Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Πόσιμο νερό για όλους

Η εταιρεία που θα μας προμήθευε πόσιμο νερό από αφαλάτωση υπόγειων υδάτων αντλούμενων από δημοτικές γεωτρήσεις, άφησε το έργο για δικούς της λόγους. Άρα το έργο αυτό τελείωσε. Αντί να το ανακαλέσει ο Δήμος ως καταστροφικό για τα υπόγεια νερά μας, έδωσε τέλος η ιδιωτική εταιρεία.

Τι μένει;
1. Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού στα Χώνια της Κοιλάδας η οποία ναι μεν είχε εγκριθεί, αλλά σταμάτησε λόγω αντιδράσεων.

2. Μια "δημοτική εξαγγελία" για τρεις μονάδες αφαλάτωση θαλασσινού νερού, σε Κοιλάδα,  Πορτοχέλι, Ερμιόνη. Να μη μείνει κανένας δυσαρεστημένος! Τι πειράζει αν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των τριών μικρών αφαλατώσεων είναι τουλάχιστον διπλάσιο από μία μεγάλη; Δηλαδή αν ένας παραγωγός στέλνει καθημερινά στα Ιωάννινα 3 τόνους προϊόντα δεν θα αγόραζε ένα φορτηγάκι των 3 τόνων να κάνει τη δουλεία του με έναν οδηγό, αλλά 3 φορτηγάκια του ενός τόνου με 3 οδηγούς από Κοιλάδα,  Πορτοχέλι, Ερμιόνη για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι!

3. Μια πάγια τάση, όταν δεν φτάνει το νερό, να ανοίγει ο Δήμος μας νέες γεωτρήσεις ή να νοικιάζει από ιδιώτες.

Δυστυχώς ποτέ δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει ο Δήμος μας σχέδιο για το Πόσιμο νερό Ερμιονίδας που είναι το πρώτο πρόβλημα του τόπου.
Υπενθυμίζω ότι με την καθολική αποδοχή του οικοδομήσιμου αγροτεμαχίου, αρχικά των 300 τ.μ. και σήμερα των 2 και 4 στρεμμάτων, ο τόπος μας, καλώς ή κακώς, γέμισε εξοχικά. Υπολογίζονται σε 9000. Δηλαδή αν τον Αύγουστο γεμίσουν, 40000 θα είναι ο πληθυσμός των εξοχικών και 12000 αυτός των μόνιμων κατοίκων. Ασφαλώς προηγούνται οι ανάγκες των μόνιμων στους οικισμούς μας, αλλά οι 40000 είναι καταδικασμένοι να παίρνουν νερό με το βυτίο σε πλαστικές μαύρες δεξαμενές που το καλοκαίρι ζεματάνε; Δηλαδή η απάντηση είναι "καλά να πάθετε αφού ξέρατε ότι είσαστε εκτός οικισμών και εσείς κτίσατε"; Αυτή είναι η απάντηση στα εξοχικά που τα θεωρούμε την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στον τόπο μας, αρκεί να καταφέρουμε να είναι γεμάτα;

Οι μήνες περνάνε "σαν τα κουτσούμπια", λέγανε οι παλιοί. Ποιο είναι τελικά το σχέδιο του νέου Δημάρχου και των νεοεκλεγέντων;
Πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες, ώστε να συναποφασίσουν και αποδεχτούν τον νέο σχεδιασμό οι Κοινότητές μας;

Βασίλης Γκάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου