Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Τα σημάδια...και τα νέα προειδοποιούν...

H μεγάλη φωτιά στην Αρκαδία αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έδειξε ότι ο κίνδυνος
είναι μεγάλος και ότι οι δομές αντιμετώπισης που υπάρχουν έχουν σχετικά περιορισμένα όρια.
Παρόλες τις ανακοινώσεις ,τις συναντήσεις ,τους σχεδιασμούς πολιτικής προστασίας ,σην πράξη
ολα αυτά εχουν περιορισμένη χρησιμότητα.Ειδικά φέτος που τα εναέρια μέσα είναι περιορισμένα
αναδεικνύεται η αδυναμία του υπόλοιπου μηχανισμού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρεί την συνδρομή της  πάρεργο .Ομως είναι ο μηχανισμός που πρέπει πάνω από όλους να νοιάζεται για το θέμα.
Προτιμά να καταναλώνει τους περιορισμένους πόρους της σε φιέστες ,και γενικά σε εκδηλώσεις που στο μυαλό των διοικούντων θα φέρουν τους ποθητούς ψήφους.και δόξα.
Αν γίνει το κακό ,θα επικαλεστεί ότι έφταιγαν,οι άνεμοι,η τρόικα,η πυροσβεστική ,και εν τέλει η κακιά ώρα.
Οι πολίτες κακομαθημένοι τα τελευταία χρόνια ,αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφεία τους την πυρκαγιά σαν μια καλή ευκαιρία για φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις που στην συνέχεια θα ανεβάσουν στο Facebook και στο Youtube.
Καμμιά σχέση με τις τακτικές της φτωχής Ελλάδας  που στο παρελθόν είχε θεσπίσει την υποχρεωτική συμμετοχή των κατοίκων στις ομάδες πυρασφάλειες των χωριών οι οποίες ήταν σε επιφυλακή όλο το καλοκαίρι.
Η Ερμιονίδα δεν ξεφεύγει απο τον κανόνα,μια χούφτα ηρωικοί πυροσβέστες ,μια τραγικά μικρή αστυνομική δύναμη ,μια μικρή  ομάδα εθελοντών με 2 μικρά πυροσβεστικά συστήματα ,η δομή του Δήμου Ερμιονίδας χωρίς δημοτική υδροφόρα (η διαθεσιμότητα των ιδιωτικών βυτίων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εγκαίρως όταν θα χρειαστεί και σε όλα τα σημεία )  με 2 μικρά πυροσβεστικά (άλλο ένα  ένα δόθηκε στο κλιμάκιο) αλλά με πάγια έλλειψη προσωπικού  για αυτο το σκοπό.(δεν  θεωρείται  βέβαιο ότι οι αντιδήμαρχοι θα είναι σε διαθεσιμότητα  να τα οδηγήσουν όταν χρειαστεί)
Αν προσθέσουμε ότι οι πρώτες ενισχύσεις θα φτάσουν σε 50 λεπτά με μια  ώρα.είναι φανερό ότι η περιοχή αυτη που είναι κατάφυτη με μεγάλες δασικές περιοχές οι οποίες μάλιστα είναι γεμάτη εξοχικές κατοικίες  και ο διαχειριστής της κατάστασης θα έχει στο μυαλό του την διάσωση του κόσμου θα βιώσει μια πολυ επικίνδυνη κατάσταση  .Είναι κρίμα μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας να βρίσκεται σε τόσο μεγάλο ρίσκο απο μιά δασική πυρκαγιά...που θα επιφέρει καίριο πλήγμα σε αύτο που της δίνει αξία.Την φυσική της  ομορφιά..
 "Ι"
*Θα σημειώσω επίσης ότι η βόρεια Ερμιονίδα ειναι σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την κάλυψη της .Στην οποία βρίσκεται και η "βόμβα " των 30000 τόνων απορριμμάτων στον Σταυρό,η οποία δεν φυλάγεται απο κάποιο πυροσβεστικό όχημα,και το σύστημα πυροσβεσης της  είναι σε άγνωστη κατάσταση.
Επίσης ότι φέτος η δημοτική αρχή δούλεψε σχετικά καλά στην πρόληψη ειδικα στον δρόμο Κρανιδίου  Ερμιόνης  με την δημιουργία ζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου