Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Πέτρος Τατούλης «Δυναμικός αναπτυσσόμενος προορισμός η Πελοπόννησος»


Petros Tatoulis.jpg

Συνεργασία ΣΕΤΕ - Περιφέρειας Πελοποννήσου

«Η τουριστική οικονομία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας, αφού αποτελεί από τις πιο σοβαρές παραγωγικές δυνάμεις της, και βασικός πυλώνας που κρατά ζωντανή της ελληνική οικονομία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό του στην πρώτη περιφερειακή συνάντηση του ΣΕΤΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015.
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το άνοιγμα του Περιφερειακού Γραφείου του στην Τρίπολη, αναφέρθηκε στα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του τουρισμού στην Ελλάδα που έφτασαν τα 24 εκατομμύρια και 13,5 δις ευρώ αντίστοιχα.
«Ο αριθμός είναι αναμφίβολα εμβληματικός, αλλά και απόδειξη για μια ακόμα φορά ότι όπου υπάρχει σοβαρότητα στην επιχειρηματικότητα και υπευθυνότητα στις υλοποιούμενες δράσεις υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Δε συμφωνώ όμως ότι οι επιτυχίες οφείλονται στις ενέργειες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού
μας προϊόντος και των τουριστικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι ο στόχος των 26 δις ευρώ για το 2016 είναι εφικτός «γιατί αποδείξαμε ότι το μπορούμε με την εξωστρέφειά μας και με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στις αλλαγές της τουριστικής αγοράς. Με δεδομένο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται για πολλά χρόνια με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, οι Περιφέρειες είναι αυτές που μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση με την εξωστρέφειά τους και με την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
«Η Πελοπόννησος είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός με τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και εμείς μια περιφέρεια με υψηλούς πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «γι' αυτό επιδιώκουμε στοχευμένη συνεργασία για να ενισχύσουμε την πολιτική προσπάθειά μας».
Την ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων υπογράμμισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όπως επίσης και την καθυστέρηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα έχει κυρίως φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοματικά. «Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος άλλωστε είναι το κρίσιμο μέγεθος και όχι τόσο το επιδοματικό κίνητρο».
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε δράσεις με συμπράξεις και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, με μόχλευση των πόρων. Η επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα προγραμματική περίοδο εστιάζεται στο τρίπτυχο τουρισμός – αγροτική οικονομία – διατροφή.
Ο κ. Τατούλης τόνισε τέλος ότι ο ΣΕΤΕ θα πρέπει να δει τις ανάγκες του Ταμείου Γιουνκέρ, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη μόχλευση των πόρων με αναπτυξιακή προοπτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου