Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η Ολλανδία στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας για την απελευθέρωση των Arctic 30


Η ολλανδική κυβέρνηση υπέβαλλε αίτηση προς το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), ζητώντας του να δώσει εντολή για την άμεση απελευθέρωση του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise, και όλων όσοι επέβαιναν σε αυτό κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην πλατφόρμα Prirazlomnaya της εταιρίας Gazprom.

Αν το ITLOS αποφανθεί υπέρ της Ολλανδίας, οι 28 ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace, ο ανεξάρτητος φωτογράφος Denis Sinyakov και ο ανεξάρτητος βιντεογράφος Kieron Bryan θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι να οριστεί η ημερομηνία για τη δίκη τους στη Ρωσία.
Οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία διαιτησίας ενάντια στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου και ζητάνε από το ITLOS να ορίσει «προσωρινά μέτρα» μέχρι την τελική έκβαση της διαιτησίας. Το ITLOS είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα με έδρα στο Αμβούργο της Γερμανίας, το οποίο
ιδρύθηκε με στόχο την επίλυση αντιδικιών σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 21 προσφυγές στο ITLOS και από αυτές μόνο 4 ζητούσαν την εφαρμογή προσωρινών μέτρων. Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση έγινε δεκτή με επιδοκιμασία από τη Greenpeace.
Ο νομικός σύμβουλος της διεθνούς Greenpeace, Jasper Teulings, δήλωσε
 «Η Greenpeace χαιρετίζει αυτή τη σημαντική κίνηση της ολλανδικής κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας μάλλον θα πάρει γύρω στις 4 εβδομάδες. Γι’ αυτό η Διεθνής Greenpeace καλεί όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση των κρατούντων».
Είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία προσφεύγει στο ITLOS. Τώρα προχωράει σε αυτή την κίνηση, καθώς το Arctic Sunrise έχει ολλανδική σημαία.
greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου