Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Ελένη Παναγιωτοπούλου: «Ο κόσμος θέλει νέα πρόσωπα»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Πρόκειται για μια έμπειρη πολιτική προσωπικότητα, ενώ ανήκει σε μια παλιά και παραδοσιακή Αργεία οικογένεια ιατρών.
Ενισχύει ήδη το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εθνικών εκλογών που πιθανότατα θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο του 2019.
Ο ανωτέρω λόγος, γίνεται για την γνωστή Καρδιολόγο κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, η οποία παραχώρησε ευγενώς στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ποιά είναι τα κίνητρα, για μια «φτασμένη» επαγγελματικά γυναίκα, να ασχοληθεί εκ νέου με τα Κοινά, σε μια αρνητική κοινωνική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα;
Ε.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ:«Η χώρα μας παραμένει σε μια φάση ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής χρεωκοπίας και διαθέτουμε ελάχιστα πλέον χρονικά περιθώρια για την ανάταξης της. Αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους, όπως κινητοποίησε κι εμένα.
Δεν υπάρχουν «μεσσίες», εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας. Θεωρώ επομένως, επιβεβλημένη την συμμετοχή στα κοινά, ατόμων που δεν ψάχνουν την καθιέρωση
τους μέσα από αυτή τη διεργασία, αλλά έχουν ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Ατόμων που δεν έχουν ως κίνητρο την αυτοπροβολή ή την επαγγελματική εξασφάλιση, αλλά κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο επειδή θεωρούν ότι έχουν κάτι να προσφέρουν.
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και η συναίσθηση της πραγματικότητας και του ρόλου τους αποτελούν τα εφόδια για να διαχειριστούν ορθά  τις δυσκολίες και προκλήσεις της εποχής μας. Αυτό προσδοκούν οι πολίτες από τους αιρετούς αντιπροσώπους τους».
Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Εκτιμάτε ως θετική την αυξημένη ποσόστωση ως προς την συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των επικείμενων Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών; Και για ποιους λόγους;
Ε.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ποσόστωση είναι ένα μέτρο που διασφαλίζει την συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια σε μια κατ´ ελάχιστον αναλογία, με απώτερο στόχο την εκπροσώπηση και των δυο φύλων σε θέσεις ευθύνης. Αν και αφορά και τα δυο φύλα, συνηθίζουμε να μιλάμε για γυναικεία ποσόστωση, επειδή οι γυναίκες είναι αυτές που υπολείπονται σε εκπροσώπηση.
Καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2008 και είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζεται συχνά με δυσπιστία, λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα της, που θεωρείται από πολλούς ως άδικος και εναντίον της ποιότητας των αιρετών.
Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι η ποσόστωση έχει συμβάλει αποφασιστικά στην δημιουργία μιας κουλτούρας υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, έτσι ώστε να μην έχει πλέον χαρακτήρα υποχρέωσης αλλά επιλογής των καλύτερων και έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική και μετρήσιμη αύξηση των εκλεγμένων γυναικών.
Είναι δηλαδή, ένα αποτελεσματικό μέτρο υπέρ της Ισότητας των φύλων. Φυσικά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στη χώρα μας και πρέπει να τα επιδιώξουμε, όχι μόνο επειδή η Ισότητα των Φύλων αποτελεί δίκαιη και δημοκρατική επιταγή, αλλά και προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση, και κοινωνική συνοχή.
Η οικονομική αυτή διάσταση της ισότητας των φύλων, αναδείχθηκε πρόσφατα στην έρευνα του EIGΕ (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων) που δημοσιεύθηκε το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η εμπέδωση της ισότητας των φύλων είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε 10.5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στην ΕΕ μέχρι το 2050 και να αυξήσει το ΑΕΠ από 4 μέχρι 10%! Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ την αύξηση της ποσόστωσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα πολύ θετικό μέτρο».
Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Υπό διαφορετικές συνθήκες, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια δύο βουλευτικές έδρες στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η οποία αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα προπύργια της;
Ε.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Δεν ξέρω τι εννοείτε διαφορετικές συνθήκες, εγώ διαπιστώνω ένα πολύ ισχυρό «ρεύμα» υπέρ της ΝΔ παντού, το οποίο βαίνει αυξανόμενο. Θα το δείτε αυτό να καταγράφεται με τη μεγάλη νίκη που θα έχει η ΝΔ τον προσεχή Μάιο, στις Ευρωεκλογές.
Πιστεύω ότι η Αργολίδα θα είναι ανάμεσα στους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά για την ΝΔ πανελλαδικά και με δυο γαλάζιες βουλευτικές έδρες».

Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Πως αντιμετωπίζει ο κόσμος της Αργολίδας, με τον οποίο προφανώς έρχεστε συστηματικά και σε καθημερινή επαφή το γεγονός της υποψηφιότητας σας;
Ε.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Μέσα στην ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πλέον το αίτημα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού συνολικά, για ανανέωση προσώπων και πρακτικών.
Ο κόσμος θέλει καινούργια πρόσωπα, που να προέρχονται μέσα από την κοινωνία και όχι μέσα από κομματικούς σωλήνες, για να πάμε επιτέλους μπροστά. Μόνο έτσι μπορεί τελικά να αναστραφεί η τάση της δυσπιστίας ή και της απαξίωσης, που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες για την πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντιμετωπίζει με πολύ θετικό έως ενθουσιώδη τρόπο την δική μου βουλευτική υποψηφιότητα, γεγονός που μου δίνει χαρά και δύναμη να αγωνιστώ, αλλά και ευθύνη για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του. Άλλωστε εκτός του ότι με γνωρίζουν από παιδί, αφού είμαι γέννημα θρέμμα της Αργολίδας, στην οποία μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι τόσα χρόνια, έχω δώσει και δείγματα γραφής, ως Περιφερειακή Σύμβουλος Αργολίδας από το 2014 μέχρι σήμερα».
Κ.ΠΡΩΙΜΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ανανέωσης των πολιτικών προσώπων που ενδεχομένως να κληθούν να κυβερνήσουν την χώρα στο άμεσο μέλλον;
Ε.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Αν κοιτάξετε το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, θα διαπιστώσετε ότι το 48% των υποψηφίων (οι 20 στους 42) κατεβαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική και οι 6 από τους 42 υποψήφιους είναι κάτω των 40ετών.
Το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου έγιναν οι τελικές επιλογές δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα, λόγω δημοσιότητας ή πρότερης πολιτικής ενασχόλησης, αλλά η ικανότητα του κάθε υποψηφίου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος του ευρωβουλευτή.
Υλοποιείται έτσι έμπρακτα και με τόλμη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του είχε περιγράψει ως προσωπικό του στοίχημα να κινητοποιήσει και να εντάξει ανθρώπους στην πολιτική που κρατούσαν μέχρι σήμερα αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα.
Το ίδιο ακριβώς μοντέλο έχει ήδη υιοθετήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στη διαμόρφωση των εθνικών ψηφοδελτίων της ΝΔ, όπου πολλές υποψηφιότητες νέων προσώπων έχουν ήδη ανακοινωθεί, μεταξύ των οποίων και η δικιά μου. Το μητρώο στελεχών, η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΚΜ που άνοιξε τις πόρτες του κόμματος στην κοινωνία, αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή στελεχών, με ποικιλία βιογραφικών, από την οποία μπορεί να προέλθουν όχι μόνο υποψήφιοι, αλλά κυρίως στελέχη που θα αναλάβουν αύριο θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, χωρίς να έχουν κομματικά διαπιστευτήρια.
Αλλά και στον κομματικό μηχανισμό έχει επέλθει ανανέωση. Πρόκειται για τους 15 γραμματείς της και τους 140 αναπληρωτές τους, το 73% των οποίων δεν έχει αναλάβει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη θέση. Επιπλέον, δε, το 20% εξ αυτών δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ενεργό ανάμειξη στα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας.
Τα βιογραφικά τους ανταποκρίνονται πλήρως στο αίτημα της κοινωνίας να μπουν στην πολιτική πρόσωπα που έχουν διανύσει μια αυτόνομη επαγγελματική διαδρομή, με συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών. Επομένως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η ΝΔ κερδίζει ήδη το στοίχημα της ανανέωσης στην πολιτική ζωή του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου