Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Υπογραφή συμβάσεων για απορρίμματα Πελοποννήσου



 Photo¨"Ι"
Στο τελικό στάδιο της -μακράς, όπως αποδείχθηκε- διαδικασίας που οδηγεί στην υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται η υπόθεση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Την επόμενη εβδομάδα οι 12 συμβάσεις που θα πρέπει να συναφθούν θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Και αν δεν υπάρξει ανάγκη τροποποιήσεων, τότε θα ακολουθήσουν οι υπογραφές που «ενεργοποιούν» το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Ο διαγωνισμός για την ανάθεση για 25 χρόνια σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του 2011. Ο προσωρινός ανάδοχος (η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2013, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν ένα έτος αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού τοποθετούσε την υπογραφή της σύμβασης το 2013!
Εν πάση περιπτώσει, η μακρά διαδικασία αδειοδότησης δείχνει να βαίνει προς ολοκλήρωση. Σε αυτό συνέβαλε η οριστικοποίηση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (μέσω του νέου ΕΣΠΑ) στα 68,5 εκατ. ευρώ και η εξεύρεση πιστωτικού ιδρύματος (η Alpha Bank) που θα αναλάβει τη δανειοδότηση του έργου (περίπου 60 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης θα καταβάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων.

Την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι 12 συμβάσεις που αφορούν όλες τις πτυχές του έργου: κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και άλλα. Μαζί και το καταστατικό της εταιρίας ειδικού σκοπού, που θα συσταθεί με τη σύμπραξη της ΤΕΡΝΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η οποία παραμένει... αβάπτιστη.
.....
Δείτε όλο το άρθρο στη Καθημερινή(εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου