Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

H κατάσταση με τα σκουπίδια.

Η κατασταση σε μια περιοχή που δεν γίνεται μεταφορά σε καποιο αποδέκτη είναι έτσι και αλλιως χαοτική...
Η μεταφορά στην Φυλή δεν έχει αρχίσει ακόμη καθώς απαιτείται η ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας .Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 10-15 ημέρες.
Πάντως οταν θα ξεκινήσει η μεταφορά η κατασταση θα ομαλοποιηθεί σε 1-2 εβδομάδες.
Αν δεν γίνει κάποια απρόσμενη εμπλοκή όσο ισχύει η υπουργική απόφαση η διαχείριση της τρέχουσας παραγωγής θα γίνει χωρίς πρόβλημα.Βέβαια η οικονομική αιμοραγία του Δήμου θα είναι σημαντική .Υπολογίζεται οτι θα ξοδευτούν περίπου 300000 ευρώ .
Το βασικό βέβαια θέμα είναι η διαχείριση είναι η κατάσταση στον Σταυρό.
Φυσικά όλοι θα επιθυμούσαμε το άδειασμα του Σταυρού  να γίνει με πόρους εξω απο την Ερμιονίδα.
καθώς το ποσό είναι απαγορευτικό για τα δημοτικά μεγέθη αλλα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι είναι πιθανό...
Οσο αυτα μένουν εκεί πάντως μόνο επιπρόσθετο κόστος μπορεί να δημιουργήσουν .Μπορεί το κόστος να είναι στην επόμενη δημοτική περιόδο ,αλλα το κόστος  θα πληρωθεί...Βέβαια το περιβαλλοντικό κόστος θα αυξάνει γεωμετρικά και ο Δήμος θα είναι έκθετος σε προσφυγγές κατοίκων, η φορέων και είναι ενδεχόμενο να καταβάλλει υπερογκα ποσά αποκαταστασης ...
καθώς πλέον είναι ξεκαθαρισμένο ότι έχει νομική ευθύνη για ότι συνέβη και συμβαίνει εκεί..
Χρειάζεται ξεχωριστή "πολιτική" τέχνη εκ μέρους της δημοτικής αρχής να βρεί και αν υλοποιήσει το "αδειασμα" του Σταυρού με λογικ΄'ο τοπικό οικονομικό κόστος.Υπάρχει ανοχή  και κατανόηση καθώς ολοι περιμένουν την πολυπόθητη αποτελεσματικότητα στο θέμα  η οποία πρέπει βέβαια να είναι σχετικά άμεση..
Υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης πόρων απο την αποκομιδή καθώς είναι διαθέσιμες τεχνικές μείωσης του κόστους.Για την ανακύκλωση πάντως πρέπει να αναπτυχθεί μια έντονη πρωτοβουλία του Δήμου  αφου βέβαια σχεδιαστεί με ακρίβεια ένα επαγγελματικό σύστημα ανακύκλωσης .(Παράδειγμα Δήμου Χίου).Η απόψη μου είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα φερει εμπόδια αν ζητηθούν πράγματα που θα συνοδεύονται απο ένα σοβαρό σχέδιο ανακύκλωσης το οποίο βέβαια πρέπει να είναι  και πολυ καλά τεκμηριωμένο...(Υπάρχει και ο Δήμος Ευρώτα με ενδιαφέρουσες κινήσεις))




Συνεχίζεται...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου