Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι καταναλωτές πριμοδοτούν αδρά τα αιολικά και φωτοβολτακά πάρκα.

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση με την αύξηση στα 27,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που είναι σήμερα, του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ). Και αυτό προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ, απ' όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με βάση την πρόταση αυτή εάν ένα νοικοκυριό πληρώνει σήμερα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού 9,3 ευρώ ΕΤΜΕΑΡ για τετραμηνιαία κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, τώρα θα κληθεί να
πληρώσει περίπου 27,3 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή 18 ευρώ παραπάνω. Για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, που είναι η μέση οικιακή κατανάλωση, το νοικοκυριό από 18,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 54,6 ευρώ για την ίδια κατανάλωση.
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σήμερα σε 317 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να φθάσει το Δεκέμβριο του 2014 στα 1,471 δισ ευρώ εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σημειώνεται ότι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος του Λειτουργού μέχρι το τέλος του 2014.Με βάση τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ για το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία απαιτείται τριπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αύξηση του εν λόγω τέλους, που έγινε από την 1/1/2013, ήταν της τάξης του 24% και από 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξήθηκε στα  9,3 ευρώ. Λίγα χρόνια πριν δε, ήταν μόλις στα 3 ευρώ.
www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου