Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ψαροταβερνα Λεπίτσα στη Κοιλάδα Αργολίδας



Ταβέρνα Λεπίτσα - Κοιλάδα, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής...
Η ψαροταβέρνα Λεπίτσα βρίσκεται 800 μέτρα πίσω από το χωριό της Κοιλάδας, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Πόρτο-Χέλι, πάνω στην ομώνυμη παραλία που θεωρείται μία από τις καλύτερες της Ερμιονίδας.
Ένας μικρός γραφικός κόλπος με λευκή άμμο και ρηχά πρασινογάλανα νερά, αρκετά πεύκα που προσφέρουν φιλόξενα τη σκιά τους, κάποιους φοίνικες που δίνουν μια εξωτική νότα στο τοπίο. Μια παραλία ήπια οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, και με ειδυλλιακή θέα στην δύση του ηλίου στον Αργολικό Κόλπο.
Η οικογένεια Θόδωρου Μπασιμακόπουλου διατηρεί στην ακροθαλασσιά αυτή, εδώ και 40 χρόνια μια ταβέρνα με πολύ καλή φήμη. Μιλήσαμε με τον Κυρ-Θόδωρο:
«O Πατέρας μου καταγόταν από το Βαλτέτσι και ήταν γεωργός. Πουλούσε νερό, μπαρμπα-Γιάννη νερουλά τον φώναζαν. Μικρός από 12 χρονών ψάρευα στην τράτα τη νύχτα. Θυμάται την εποχή που η Κοιλάδα είχε μεγάλο αλιευτικό στόλο. Μάζευαν τα δίχτυα («έκαναν καλάδα = καλεύανε») το χάραμα και άναβαν φωτιά στα βράχια για να ζεσταθούν. Τότε η παραλία ήταν αμμόλοφοι.
Το ’67 μπάρκαρα στα βαπόρια, έκανα ταξίδια μακρινά, το πιο μακρινό 22 μήνες.
Το ’71 πήγα στρατό και ένα χρόνο αργότερα, «την κοπάνισα» από το πολεμικό ναυτικό, για να μην αφήσω τον πατέρα μου να πουλήσει τα κτήματα. Κατάφερα να τα σώσει και τον Μάϊο του ’77 άνοιξα την ταβέρνα. Μαγείρευα ο ίδιος και η γυναίκα μου. Το μικρόβιο το πήραν και τα παιδιά μου και κυρίως ο Γιάννης.»
Ταβέρνα Λεπίτσα - Κοιλάδα, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide
Ο Γιάννης Μπασιμακόπουλος σπούδασε σεφ στη σχολή Le Monde, με δάσκαλο τον αείμνηστο Αλέξανδρο Γιώτη.
Ο Γιάννης συνεχίζει στη Λεπίτσα την παράδοση των ψαρικών, έχει αδυναμία στην πάστα και το ριζότο. Του αρέσει να δοκιμάζει νέα στοιχεία στις παραδοσιακές συνταγές, π.χ. ρόδι Ερμιόνης, συνταγές που παρουσιάζει και στη γιορτή του ροδιού: Γαρίδες με λικέρ από ρόδι, κριθαρότο με πουρέ από φρέσκο ρόδι, φάβα με μελάνι σουπιάς και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Σχολιάζει με θαυμασμό τη γειτνίαση με το ονομαστό σπήλαιο Φράγχθι, πόσο σημαντικό είναι και πόσο ελάχιστα γνωστό, με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της γαστρονομίας: βρέθηκαν καμένες φακές και υπολείμματα τροφών, που αποδεικνύουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος μαγείρευε εκεί.
Με την αδελφή του Ευγενία, συμμετέχουν στις προσπάθειες αναβίωσης και αναβάθμισης των δύο σημαντικών γιορτών του καλοκαιριού:
Την 23 Ιουνίου του Κλήδονα, το Θερινό Ηλιοστάσιο, και τη μεγάλη Γιορτή του Ψαρά στην Κοιλάδα, το τελευταίο μπαϊντούζι (φεγγάρι) του καλοκαιριού.
Σπεσιαλιτέ του καταστήματος:
  • Ψητά στα κάρβουνα
  • Χταπόδι λιαστό 48 ώρες
  • Ονομαστές γαρίδες Κοιλάδας, ψητές στα κάρβουνα, με ριζότο ή με λινγκουΐνι
  • Ψαρόσουπα κακαβιά
  • Και από γλυκά, δίπλες και γκανάκια, οι σπεσιαλιτέ της μητέρας
Τα υλικά όλα φρέσκα, εποχιακά από την περιοχή, το γάλα πρόβειο από στάνη στη Λεπίτσα και κρασί από Μαλαγουζιά Κοντοβράκη.
Επώνυμοι και απλοί παραθεριστές, τουρίστες και ντόπιοι, επιλέγουν το μαγαζί για τη θέση του, τα φαγητά του, την οικογενειακή ατμόσφαιρα, αλλά και για τα γλέντια που γίνονται συχνά – πυκνά με ορχήστρα.
Η ψαροταβέρνα Λεπίτσα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, συνεχόμενα για 5 μήνες Ιούνιο-Οκτώβριο μεσημέρι-βράδυ και τον υπόλοιπο χρόνο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου