Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι υποθέσεις και οι διαπραγματευσεις.

....Και η μεγάλη ευθύνη αυτων που κυβερνούν την Ευρωζώνη είναι η αδυναμία τους ,να δώσουν στη χώρα μας  την ελπίδα για μια έξοδο απο το σημερινό αδιέξοδο .Και η κύρια αιτία είναι ότι η σχέση των κρατών στην Ευρώπη είναι σχέσεις συνεταίρων ,που συνεργάζονται για καλυτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων τους  και κυρίως των οικονομικών .Ξεχνούμε ότι η Ευρωπαική ένωση ,απέχει σημαντικά απο την πραγματική πολιτική ενοποίηση .Δεν είναι η Ευρωπαική Ενωση ομοσπονδία όπως οι ΗΠΑ για να θεωρείται ότι είναι υποχρεωτική η σωτηρία μιας περιοχής.Οπότε η επίκληση στην αλληλεγγύη εχει στην ουσία συμβολική αξία.
Με όλα τα δεδομένα στο τραπέζι ακόμη και αυτό της εξόδου ,η οποία αν συμβεί θα είναι μέσω δικής μας επιλογής(μέσω δημοψηφίσματος πιθανώς,το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία των Ελλήνων  και αυτο θα σημαίνει το τέλος της νέας κυβέρνησης ),υπάρχει μια σειρά απόψεων (κυρίως τεχνοκρατών) που τονίζει τις τελευταίες μέρες αρκετά σημαντικά πράγματα,που οι πολιτικοί αποφεύγουν να αναφέρουν.
Η επιλογή να γίνει στην ουσία "ανοιχτή διαπραγμάτευση) δλδ με ανοιχτές πόρτες,περιορίζει τις επιλογές,και νομοτελειακά στο τέλος θα έχει το ένα απο τα δύο μέρη "ταπεινωμένο").Μπορεί βέβαια ,η επιλογή αυτή να είναι αναγκαστική, και αυτό είναι το πιθανότερο. 
Μπορεί η Ευρώπη να έχει ιστορικό συμβιβασμών ,αλλα αυτό συνέβη κυρίως μεταξύ των μεγάλων παικτών της ζώνης και πίσω απο σφραγισμένες πόρτες
Θα δεχτούν μια σειρά εθνών ,να αλλάξουν τις πολιτικές τους,και τους συσχετισμούς συμφερόντων τους ,για χάρη της μικρής και ανυπότακτης Ελλάδας;Μιλάμε για την Δεύτερη οικονομική δύναμη στο κόσμο.Θα δούμε,το μέλλον (και σύντομα)θα δείξει.
Το πιθανότερο είναι να μας θέσουν ένα πλαίσιο διαμονής  β ταχύτητας,ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία διαζυγίου  και απο τα δύο μέρη (το οποίο να σημειωθεί ,δεν σβήνει τα χρέη,και χρειάζεται αρκετή δουλειά,δεν είναι απλά τύπωμα νέου νομίσματος,όπως νομίζουν μερικοί απο εμάς ).
Επιπλέον  η διαδικασία αυτή ,θα φθείρει τάχιστα τη νέα κυβέρνηση ,καθώς ο χρόνος θα περνά και στην ουσία η ζωή των πολιτών δεν θα βελτιώνεται στη καλύτερη περίπτωση  βέβαια .Στο στάδιο αυτό ,θα δούν οι Ευρωπαίοι. και πώς θα κινηθούμε  (αν η νέα κυβέρνηση αποδειχτεί αποτελεσματική στη διαχείριση και στις μεταρρυθμίσιες ,θα επανέλθουμε σταδιακά).
Σε πιθανότητα εξόδου ...
Θα παγώσουν  πχ όλα τα έργα στην Ελλάδα που χρηματοδοτούνται απο το ΕΣΠΑ (το 90 % σήμερα γίνονται με αυτούς τους πόρους),θα ζητηθούν επιστροφές κλπ κανείς δλδ  δεν έχει χαρτογραφήσει  με σαφήνεια την Ελλάδα της επόμενης μέρας έξω από την Ενωση.Θα κλείσει η πόρτα για τους Ελληνες στην Ευρώπη,αρκετοί(και σήμερα στην Ευρώπη  εργαζονται πολλοί συμπολίτες μας) θα χρειαστεί να γυρίσουν πίσω,αφού θα μεταπέσουν πιθανώς σε καθεστών οικονομικών μεταναστών απο τρίτες χώρες.
Βέβαια ,αν η παραμονή  με τους παρόντες όρους της Ευρωζώνης σε οδηγεί σε συνθήκες του 1960  (γιατί εκεί θα πάμε σε πρώτο στάδιο μετα την αλλαγη νομίσματος ),έχει μια βάση λογικής να προτιμήσεις να διαχειριστείς μόνος σου τη φτώχεια του λαού σου και να δοκιμάσεις εναλλακτικούς δρόμους.

"Ι"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου