Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η ρωσική Roseft εξαγόραSετην ΤΝΚ-BP



http://gr.euronews.com/ Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά μετά την ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της TNK - BP από το ρωσικό κολοσσό Rosneft, που έκλεισε τη νύχτα παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με την κίνηση αυτή η κρατική Rosneft είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου, με περίπου 4,6 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.
Το κόστος του συνολικού deal ανέρχεται στα 55 δισ. δολάρια. Δύο στελέχη της ΒΡ θα μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Ιτάρ Τας, επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, μεταδίδει πως τόσο η Rosneft όσο και η Gazprom δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση της Κύπρου να επενδύσουν σε υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μια από τις εταιρείες του ομίλου της TNK - BP εδρεύει στην Κύπρο.


Η ΤΝΚ-ΒΡ είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στη Ρωσία, στην οποία συμμετείχαν η ΒΡ και η ΑΑR (σύμπραξη ιδιωτών Ρώσων πετρελαιοπαραγωγών), χωρίς όμως να έχουν πάντα τις καλύτερες σχέσεις.
Η επεκτατική πολιτική της Rosneft και η εξαγορά των μετοχών της ΒΡ στην ΤΝΚ-ΒΡ, ουσιαστικά έδωσε διέξοδο στην ΒΡ για δύο λόγους:
Πρώτον, γίνεται μεγαλομέτοχος της Rosneft με ποσοστό 19,75% που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση στα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και δεύτερον, απεμπλέκεται μια και καλή από τις διαμάχες με τα στελέχη της AAR.

*Η συμφωνία με αριθμούς*

Η BP πουλάει: το 50% των μετοχών της TNK-BP
Η BP εισπράττει: 26.8 δις δολάρια -- από αυτά τα 17.1δις σε ρευστό και τα υπόλοιπα 9,7 δις σε μετοχές της Rosneft.
Μετά τη συμφωνία, το συνολικό ποσοστό των μετοχών της BP στη Rosfneft ανεβαίνει σε 19.75% (12.84% αγορασμένες απευθείας από τη Rosneft, 5.66% μετοχών της Rosneft προσφερόμενες από τη Ρωσική κυβέρνηση και ποσοστό 1.25% που ήδη είχε στην κατοχή της η ΒΡ)
Θέσεις της BP στο νέο ΔΣ: Δύο
Καθαρά κέρδη της BP: 12.3 δις δολάρια (καθαρό κέρδος μετά από την αγορά μετοχών της Rosneft)..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου