Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πρόταση για μια καλύτερη blogογειτονιά στην Ερμιονίδα (τουλάχιστον)

Λειτούργησε στην περίπτωση της δημοσίευσης του κειμένου εναντίον της
αντιδημάρχου κ.Γιώτας Σαμπάνη η κοινή λογική και αυτο αποσύρθηκε με παράλληλη έκφραση συγνώμης του διαχειριστή  του ιστολόγιου.

Πρόταση μου είναι η συμφωνία απο όλα τα ιστολόγια για την μη δημοσίευση ανωνύμων καταγγελιών
και γενικά ανώνυμων εκφράσεων καθώς και απο πλευρα δυνάτοτητας είναι πανεύκολο 
για τον καθένα να φτιάξει ενα δικό του ιστολόγιο και να γράφει απο το πρωί μεχρι το βράδυ και να εχει και την ευθύνη.
Eξ άλλου αν υπάρχει παράνομη πράξη και θέλουμε την εφαρομογή του νόμου υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι τόποι και διαδικασίες  που  πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης.Θεωρώ έτσι οτι αν υπάρχει λόγος προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και τελικά αποφασισθεί μια δημοσίευση πρέπει παράλληλα να διαβιβάζεται και στην Εισαγγελία.
Αν δε γίνει αυτό τότε ο στόχος δεν είναι η διαφύλαξη της νομιμότητας αλλα η προσωπική επίθεση  σε καποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Η μη δημοσίευση ανωνύμων επιστολών  εφαρμόζεται ήδη απο την πλειοψηφεία των ιστολογίων.
Μιά τέτοια απόφαση θα αναβάθμιζε την αξιοπιστία όλων μας  και  παράλληλα θα λειτουργούσε προοστατευτικά σε καταδίκες  για συκοφαντική δυσφήμηση που είναι αναπόφευκτες σε μια
τέτοια περίπτωση καθώς είναι σύνηθες να εξαφανίζεται ο τροφοδότης της καταγγελίας και να αφήνει τον ιστολόγο να τα βγάλει πέρα στα δικαστήρια.
Επίσης  πρέπει να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και να μην αναρτούμε φωτογραφίες που απεικονίζουν μικρά  παιδιά αν δεν εχουμε εξασφαλίσει την έγγραφη αδεια των γονέων τους
Αρκεί μια καταγγελία ενός γονέα και οι περιπέτειες αρχίζουν.
Για αυτο δεν ανεβάσαμε πρόσφατα video απο μια σχολική εκδήλωση μετα απο πολύτιμη συμβουλή για το νομοθετικό πλαίσιο  από  γείτονα ιστολόγο.
Επίσης πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις απλών
εγκληματικών ενεργειών (στοιχεία ταυτότητας και φυσικά φωτογραφικού υλικού) .
Και βέβαια να μην ξεχνάμε σε τυχόν παραπομπή μας είναι πιθανό να μην λειτουργήσει καμμιά προστατευτική διάταξη που προστατεύει πχ μια τοπική εφημερίδα (ανάλογα με το δικαστήριο) και να βρεθούμε σε απρόσμενα και δυσανάλογα θέση.
Η βασιμότητα όμως αυτων που γράφουμε ειναι στις περισσότερες περιπτώσεις ασπίδα προστασίας ειδικα αν  εχει τηρηθεί  το μέτρο στους χαρακτηρισμούς κατα τη  έκφραση του θέματος.
Αρα καλο ρεπορτάζ ,δεμένο που λέμε.

Προσεχουμε λοιπόν για να μπορουμε να γράφουμε ....
και όπως έχουμε ξαναπούμε ότι ο εντοπισμός οποιουδήποτε είναι η πιο εύκολη υπόθεση.

Θ.Δ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου