Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε:
«Η ανακύκλωση αποτελεί  μια μεγάλη πρόκληση   για μας και εργαζόμαστε συστηματικά για να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας, να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει πρωτοπόρος σε ένα θέμα που μέχρι πρότινος παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Έχουμε παρουσιάσει αποτελέσματα, όμως μπορούμε και πρέπει να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο με τη συμμετοχή και συνεργασία  των Δήμων που είναι στην πραγματικότητα ο κινητήριος μοχλός σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό άλλωστε, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθούμε για τα χωριστά ρεύματα αποβλήτων, αίρεται το κόστος συλλογής από τους Δήμους, γεγονός που θα τους ανακουφίσει σημαντικά και μεταφέρεται στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση  και ανακύκλωση των αποβλήτων  από συσκευασίες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, μπαταρίες, λάστιχα, ορυκτέλαια κ.ά.
Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων χαίρομαι που οι απόψεις μας με την ΚΕΔΕ ταυτίζονται ως προς την ανάγκη να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση και να θωρακίσουμε ενεργειακά τα δημόσια κτίρια.   Σύντομα πρόκειται να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, προκειμένου να  επενδύσουμε  πόρους της τάξης των 220 εκατ. ευρώ στα δημόσια κτίρια. Πόροι που προβλέπονται στο Σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ,  για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020,  σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε:
«Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει προ πολλού και εμπράκτως ότι στηρίζουμε την ανακύκλωση και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα,  του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, η παράταση της διαβούλευσης καθώς και η συγκρότηση ομάδας εργασίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας θέσεις για την ανακύκλωση. Θεωρούμε ότι οι δήμοι έχουν  βασικό ρόλο προκειμένου να έχουμε πετυχημένη διαχείριση της ανακύκλωσης. Ωστόσο, πέρα από τη συμβολή τους στο γενικότερο περιβαλλοντικό όφελος, θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί  και το οικονομικό -  ανταποδοτικό όφελος για τη συμμετοχή τους.
Επίσης ζητήσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους της χώρας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να αντικαταστήσουν τον φωτισμό δημοτικών δημόσιων χώρων και κτιρίων με ενεργειακούς λαμπτήρες (LED), με διπλό στόχο: την ενεργειακή εξοικονόμηση αφενός και την εξοικονόμηση δαπανών για την ενεργειακή κατανάλωση αφετέρου. Σύντομα για όλα τα παραπάνω θα έχουμε συζήτηση με το ΥΠΕΚΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου