Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Ιδιαίτερα συγκινητική η ατμόσφαιρα στη χθεσινή εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, εσωτερικός χώρος και υπαίθριες δραστηριότητες
Ιδιαίτερα συγκινητική η ατμόσφαιρα στη χθεσινή εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου εδώ στο κτήμα Μάνεση: η Βουλγάρα πιανίστα Ivelina Ivancheva (πολυβραβευμένη σολίστ και καθηγήτριας στην Εθνική Ακαδημία Μουσική “Pancho Vladiguerov” της Σόφια), από τους πρώτους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ (τέλη '80, αρχές '90) και προσωπική φίλη του πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή του φεστιβάλ Γιώργου Μάνεση, ερμήνευσε με μοναδική ευαισθησία σειρά πρελουδίων διαφόρων συνθετών (Bach, Debussy, Ravel κ.α.) και ειδικότερα το έργο "Retour" του Βούλγαρου συνθέτη L. Pipkov, το οποίο αφιέρωσε στον Γ. Μάνεση (συσχετίζοντάς το με την επιστροφή της στο Φεστιβάλ μετά τον θάνατό του). 
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. 
Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογος Θέλγη Καταχανάκη, μας μετέφερε μερικές χιλιετίες πίσω, στην εποχή που ο μύστης (και μουσικός και ποιητής και μάντης και πολλά άλλα) Ορφέας δημιουργεί τον Ορφισμό, μια νέα στάση ζωής/φιλοσοφία η οποία επηρεάζει όλους τους κατοπινούς μεγάλους μύστες και φιλοσόφους του τόπου μας: Πυθαγόρα, Πλάτωνα κ.α.
 Μετά την ομιλία της, ακολούθησε μια συγκινησιακά φορτισμένη αναφορά της στον ιδρυτή του φεστιβάλ και παλιό της φίλο Γιώργο Μάνεση, στο όραμά του και την επιθυμία του να πραγματοποιούνται ομιλίες όπως η παρούσα, που προβάλλουν και αναβιώνουν τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα του ελλαδικού χώρου. 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομαΤις ευχαριστούμε θερμά και τις δύο και ευχόμαστε να είναι δημιουργικές για πολλά πολλά ακόμη χρόνια!











https://www.facebook.com/portohelifestival/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου