Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Γνωρίστε την μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα ...Το  καφενείο "παγκάκι"  στο Κουκάκι .είναι κολλεκτίβα εργασίας .Περισσότερα εδώ.

Στο Παγκάκι επιλέξαμε να ακούμε και να προωθούμε μουσικές ελεύθερες (Creative Commons, Public Domain και ανεξάρτητες παραγωγές), επειδή δεν μας αρέσουν τα «πνευματικά δικαιώματα» που πνίγουν τη μουσική δημιουργία και οι καρποί τους μόνο στα χέρια των καλλιτεχνών δεν φτάνουν.
Μέσα στα πλαίσια της προώθησης και της ηθικής αναγνώρισης των δημιουργών των τραγουδιών, αποφασίσαμε η μουσική να παίζεται μέσα από ένα "jukebox" (στημένο σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα gnu/linux) όπου οι πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το άλμπουμ είναι άμεσα προσβάσιμες στους ακροατές τους (σύμφωνα και με τις επιθυμίες των δημιουργών, όπως αυτές διατυπώνονται μέσα από τις άδειες creative commons περί αναφοράς του δημιουργού, αλλά και της άμεσης επαφής που είχαμε μέσω email).
Η διαδικασία για τη λήψη άδειας μουσικής χωρίς να πληρωθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης ΑΕΠΙ και Αυτοδιαχείριση ήταν πολύμηνη, ηθικά και οικονομικά απαιτητική, αλλά πλέον είναι απλή υπόθεση. Ολόκληρο το ιστορικό και οδηγίες προς ναυτιλομένους θα βρείτε εδώ.
Πέρα από συγκροτήματα που γνωρίζουμε προσωπικά και κινούνται με αυτή τη λογική, μπορούμε να βρούμε χιλιάδες αξιόλογα κομμάτια και να ενισχύσουμε τους καλλιτέχνες που βρίσκονται από πίσω τους μέσω του διαδικτύου σε διάφορες ιστοσελίδες, όπως τα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου