Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συλλογος Φιλων Πορτοχελιου: Εντονη παρουσια προσφορας


 Πηγή :http://www.paratiritis-news.com
Ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (ΣΦΙΠ),  αποτελεί αναμφισβήτητα, από τους πλέον σημαντικούς θεσμικούς φορείς στην  περιοχή της Ερμιονίδoς. Ιδρύθηκε πριν από εικοσιπέντε χρόνια περίπου –απόρροια πνευματικών ανησυχιών αλλά και  αγάπης για το Πορτοχέλι -μιας ομάδας παραθεριστών. ΄Εκτοτε, κοινός τους στόχος, είναι  η διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου αλλά και οι δωρεές κατά καιρούς ,που αφορούν στην υλοποίηση  έργων κοινής ωφελείας  πρωτίστως. Ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος για την παρουσίαση του κοινωνικού έργου, που απαριθμεί ο ΣΦΙΠ στο ενεργητικό του, είναι προφανώς ο Πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Ο προαναφερόμενος, Μηχανολόγος στο επάγγελμα, παρέθεσε στον δημοσιογράφο Κώστα Πρώιμο, αποκλειστικά για τον Παρατηρητή Αργολίδας, την ακόλουθη συνέντευξη.
-κ. Πρόεδρε, ποιες ανάγκες υπήρχαν τότε στην περιοχή του Πορτοχελίου και ποιες συνθήκες ώστε να ωθήσουν μια ομάδα ανθρώπων να ιδρύσουν το ΣΦΙΠ;
-Όλα άρχισαν πριν από εικοσιπέντε χρόνια, όταν μια ομάδα Αθηναίων παραθεριστών επισκέπτονταν το Πορτοχέλι ολοένα και συχνότερα. Το συναισθηματικό δέσιμο και η αγάπη   που εκδηλώθηκε για την περιοχή, ήταν οι βασικοί λόγοι της ίδρυσης του ΣΦΙΠ.Ο κύριος σκοπός της ύπαρξής μας -ως σύλλογος- είναι η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και η διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ασφαλώς στις προτεραιότητες μας, είναι πάντα η οποιαδήποτε μορφή βοήθειας, ακόμα και οικονομική προς την τοπική κοινότητα.

-Μπορείτε να μας αναφέρετε μια από τις πρώτες και βασικές ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν εκείνη την χρονική περίοδο ;
-Μια από τις πρώτες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν εκείνην την περίοδο που ιδρυθήκαμε, ήταν η οργανωμένη αποκομιδή απορριμμάτων. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τον  ΣΦΙΠ. Κατασκευάστηκαν οι τσιμεντένιες  βάσεις  που οριοθετούσαν τον χώρο εναπόθεσης, προχωρήσαμε στην αγορά των κάδων και τελικά ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου δώρισε στην τοπική κοινότητα το πρώτο απορριμματοφόρο.
-Στη συνέχεια ο ΣΦΙΠ  έκανε και  άλλες δωρεές;
-Κάποιες  μικρότερες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Ωστόσο πριν από τρία χρόνια δωρίσαμε ένα ασθενοφόρο όχημα στο κέντρο υγείας Κρανιδίου. Επίσης η παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στο κέντρο του Πορτοχελίου ήταν μια προσφορά του Συλλόγου μας. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ ενδεικτικά και σε άλλες δραστηριότητές μας, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως την παρουσίαση του έργου Μείζονος Ελληνισμού στο ΑΚS με την συμμετοχή σχολείων της περιοχής και αριθμό προσέλευσης ατόμων άνω των οκτακοσίων. Εκτιμώ πως σημαντική ήταν και η  δωρεάν διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών  στην Ακρόπολη που πραγματοποιούσαμε για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής.
-Την τρέχουσα χρονική περίοδο συνδιοργανώνετε με το ΟΜΕΔΙΠΟ το 24οΔιεθνές φεστιβάλ Πορτοχελίου στο κτήμα Μάνεση.
-Το διεθνές φεστιβάλ Πορτοχελίου ήταν μια ιδέα του Γιώργου Μάνεση. Διεξάγεται με επιτυχία επί είκοσι τέσσερα συναπτά έτη.  Εφέτος αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την τελετή έναρξης λόγω των δύσκολων καιρών που ζούμε. Παρατηρείται η έλλειψη χορηγιών από το Υπουργείο Πολιτισμού ,τους Δήμους κτλπ. ΟΙ συγκεκριμένες εκδηλώσεις  πλαισιώνονται από καταξιωμένους καλλιτέχνες στο Διεθνές στερέωμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
-Είναι κοινό μυστικό πως ο ΣΦΙΠ απαρτίζεται από μέλη που κατέχουν σημαντικές θέσεις στον ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό τομέα της χώρας. Προφανώς αυτό διευκολύνει τις προσπάθειές σας;
-Ναι, είναι αλήθεια. Πολλά μέλη του Συλλόγου μας, έχουν αποδείξει εμπράκτως την στήριξή τους στο κοινωνικό έργο που επιτελούμε, με τις όποιες παρεμβάσεις τους, όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο.  Θα ήθελα να τονίσω πως ο ΣΦΙΠ είναι ανοικτός για όλο τον κόσμο όπως  σε ιδέες και προτάσεις  για την περαιτέρω βελτίωση της περιοχής του Πορτοχελίου.
-κ.Παπαναστασίου  το έργο του ΣΦΙΠ, αν λάβουμε υπ’ όψη μας τις ζοφερές εποχές που διανύουμε, φαντάζει σημαντικότερο από ποτέ. Η τοπική  αυτοδιοίκηση  είναι στο πλευρό σας ;
-Βεβαίως. Συνεργαζόμαστε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά αυτή την εποχή τόσο με τον Πρόεδρο της κοινότητας  Πορτοχελίου  κ. Κόκκαλη όσο και με τον Αντιπρόεδρο κ.Παπαστεργίου, είμαστε σχεδόν σε καθημερινή επαφή ώστε να συνδράμουμε όπου χρειάζεται . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικονομική στήριξη που παρείχαμε προσφάτως, ώστε να πραγματοποιηθεί η άμεση αποκομιδή απορριμμάτων, η οποί α είχε μπλοκαριστεί επειδή οι σχετικοί διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί είχαν καταστεί  άγονοι.
-Τι λείπει σήμερα από το Πορτοχέλι;
-Η περιοχή του Πορτοχελίου και νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό, είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας.  Έχει λοιπόν τις βάσεις  για μία ασύλληπτη τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως πολλά από τα ζωτικής σημασίας έργα ‘ ‘ λιμνάζουν’ ‘  αυτή την εποχή. Αναφέρομαι στο πρότζεκτ της κατασκευής του γκολφ, της μαρίνας,  καθώς και στον δρόμο Κόστας-Πορτοχελίου ο οποίος θα έπρεπε να είχε διαμορφωθεί με διαφορετική φιλοσοφία αποδίδοντας σαφώς μία πιο ελκυστική εικόνα στην πρόσοψη του Πορτοχελίου.
-Δεν είναι λίγο αντιφατικό για ένα διάσημο προορισμό, όπως έχει χαρακτηριστεί το Πορτοχέλι, να μην έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά έργα αλλά και να μην υπάρχει δίκτυο με πόσιμο νερό;
-Πολύ σωστά! Αυτά ίσως είναι τα κυριότερα θέματα που πρέπει ν΄ απασχολήσουν τους αρμοδίους. Διότι σε μία περιοχή που έχει αναπτυχθεί οικοδομικά σχετικά καλά, η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης καθώς και πόσιμου νερού, είναι ανεπίτρεπτη.
-Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΦΙΠ;
-Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη στάθμευση στην παραλία της Κόστας. Πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει λύση ενδεχομένως με την οριοθέτηση ελεγχόμενων χώρων στάθμευσης, συνεργαζόμαστε με την τοπική κοινότητα προς αυτήν την κατεύθυνση.
-Κ. Παπαναστασίου, γνωρίζω πως είστε λάτρης των θαλασσίων σπορ, η περιοχή του Πορτοχελίου ενδείκνυται για την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυταθλητισμού, ωστόσο δεν έχουν παρατηρηθεί συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες από τους τοπικούς παράγοντες. Μπορεί ο ΣΦΙΠ ν΄ αποτελέσει μοχλό πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση;
-Ο ΣΦΙΠ δεν έχει ως αντικείμενό του τον αθλητισμό, ωστόσο έχετε απόλυτο δίκιο. Στο Πορτοχέλι θα μπορούσαν ν΄ αναπτυχθούν όλες οι μορφές θαλασσίων αθλημάτων. Θα πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να είναι ανοικτοί στις όποιες προτάσεις ενδεχομένως κατατεθούν στο μέλλον. Εμείς, ως Σύλλογος θα ήμαστε αρωγοί αυτού του σκοπού και θα στηρίξουμε την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της περιοχής.
http://www.paratiritis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου