Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ :Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Δ.Ε. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ) ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Θα ήθελα να ενημερώσω τόσο τους ενδιαφερόμενους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου όσο και τους δημότες του δήμου μας, ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενημερωθήκαμε ότι αναστέλλονται οι εγγραφές του Α Κύκλου μάθησης (της Α τάξης) για τη σχολική χρονιά 2015-2016 και το σχολείο θα λειτουργήσει για την φετινή χρονιά μόνο με τον Β Κύκλο μάθησης. Χωρίς να μας εξηγήσει κανένας, για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αναστολή, εάν εμπλέκεται με την προεκλογική περίοδο, είτε σχετίζεται με την λογική των οριζόντιων περικοπών, εάν είμαστε το μοναδικό παράρτημα που αναστέλλει την λειτουργία ή όχι.
Για πάρα πολλούς λόγους και προσωπικά εγώ δεν ήθελα να δώσω προεκλογικό χαρακτήρα σε αυτήν την απόφαση και για αυτό δεν το αναδείξαμε κατά την προεκλογική περίοδο, περίοδο κατά την οποία απουσίαζαν και οι αρμόδιοι για να απαντήσουν.
Μετά τις εθνικές εκλογές και στη μοναδική, απαράδεκτη, καταχρηστική λογική των οριζόντιων περικοπών το ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Νομικό Πρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας) προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας τεσσάρων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και τεσσάρων Παραρτημάτων Σ.Δ.Ε. όπως αυτό του Κρανιδίου.
Η απόφαση αυτή όπως εξηγήσαμε όταν επισκεφτήκαμε (ο Αντιδήμαρχος κ. Δημαράκης
Ιωάννης, ο Διοικητικά Υπεύθυνος του παραρτήματος κ. Τόδωρης Παντελής και εγώ) την προϊσταμένη της Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ήταν προκλητική, άδικη και αντιπαιδαγωγική γιατί δεν έλαβε υπόψη τα εξής:
α) Το Σ.Δ.Ε. (Παράρτημα Κρανιδίου) είχε κατά την καλοκαιρινή περίοδο ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, είχε ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους μαθητές οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί και είχαμε ήδη 21 νέες εγγραφές στο Α Κύκλο μάθησης για τη σχολική χρονιά 2015-2016.
β) Δεν είχαν ενημερώσει ούτε τη σχολική κοινότητα του Σ.Δ.Ε. στο Κρανίδι ούτε και τον Δήμο Ερμιονίδας που όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστούσε για την ίδρυση και τη λειτουργία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δομής.
γ) Δεν έλαβαν υπόψη την χιλιομετρική απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην Ερμιονίδα και στο Ναύπλιο, τα εβδομήντα χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση είναι αποτρεπτική απόσταση για να παρακολουθήσει κάποιος μαθητής το μοναδικό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα λειτουργεί σε επίπεδο νομού.
δ) Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέους αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας. Πολλοί συνδημότες μας, αλλά και κάτοικοι της Ερμιονίδας αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία τόσο στην γνώση όσο και στην απόκτηση του Απολυτηρίου Γυμνασίου, απαραίτητο προσόν στα πλαίσια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας.
Στην επίσκεψή μας στο Υπουργείο Παιδείας μας γνωστοποιήθηκε ότι για την φετινή χρονιά δεν μπορεί να αναθεωρηθεί η απόφαση!! Όμως μπορεί να αλλάξει εάν συνεχίσουμε όλοι μας την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αποδείξουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του σχολείου. Ο Δήμος Ερμιονίδας αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα του Σ.Δ.Ε. Κρανιδίου (εκπαιδευτές-εκπαιδευόμενοι) θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια για μία ολόκληρη σχολική χρονιά. Θα ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους και οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2016-2017 θα διπλασιαστούν και τότε ας τολμήσουν να μην ξανανοίξουν το Σ.Δ.Ε. στο Κρανίδι και τότε θα δούμε την κοινωνική ευαισθησία ορισμένων που εύκολα λοιδορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Η λειτουργία των ΣΔΕ είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κατά 75% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ και μόνο 25% επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό το αναφέρω σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων…

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου