Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Η "απάτη",τα χαμένα όνειρα και τα αδιέξοδα της κοινωνικής ασφάλισης .για τους σημερινούς εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Τυπική πληρωμή ασφάλισης ΟΑΕΕ (ΔΙΜΗΝΟ) Ασφαλισμένου στο με΄σο
ασφαλιστικης του ζωής.(16 χρόνια)
Για ασθένεια (+φάρμακα -εξετάσεις) 120,50 το μήνα
Για σύνταξη 315,60 το μήνα.
Αν πιστευει κανεις ότι με αυτές τις εισφορές το σύστημα μπορεί να δώσει συντάξεις με αγοραστική δύναμη 1000-1200 ευρώ που δίνει τώρα  είναι μακριά νυχτωμένος.
 Επίσης με τα χρήματα για περιθαλψη το σύστημα μπαίνει μέσα με τα τσαρούχια ..καθώς με απλή λογική   να το δούμε μια σοβαρή ασφαλιστική εταιρεία θα σού δώσει ενα βασικο νοσοκομειακό (με 1500-2000 συμμετοχή-απαλλαγή ) μεχρι βεβαια τα 65 (αργότερα υπο προυποθεσεις αν συνεχίζεις να το πληρώνεις)  ενω στο δημόσιο παύει καθε πληρωμή με τη καταβολή της σύνταξης..
Επίσης μια ιδιωτική ασφαλιστική θα σου δώσει και ένα πακέτο εξετάσεων 1000-1500 ευρώ ετησιώς πάλι όσο πληρώνεις.. αλλα οχι οπου θές (σε συγκεκριμμένα σημεία)
Επιπλέον η ιδιωτική εταιρεία έχει ανώτατο όριο στη ετησια παροχή,ενω το δημόσιο όχι..
Τώρα αν δεχτούμε οτι η ιδιωτική εταιρεία βγαζει ένα κέρδος 20 %  που το σημόσιο σύστημα δεν το περιλαμβάνει πάλι το δημόσιο σύστημα δεν βγαίνει με τίποτα.
Οπότε αυτο που λέμε συνήθως ότι εμείς οι ασφαλισμένοι ότι δώσαμε τα λεφτά μας και οι παροχές και οι συντάξει ς μας μειώνονται..έχουμε δίκιο αφού δε καταλάβαμε εγκαίρως ότι το σύστημα ασφάλισης στην Ελλάδα ήταν μια καλοστημενη πυραμίδα ,που οι πρώτοι πήραν σχετικά καλές συντάξεις αλλα ουσιαστικά με τα χρήματα των επόμενων ...
Τώρα που οι εργαζόμενοι μειώνονται και οι συνταξιούχοι αυξάνονται και σε αριθμό αλλα ζούν κατα μέσο όρο 20 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση (συνήθως με σοβαρές παθήσεις), είναι εμφανές οτο το σύστημα έχει καταρρεύσει. όπως το έιχαμε στο μυαλό μας τουλάχιστον..
Ετσι η γενιά η δικιά μου που θα βγει σε σύνταξη)αν συμβεί αυτο)  μετα απο 15 χρόνια θα παρει σε αγοραστική δύναμη σημερινη 500-600 ευρώ max ενω οι σημερινές μας εισφορές των 300 ευρω το μήνα πάνε ανεπιτυχώς να καλύψουν τις συντα΄ξεις των 100-1200 ευρω που δίνει ο ΟΑΕΕ  ,ο οποίος ήδη καταρρέει.
Το ίδιο συμβαίνει παντού...Θυμάμαι όλους τη δεκαετίας του 2000 να ζητούν ακόμη μεγαλύτερες συντάξεις ενώ ήξεραν όλοι το 2015 (ανεξαρτήτου κρίσης ) όλα θα τέλειωναν ,Οι πολιτικοί δεξιοί και αριστεροί αποστρέφονται τους αριθμούς και τα στοιχεία...Η καρέκλα τα ακυρώνει όλα...
Εμεις προβατάκια... ..
Και έρχεται τώρα το πανέξυπνο κράτος και βάζει φόρο 27-28 % στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών εκτός απο τη φορολογία του 29 %  ώστε να καλύψει λεει το έλλειμμα του ΟΑΕΕ με αναμενόμενο αποτέλεσμα να κλείσει τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις .Ετσι θα δούμε μικρές επιχιερήσεις να φθάσουν να πληρώνουν 10-150000 εισφορές ενω οι ιδιοκτήτες θα πάρουν συντάξεις συμβολικές...


.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου