Σάββατο 9 Ιουλίου 2011


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Κρανίδι: 03/07/2011
Αρ.Πρ.: 8686
Ταχ.Διευθ.: Μελίνας Μερκούρη 11
                    Τ.Κ. 21 300
                     Κρανίδι
Πληροφορίες : Δήμαρχος
Γραμματεία Δημάρχου
Τηλ.: 2754 3 60028,  2754 3 60000
Φαξ: 2754 0 23668, 2754 0 29434
website: www.kranidi.gr

ΠΡΟΣ:
όπως Πίνακας Διανομής





















Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

 

η μέριμνα και η φροντίδα για την καθαριότητα είναι κοινή υπόθεση και υποχρέωση όλων μας και του Δήμου ασφαλώς μέσω των υπηρεσιών του αλλά και των ίδιων των δημοτών, των κατοίκων, μόνιμων ή παραθεριστών και των επισκεπτών μας.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων γενικά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα σύμφωνα με το ισχύων θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών (κάτοικοι του Δήμου) καταβάλλουν αντίστοιχα τέλη για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται τόσο για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων όσο και για το φωτισμό των χώρων αυτών. Οι δαπάνες για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού και το συνολικό κόστος των υπηρεσιών αυτών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύπτονται από άλλες πηγές του προϋπολογισμού των Δήμων.

Στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Ερμιονίδας παράλληλα με τα πρώτα βήματα της οργάνωσης του νέου Δήμου και τις πρώτες αλλά πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγων σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, μέσα και προσωπικό, καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών χωρίς να αυξήσουμε τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες και οι κάτοικοι ως ανταπόδοση των υπηρεσιών αυτών. Οι σοβαρές και σημαντικές δυσκολίες προέρχονται:

1.     Από την έλλειψη εργοστασίου ολικής επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων που παράγονται σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Παρά τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, και του σημερινού Δήμου Ερμιονίδας αλλά και των πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης αλλά και όλων των Δήμων της Πελοποννήσου, κανένα περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από την κατά νόμο και καθ’ ύλη αρμόδια προς τούτο Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε ολόκληρη των Πελοπόννησο ακόμα λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές ΧΑΔΑ.

2.     Στο Δήμο Ερμιονίδας με πρωτοβουλία, συμμετοχή και ευθύνη των πρώην Δήμων Κρανιδίου, Ερμιόνης, Ασκληπιείου και Επιδαύρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκαταστάθηκε και λειτούργησε προεκλογικά «ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ» στη θέση «Σταυρός Διδύμων» σε χώρο παλαιού υπάρχοντος ΧΑΔΑ, πολύ πλησίον και σε οπτική επαφή με τον δρόμο Ναυπλίου-Τραχειάς-Κρανιδίου ο οποίος εξυπηρετεί οδικά και τη σύνδεση του Δήμου μας με την Αθήνα. Ο δεματοποιητής αυτός προορίστηκε να συμπιέζει τα απορρίμματα, σύμμεικτα και χωρίς προηγούμενη διαλογή να παράγει δέματα βάρους περίπου 300 χιλιογράμμων τα οποία αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο χωρίς φυσικά να υπάρχει δυνατότητα αποστολής τους και επεξεργασίας τους σε κάποιο εργοστάσιο αφού τέτοιο δεν υπάρχει στην Πελοπόννησο αλλά ούτε και κανένα άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα τα κάνει δεκτά. Ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 6000 δέματα που είναι εκεί αποθηκευμένα και ο διαθέσιμος χώρος σχεδόν έχει κορεστεί.

Ο δεματοποιητής αυτός για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να δεχθεί για δεματοποίηση ογκώδη απορρίμματα όπως παλιά έπιπλα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, υλικά από κατεδάφιση ή ανακαίνιση οικοδομών, μπάζα, κουφώματα κλπ, κλαδέματα από δέντρα και καλλωπιστικά φυτά και γενικά προϊόντα φυτικής προέλευσης πχ γκαζόν, κλαδιά κλπ. Με δεδομένο ότι μετά τη λειτουργία του δεματοποιητή έκλεισαν οι παλαιοί υπάρχοντες ΧΑΔΑ στους οποίους μεταφέρονταν τα παραπάνω απορρίμματα, η ελεύθερη έκθεση και απόρριψή τους δημιουργεί πολύ άσχημη εικόνα και προσβάλλει την αισθητική του τόσο όμορφου και καθόλα ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας. Ένα άλλο επιπλέον πρόβλημα από τη λειτουργία του δεματοποιητή λόγω της συμπίεσης σύμμεικτων απορριμμάτων είναι η παρουσία στα παραγόμενα υγρά απόβλητα, σε υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί δυστυχώς στην περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε με σοβαρότατους κινδύνους από την μόλυνση του περιβάλλοντος με τοξικά βαρέα. Επιπλέον και για όλα αυτά το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή θα κοστίζει στο νέο Δήμο Ερμιονίδας και κατ’ επέκταση στους δημότες και κατοίκους μας περίπου 500.000,00€ το χρόνο.

3.     Οι σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό που αυτές τις μέρες άρχισαν να αντιμετωπίζονται με πρόσληψη εποχικού προσωπικού και ενοικίαση απορριμματοφόρων θα μας δώσουν σύντομα τη δυνατότητα μιας καλύτερης οργάνωσης στο τομέα της περισυλλογής των απορριμμάτων και της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων.

 

Στο διάστημα αυτό από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα η περισυλλογή των απορριμμάτων και η καθαριότητα των χώρων γίνονταν με 4 απορριμματοφόρα αυτοκίνητα, 4 οδηγούς και 2 εργάτες καθαριότητας. Ευτυχώς η κινητοποίηση πολλών εθελοντών και εθελοντριών σε ρόλους εργατών, οδηγών κλπ αλλά και η εθελοντική διάθεση μηχανικών μέσων από εθελοντές, η αυταπάρνηση του λιγοστού προσωπικού και η εθελοντική συμμετοχή αιρετών σε εργασίες εργατών, οδηγών, τεχνιτών κλπ βοήθησε στο να έχουμε τη στοιχειώδη τουλάχιστον δυνατότητα περισυλλογής απορριμμάτων και ευπρεπισμού κάποιων χώρων.

 

 

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

 

κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας, επισκέπτες, φίλες και φίλοι του τόπου μας ζητάμε σήμερα με αυτή μας την επιστολή τη συνδρομή σας για να πετύχουμε μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με την καθαριότητα και την ευπρέπεια του Δήμου μας τόσο στο αστικό όσο και στο μη αστικό περιβάλλον. Ο καλύτερος τρόπος της δικιάς σας συμμετοχής και συνδρομής σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η πιστή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας τον οποίο πρόσφατα ψήφισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο και τον οποίο σας κοινοποιούμε. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί σε όσα περιλαμβάνονται στα άρθρα 4,5,6,10,15,18 του κανονισμού.

Σημαντική θα είναι η βοήθειά σας και η συμβολή σας στη μεγάλη επιχείρηση που ξεκινήσαμε πριν περίπου 3 μήνες για την οργανωμένη εφαρμογή της διαδικασίας της ανακύκλωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Εδώ ο ρόλος του κάθε δημότη, του κατοίκου αλλά και του επισκέπτη του τόπου μας, είναι τόσο σημαντικός όσο και ξεχωριστός. Η επιτυχής εφαρμογή της διαδικασίας της ανακύκλωσης απαιτεί από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά, τόσο τη γνώση γύρω από το θέμα αυτό όσο και τη δημιουργία μιας υψηλής συνείδησης και κουλτούρας στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Η διαλογή των επανακτήσιμων υλικών στα απορρίμματά μας, στη πηγή που παράγονται, είναι πρωταρχικής σημασίας, εργασία και προϋπόθεση στο μεγάλο ζήτημα της συλλογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με την επανάκτηση υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η απομάκρυνση της αναφλέξιμης ύλης έχει αποδεδειχθεί επιστημονικά και σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη διεθνή πρακτική ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης.    

Χωρίς τη δικά σας ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσουμε, όσες δαπάνες και αν διαθέσουμε (από τα δικά σας πάντοτε χρήματα) δεν πρόκειται να πετύχουμε αποτελέσματα που θα μας κάνουν όλους περήφανους που κατοικούμε και ζούμε μόνιμα ή περιστασιακά σε αυτό τον όμορφο ευλογημένο από το θεό και τη φύση τόπο.

 

 

 

Συνημμένα:

Κανονισμός καθαριότητας Δήμου Ερμιονίδας


Σας ευχαριστώ

Ο Δήμαρχος

Δημήτρης Καμιζής


   
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

 

1.     ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

2.     ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΕΜΙ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

3.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ

4.     ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ "ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ"

5.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΝΕΤΑΣ

6.     ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

7.     ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ "Ο ΦΑΡΟΣ"

8.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

9.     ΑΣΤΙΚΟΣ & ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

10. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

11. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ & ΠΟΤΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ

12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ (Σ.ΦΙ.Π.)

13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΑΓ.ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ" 

14. ΑΣΤΙΚΟΣ & ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΕΗ, ΣΥΝ, ΠΕ

15. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΠΕ

16. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ.

17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

18. "ΔΕΛΦΙΝΙ" ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

19. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΩΝ "ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ"

20. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΗ ΓΙΑΝΗ" ΣΑΛΑΝΤΙΟΥ ΔΙΔΥΜΩΝ

21. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ " Η ΓΑΛΗΝΗ"

22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΡΟΥΦΙΟΥ

23. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΣΙΡΙΣΜΟΣ "Η ΘΥΜΕΛΗ" ΣΥΝ.ΠΕ.

24. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ

25. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ"

26. ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (ΛΕ.ΜΟ.ΕΡ.)

27. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

28. ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

29. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

30. ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Σ.Π.Ε.

31. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου