Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

H Ομιλία του Γιάννη Ανδριανου στην ημεριδα Τουρισμού στο Πορτο Χέλι


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ναύπλιο, 31 Οκτωβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
ΟΜΙΛΙΑ


ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ”

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανδριανός
Θέλω πρώτα απ' όλα να συγχαρώ τον Δήμο Ερμιονίδας, τον Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή και την οργανωτική επιτροπή για την διοργάνωση της σημερινής εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και επίκαιρης ημερίδας. Είναι μια ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις και να συζητηθούν στρατηγικές και άξονες δράσης πάνω σ' αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό όπλο, στο μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα που λέγεται τουρισμός.

Η Ερμιονίδα, όπως και ευρύτερα η Αργολίδα, η ανατολική Πελοπόννησος και ο Αργοσαρωνικός, έχει καταφέρει, παρά την δύσκολη συγκυρία της κρίσης, να διατηρεί την εικόνα ενός ποιοτικού προορισμού που αξιοποιεί με
αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα και σεβασμό την φυσική ομορφιά του τόπου μας, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, αλλά και την φιλοξενία και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλά και σημαντικά περιθώρια περαιτέρω δράσης. Αφήνω στην άκρη τα εμπόδια που το κεντρικό κράτος, η Κυβέρνηση, επιμένει να βάζει στον τουρισμό – το μεγάλο χτύπημα των κεφαλαιακών ελέγχων, την υπερφορολόγηση, τις κάθε είδους επιβαρύνσεις στην υγιή επιχειρηματικότητα, την απουσία στήριξης του τουριστικού κλάδου και των νέων επενδυτικών προσπαθειών. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το αδιέξοδο αυτής της προσέγγισης θα καταδειχθεί στην πράξη. Και βεβαίως, όσοι αντιλαμβανόμαστε ήδη την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με προτάσεις και επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα όμως, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους εξής άξονες:

Πρώτα απ' όλα την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών: Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, έχουμε την πύλη εισόδου και σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης στα Δερβενάκια, τον νοτιοανατολικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου και τη βελτίωση του επαρχιακού και τοπικού δικτύου. Έχουμε βεβαίως το μεγάλο έργο της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη προκειμένου να εξυπηρετεί εμπορικές πτήσεις τσάρτερ – ένα πάγιο αίτημα πολλών φορέων της περιφέρειας Πελοποννήσου που θα αυξήσει σημαντικά την τουριστική κίνηση. Έχουμε το φιλόδοξο έργο των υποδομών για τα υδροπλάνα, όπου, θυμίζω, μαζί καταφέραμε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε την χωροθέτηση υδατοδρομίων με έντονο θετικό ενδιαφέρον. Έχουμε τα έργα στα λιμάνια, τις μαρίνες και τα καταφύγια τουριστικών σκαφών της περιοχής, υποδομές που αποδίδουν αμέσως και ενισχύουν θεαματικά την ταυτότητα της περιοχής μας ως ποιοτικό προορισμό αρκεί να ολοκληρωθούν και να αξιοποιηθούν σωστά. Αλλά θυμίζω και τον Ανάβαλο, γιατί ανάπτυξη χωρίς νερό δεν γίνεται, ένα σημαντικό έργο που ξεκινήσαμε, όπου ειδικά για την Ερμιονίδα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου μου απάντησε χθες εγγράφως ότι η κατασκευή του έργου έχει ενταχθεί και επί του παρόντος δεν έχει δημοπρατηθεί. Το έργο είναι ενταγμένο και η υλοποίησή του αναμένεται να γίνει εντός της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Δεύτερον, είναι ο στόχος της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε πακέτα συνεδριακού και εκπαιδευτικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αγροτουρισμού, αθλητικού ακόμα και καταδυτικού τουρισμού. Ήδη ο τόπος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Πολιτισμό και την Ιστορία, αλλά και με τα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα. Οφείλουμε αυτά τα πλεονεκτήματα να τα αξιοποιήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, με στοχευμένες στρατηγικές και συνέργειες. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αργολίδας, αλλά και οι τοπικές γιορτές που διοργανώνονται με ολοένα και περισσότερο δυναμισμό τα τελευταία χρόνια, οι αθλητικές διοργανώσεις που ξεκινήσαμε ως νέους θεσμούς ή ενισχύσαμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά και τα προγράμματα των ξένων πανεπιστημίων στον τόπο μας, είναι πεδία που ήδη έχουμε και μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά. Μ' αυτό ακριβώς το σκεπτικό προώθησα έργα, θεσμούς και δράσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στην Αργολίδα κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο.
Τρίτον, βεβαίως, είναι η δημιουργία και η προβολή μιας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας για την Αργολίδα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας στόχος στον οποίο αξίζει να αφιερώσουμε μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας, καθώς η αποτελεσματική προβολή μιας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα της Αργολίδας, της ανατολικής Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού ως προορισμού, θα συμβάλει στην δημιουργία οικονομιών κλίμακος, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη συνεργασιών για την παροχή ακόμη πιο επεξεργασμένων και ενδιαφέροντων προϊόντων. Και όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση να μην ξαναδούμε εικόνες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τα σκουπίδια να κατακλύζουν την Ερμιονίδα. Και θέλω εδώ να συγχαρώ τον Δημήτρη Σφυρή για την αποτελεσματικότητά του.

Αυτοί είναι συνεπώς κατά τη γνώμη μου οι άξονες της στρατηγικής μας δράσης. Και σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να συμβάλω σ' αυτή την κατεύθυνση, είτε αναδεικνύοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή τα ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό στην περιοχή μας, είτε προωθώντας τα συγκεκριμένα έργα και τις πρωτοβουλίες που δίνουν ώθηση τόσο στον τουρισμό, όσο και στους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής μας οικονομίας.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα, η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα σ' αυτή την στόχευση, ώστε του χρόνου να είμαστε στη χαρούμενη θέση να συζητάμε για την διεύρυνση των θετικών αποτελεσμάτων που θα έχουμε πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου