Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Horeca.H έκθεση του τουρισμού

Βρεθήκαμε την Κυριακή στη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα,για τα Ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.Απο το μέγεθος της έκθεσης αλλά και το πλήθος των επισκεπτών 
είναι σαφές ο τουρισμός  και οι συναφείς δραστηριότητες είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας .Πάνω απο 500 επιχειρήσεις έλαβαν μέρος  πολλές με εντυπωσιακά περίπτερα.
Η αίσθηση της αισιοδοξίας ,υπήρχε παντού ,δεν το συναντάς εύκολα πιά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια .
Μια σημαντική διαπίστωση πάντως είναι ότι μεγάλο μέρος των προιόντων (ακόμη και τροφίμων) προέρχεται απο το εξωτερικό .Και είναι ακόμη ότι αυτο επεκτείνεται και σε προιόντα που παραδοσιακά παράγουμε στην Ελλλάδα.

Ειδικά στον εξοπλισμό ,η ελληνική παραγωγή περιορίζεται ακόμη περισσότερο.Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό μέρος του τζίρου που αφήνουν επισκέπτες στη χώρα μας ,ξαναφεύγει έξω για να πληρωθούν όλα αυτά που εισάγονται.

Αυτό είναι σοβαρό δομικό πρόβλημα(δεν είναι μόνο στον τουρισμό),στο οποίο που αποφεύγουν να εστιάσουν ιδιαίτερα   οι ειδικοί του χώρου ,που μένουν μόνο στα 13 δις  ευρώ που συνεισφέρει ο κλάδος στο ΑΕΠ της χώρας.

Οι κύριοι λόγοι είναι γνωστοί,υψηλα κόστη παραγωγής ,ακριβή και ελλειπή πρόσβαση στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων,υψηλή φορολογία η οποία αλλάζει καθε λίγο.
Ετσι είναι λογικό κάποιος να προτιμά να ασχοληθεί με την εμπορία ,και όχι με τη παραγωγή.Εξ άλλου η Κίνα είναι πλέον παντού,ειδαμε και κρέατα απο τη μακρινή Μποτσουάνα . Αυτό σημαίνει ότι η γιγάντωση του αριθμού των επισκεπτών απο μόνη της  χωρίς  συνέργειες  με άλλους παραγωγικούς κλάδους δεν φέρνει απαραίτητα τα προσδοκώμενα ωφέλη.
 - Η μελέτη του ΣΕΤΕ για τη συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία.
http://sete.gr/media/2005/simasia_tourismou_sete_intelligence_report.pdf
"Ι"















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου