Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ναύπλιο, 7 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε όλοι με προσοχή τις προγραμματικές θέσεις που ανέπτυξε στην μακρά του ομιλία ο Πρωθυπουργός, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης στις τοποθετήσεις τους.

Και είδαμε, στο περιεχόμενο αυτών των τοποθετήσεων, το εξής πολύ ανησυχητικό παράδοξο: Ενώ τα μέλη της Κυβέρνησης, αλλά και οι συνάδελφοι βουλευτές της συμπολίτευσης, αναγνωρίζουν
στους λόγους τους την κρισιμότητα της κατάστασης, όταν φτάνουν να μιλήσουν για τα μέτρα και τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν, ζητούν καταφύγιο στο γνωστό τέχνασμα της γενικολογίας, των συνθημάτων και της διακήρυξης προθέσεων.

Από τη μια πλευρά, ακούμε ελάχιστα ως τίποτα από την Κυβέρνηση για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, δηλαδή, για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – μέτρα με δεσμευτικό χαρακτήρα, μετρήσιμους στόχους και συχνά σκληρές κοινωνικές συνέπειες.

Από την άλλη, ακούσαμε πάρα πολλά – μιάμιση ώρα κράτησε η πρωτολογία του Πρωθυπουργού – για αόριστες προθέσεις, για αριστερά πρόσημα.

Ακούσαμε μεγάλα λόγια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να κρύψει την αδυναμία της να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια πορεία εξόδου από την κρίση. Ενώ, και θέλω να το τονίσω αυτό, τίποτα δεν ειπώθηκε για κρίσιμους τομείς με τεράστια τόσο κοινωνική, όσο και οικονομική σημασία, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Τα ελάχιστα θετικά σημεία, όπως για παράδειγμα η δέσμευση ότι θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μένα, την περίοδο που ήμουν υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν φτάνουν.

Και θέλω εδώ να τονίσω την ανάγκη να συνεχιστούν τα έργα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με την απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, από το ΕΣΠΑ και άλλες πηγές, αλλά και η ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας, αλλά και να μην ανακληθούν σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις για την κατάργηση ομοσπονδιών με αποδεδειγμένες παρατυπίες και παρανομίες στην λειτουργία τους.

Ο αρμόδιος υφυπουργός χθες, αυτή τη φορά χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς και δεν αναγνώρισε, όπως το έχει κάνει πολλές φορές απ’ αυτό το βήμα, ότι σε πολλά θέματα – στην αντιμετώπιση της βίας, την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τον οικονομικό έλεγχο των ομοσπονδιών, την προετοιμασία του αθλητικού νόμου, την εφαρμογή της νομιμότητας – βρήκε σοβαρή και ουσιαστική δουλειά από την προηγούμενη κυβέρνηση την οποία συνεχίζει. Είναι κρίμα, ιδίως όταν μιλάμε για ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει, όπως ο αθλητισμός, να χρησιμοποιούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς κι αυτές τις επιθέσεις και να ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι πολίτες πίστεψαν ότι μέσα από την αποτυχία της επτάμηνης διαπραγμάτευσης, η Κυβέρνηση θα είχε τουλάχιστον ωριμάσει. Βεβαίως, ακόμα κι έτσι, το κόστος αυτής της ωρίμανσης θα ήταν και πάλι τεράστιο: Πήρατε την εθνική οικονομία να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, και σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις η χρονιά θα κλείσει με ύφεση κοντά στο 2.5%. Βρήκατε την ανεργία μετά από χρόνια να μειώνεται, και ξαναγυρίσατε στο φαύλο κύκλο. Βρήκατε πρωτογενή πλεονάσματα, και τώρα πανηγυρίζετε γιατί ξαναγυρίζετε τη χώρα στα ελλείμματα. Αφήσατε χιλιάδες κενά στα σχολεία, ακόμα και στα Ειδικά Σχολεία, χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Δυστυχώς, στις λίγες μέρες που πέρασαν από τις τελευταίες εκλογές, δείξατε ότι τίποτε απολύτως δεν άλλαξε: ούτε ωριμάσατε, ούτε ενηλικιωθήκατε πολιτικά, ούτε σοβαρευτήκατε.

Το είδαμε στις παλινωδίες με την σύνθεση της Κυβέρνησης. Το είδαμε στην αποτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το είδαμε επίσης, στις παλινωδίες με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – ένα μέτρο που εσείς, κι όχι οι δανειστές, προτείνατε ως ισοδύναμο. Το βλέπουμε στο περιεχόμενο
των προγραμματικών σας δηλώσεων αυτές τις τρεις μέρες.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Το σημαντικότερο πρόβλημα, το σημαντικότερο ζητούμενο αυτή την στιγμή για την πατρίδα μας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Και εκεί, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να πει.

Ποια είναι η πρότασή σας για τις επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Η ίδρυση ακόμα ενός φορέα – με μια κυβέρνηση που πολέμησε ως αντιπολίτευση όλες ανεξαιρέτως τις ξένες επενδύσεις, αλλά και όλες τις μεταρρυθμίσεις για ένα δημόσιο πιο φιλικό στον πολίτη και τους επενδυτές. Που υπουργοί της εύχονται να αποτύχουν οι διαγωνισμοί για τους οποίους εσείς οι ίδιοι δεσμευθήκατε στο Μνημόνιο που υπογράψατε. Με μια κυβέρνηση δηλωμένο εχθρό της επιχειρηματικότητας, που ακόμα και σήμερα αναμασά τις ίδιες ιδεοληπτικές κενολογίες.

Χρέος δικό μας, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι για μια ακόμη φορά να διασφαλίσουμε ότι η χώρα και η κοινωνία θα αποφύγει τα χειρότερα. Αλλά και να πείσουμε τους πολίτες για ένα πραγματικά αποτελεσματικό σχέδιο για την αναδημιουργία και την προκοπή του τόπου. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό και φιλόδοξο για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, πραγματικών θέσεων εργασίας. Για την διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επούλωση των πληγών και τη διόρθωση των αδικιών όλων αυτών των χρόνων: στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους, στις οικογένειες, στους αδύναμους, στους συνταξιούχους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι εδώ υπεύθυνη και σοβαρή, είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτά που η σημερινή κυβέρνηση, απ’ όσα βλέπουμε και ακούμε, δυστυχώς δεν μπορεί να πράξει για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου