Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για δημήτρης κρανιάς
Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Βαγγέλη Μειμαράκη και την Οργανωτική Επιτροπή για την άρτια και εξαιρετική διοργάνωση του Συνεδρίου. Επίσης θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στη συγκλονιστική ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απέδειξε γιατί αυτή η παράταξη έχει βαθιές ρίζες και ισχυρό κορμό στην Ελληνική κοινωνία και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πραγματικά πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.
Φίλες και φίλοι
Τα συνέδρια των πολυσυλλεκτικών κομμάτων στις προεκλογικές περιόδους αποτελούν την έκφραση της συμπυκνωμένης στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα το προσεχές διάστημα. Στρατηγική που θα αναδείξει και το δρόμο που θα επιχειρήσει να χαράξει ως κυβέρνηση, τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης του τόπου.
Οι ιδεολογικές αναζητήσεις και οι πολιτικές εκφράσεις τους εκ των πραγμάτων υποχωρούν αφήνοντας χώρο στη διαμόρφωση της διάταξης μάχης ενόψει εκλογών. Η εκπομπή του μηνύματος αυτού στην κοινωνία, αλλά και η ‘’λήψη του σήματος’’ από αυτήν, αποτελούν το
αιτούμενο του προσεχούς Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το Συνέδριο πρέπει να ξεφύγει από τη λογική της εσωτερικής διαδικασίας και να αφήσει το αποτύπωμά του έως τις εθνικές εκλογές και μετά από αυτές. O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται εύκολα τα αιτήματα των καιρών και απαντά στην ουσία τους. Η κυβερνητική αποτυχία, που γίνεται εμφανής και από την πολιτική των φιλοδωρημάτων σε κλίμα πανικού, φανερώνει την έλλειψη στρατηγικής διακυβέρνησης. Οι φόροι έχουν τσακίσει τους οικογενειακούς σχεδιασμούς και τα ‘’πολιτικά φιλοδωρήματα’’ θα εξαντληθούν σε λίγες μέρες ανάμεσα στις φορολογικές υποχρεώσεις και τα ψώνια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Η επόμενη ημέρα θα γυρίσει τα 5,7 εκατομμύρια ΑΦΜ (πίσω από τα οποία υπάρχουν πρόσωπα και οικογένειες) στην κατάθλιψη των υποχρεώσεων που η ανερμάτιστη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τα μεσαία και τα φτωχά νοικοκυριά.
Η απάντησή μας οφείλει να είναι σαφής και πρακτική. Το πρόγραμμά μας και τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα πρέπει να έχουν και μετάφρασή τους στην τσέπη κάθε πολίτη. Η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων στη βάση της καθημερινότητας αποτελεί ένα ακόμη αιτούμενο προς εξαγωγή από το Συνέδριο. Η οικονομίστικη θεώρηση πρέπει να εμπλουτιστεί από την κοινωνική και πατριωτική διάσταση του κάθε μέτρου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις – διαμαρτυρίες στη χώρα έγιναν για το Μακεδονικό ζήτημα. Σε μια εποχή, που ήδη κάθε νοικοκύρης είχε υποστεί σημαντική ζημιά στην καθημερινότητά του, ένα εθνικό ζήτημα, ένα ζήτημα που προσέβαλε την αξιοπρέπειά μας ως έθνους και πολιτών, έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, λέγοντας <<ως εδώ>>. Το ξέσπασμα αυτό έδειξε κάτι για την κοινωνία μας. Μπορεί αυτή η κοινωνία και αυτός ο λαός να έχουν ανεχθεί πολλά, υπάρχουν όμως ζωντανά στη βάση του η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, το φιλότιμο και ο πατριωτισμός. Αυτές οι αξίες οφείλουν και πρέπει να αναδειχθούν ως ηθική βάση οποιουδήποτε πολιτικού προγράμματος και στρατηγικής.
Η πολιτική πρέπει να αποδεικνύει ότι η πρακτική της στηρίζει αξίες και έχει αντίκρυσμα στην καθημερινότητα του πολίτη. Τονέο κράτος που επιζητούμε πρέπει να έχει μεγαλύτερη αυτονομία στις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικητικές μονάδες. Τις επιπτώσεις ενός οικονομικού προγράμματος δε θα τις δει ποτέ κανένας τεχνοκράτης στο σπίτι και τη ζωή του Γιώργου, του Κώστα, της Μαρίας η της Ελένης. Πιθανότατα να βλέπει τα αποτελέσματά του σε δείκτες και διαγράμματα χωρίς πρόσωπα και φυσικά χωρίς ψυχή.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Να αναδείξει την πολιτική που θα κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η. ΚΡΑΝΙΑΣ
Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου