Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Δεματοποιητής στην Ερμιονίδα

Εχω την απορία όπως και πολλοί άλλοι γιατί δεν λειτουργεί ο δεματοποιητής στην Ερμιονίδα.Σύμφωναμε τι τελευταίες εξελίξεις η Ερμιονίδα πλέον δεν μπορεί να συλλέξει και εναποθέσει κάπου τα σκουπίδια της.
Η ευθύνη των Δήμων μας είναι δεδομένη γιατί όλοι ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε λόγω των εξοντωτικών προστίμων της Ευρωπαικής Ενωσης.
Δυστυχώς οι φωνές φορέων και πολιτων δεν εισακούστηκαν.Τώρα την πληρώνουμε όλοι και η ευθύνη βαραίνει όλους αφου δεν πετύχαμε να συννενοηθούμε αφου τελικά το ζήτημα εξελίχθηκε σε προσωπικό πόλεμο με τον Δήμαρχο με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου βέβαια.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα μές το καλοκαίρι;
Α) να ξεκινήσει άμεσα η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης
Β) Να γίνει σύμβαση με το ΚΔΑΥ στη Τρίπολη.
Γ) Να βρεθεί τρόπος για προσωρινή διάθεση του 60% του συνολικού όγκου που δεν ανακυκλώνονται.Το κόστος εκεί θα είναι μεγάλο γιατί ώς γνωστό δεν έχουν ορισθεί χώροι απο την Περιφέρεια για τα στερεά απορρίματα.Πάντως η οριόθετηση τους δεν εξαρτάται απο τις βουλές των Δήμων της Ερμιονίδας .

Σας παραθέτω για το σύστημα ανακύκλωσης στην ΚΕΑ

Πατήστε εδω.
Τώρα δημοσιογραφικά που λέμε έχει συμβεί το εξής .Η διαχείριση των σκουπιδιών έχει 2 τεχνολογίες διαχείρισης.Ανακύκλωση-Κομποστοποιήση ,και καύση η μικτά συστήματα.
Λογικά η διαχείριση πρέπει να ήταν της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού έχει πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφερον.Λογικά ο κάθε νομός θα έπρεπε να είχε το δικό του ΚΔΑΥ ώστε να μειώνονται τα μεταφορικά,εγκαταστάσεις κομποστοποιήσης ,μονάδα παραλαβης στερεων αποβλήτων .Η Νεα Δημοκρατία προσπαθώντας να προλάβει τα προστιμα επέλεξε να κάνει στην Πελοπόννησο εργοστάσιο καύσης και μια σειρα δεματοποιητών που θα συσκεύαζαν τα σκουπιδια ώστε να μειώνεται ο όγκος.Η επιλογή αυτή δεν απορίπτεται απο την ευρωπαική Ενωση φτάνει να υπάρχουν οι περιβαλλοντολογικές οδηγίες της και να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια απο τη καύση.Οι δεματοποιητές δεν αποκλείουν την ανακύκλωση για να μην μπερδευόμαστε γιατι το 60% των απορριμάτων δεν ανακυκλώνεται έτσι και αλλιώς(οπως το γυαλί κλπ).Η Νεα Κυβέρνηση αγνόησε τον σχεδιασμό της προηγούμενης για τους δικούς της λόγους (προφανως έχει διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα που συνεργαζεται)χωρίς να σκέφτεται ότι μπορείς να κλείνεις τις απαράδεκτες ΧΑΔΑ αλλά χωρίς διάδοχη λύση είσαι σε αδιέξοδο όπως σε αυτό που θα βρεθούμε εμείς απο αύριο. Σε αυτο το σημείο ο Δήμαρχος έχει δίκιο άσχετα αν διαφωνούμε με την ουσία των επιλογών διαχείρισης και η ευθύνη της περιφέρειας(και όταν λέμε περιφέρεια εννούμε ΥΠΕΚΑ είναι πολύ μεγάλη κα εκτός τόπου και χρόνου.


Οσοι Δήμαρχοι πάντως ήταν μάγκες και υποψιασμένοι για την αναξιοπιστία της κεντρικής κυβέρνησης και υπάρχουν αρκετοί σε όλη την Ελλαδα προχώρησαν εγκαίρως σε συστήματα ανακύκλωσης,μικρές μονάδες κομποστοποιήσης ώστε να μειώσουν τον όγκο των απορριμάτων τους .Σε πολλους νομούς κατάφεραν και οριοθέτησαν χώρους για την σύγκέντρωση και επεξεργασία των σκουπιδιών του .Στην περίπτωση μας με ευθύνη πολλών ίσως και όλων μας δυστυχώς κάναμε μια τρύπα στο νερό.
Τέλος είναι ευκαιρία ακόμη και τώρα να συζητήσουμε νηφάλια και καλοπροαίρετα βγάζοντας το θέμα απο την προεκλογική ατζέντα ώστε να βρεθεί μια λύση βιώσιμη και φιλικη πρός το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου