Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τελευταίο άρθρο του κ.Γκάτσου για την τραγική κατασταση
που έχει περιέλθει η παραγωγική βάση της Ερμιονίδας
http://villadidimo.blogspot.com/2011/07/7.html
Η απόψη μου είναι ότι δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη και τώρα την απελευθέρωση της διακίνησης
των αγροτικών προιόντων σε διεθνές επίπεδο.Η κατρακύλα της οπικονομικής απόδοσης τωμ γεωργικών
εκμεταλλεύσεων δεν πρόκειται να ανατραπεί όσο επιμένουμε να παράγουμε προιόντα που παράγουν οι χώρες με χαμηλό παραγωγικό κόστος.Η λύση είναι σε επώνυμα προιόντα υψηλής ποιότητας .
Για το λάδι μας το οποίο έχει και ονομασία προέλευσης δεν έχει κατανοηθεί ένα μεγάλο σφάλμα που έχει γίνει με την εγκατάλειψη της παραδοσιακής ποικιλίας "Μανάκι¨" η οποία μπορεί να ζήσει χωρίς άρδευση για την "κορωνέικη¨" η οποία είανι εξαιρετικά απαιτητική σε νερό και δεν παράγει ίδιας ποιότητα λάδι.Εξ άλλου η κορωνέικη καλλιεργείται σε όλα τα μέρη
Η επιλογή αυτή τίναξε στον αέρα τον υδροφόρο ορίζοντα της Ερμιονίδας και το εισόδημα που δίνει πλέον είναι στα όρια διατήρησης των καλλιεργειών..
Η άρδευση των καλλιεργείων ελιάς με υφάλμυρο νερό μετατρέπει τα χωράφια της Ερμιονίδας σε αλατοχώραφα και υπερβολικά ευαίσθητα στην ερημοποίηση που αναμένουμε για την Νοτιοανατολική -Ελλάδα.
Η μόνη λύση που μπορέι να δώσει μια προοπτική είναι ένα σχέδιο μετατροπής των καλλιεργείων σε βιολογικές με καλλιέργειες προιόντων υψηλής ποιότητας που είναι συμβατές με τα ελάχιστα υδατικά αποθέματα της περιοχής.
Ενα παράδειγμα μπορειτε να δειτε παρακάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου