Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συνεχίζεται η φωτιά στον Εβρο.Μεγάλη οικολογική καταστροφή



ΠΗΓΗ E-EVROS.GR
Παρασκευή 26 Αυγούστου

Ώρα  05:00

"Οι άνεμοι έχουν κοπάσει στην περιοχή. Το επίκεντρο παραμένει στον υδροταμιευτήρα της Νίψας. Περιμένουμε την φωτιά". Τάδε έφη Π.Υ. Αλεξανδρούπολης.

Ώρα  08:00
Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.Τα καναντέρ είναι ήδη στον αέρα και κάνουν ρίψεις.Περιμένουμε την βοήθεια από το εξωτερικό.

Ώρα 09:00
Η φωτιά είναι στον υδροταμιευτήρα πίσω απο την Νίψα και κάτω απο τα ραντάρ στα Λουτρά, δεν έχει περιοριστεί αλλά όλες οι δυνάμεις είναι εκεί και προσπαθούνε.

Ώρα 10:00
Αυτή την στιγμή συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης 6 ελληνικά αεροπλάνα.
2 ισπανικά και 3 γαλλικά το ένα εκ των τριών αεροπλάνων της Γαλλίας είναι συντονιστικό επρόκειτο να έρθουν στις 13.00 το μεσημέρι.

Ώρα 11:00
Η φωτιά στον υδροταμιευτήρα στη περιοχή της Νίψας φαίνεται να έχει τεθεί υπο έλεγχο δυστυχώς όμως λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων αυτή τη στιγμή είναι τρία τα μέτωπα της πυρκαγιάς.Το πρώτο είναι ΒΔ της Λευκίμης. Το δεύτερο είναι στη περιοχή Πετσάνη και το τρίτο στα Λουτρά στο "radar 22" οπού και εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ώρα 12:00
Αυτή την ώρα οδηγείται στον εισαγγελέα ο οδηγός του τρακτέρ που φέρεται να σκορπούσε επί ένα χιλιόμετρο σπίθες από την εξάτμιση του οχήματος.

Έρχονται από την Αθήνα δύο ελικόπτερα τύπου "chinook" με δασοκομάντος για να συνδράμουν  στο έργο της κατάσβεσης καθώς και πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη.


Ώρα 13:00
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η φωτιά μπαίνει στο χωριό Κοίλα. Όλοι οι κάτοικοι (πλήν ενός) έχουν αφήσει το χωριό. Κινδυνεύουν άμεσα τα σπίτια και οι περιουσίες των λιγοστών ευτυχώς κατοίκων. Η έκταση του μετώπου της φωτιάς ξεπερνάει τα 10 χιλιόμετρα.




Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στον 'Εβρο, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης με 3 μεγάλα μέτωπα (ώρα 12:00 μ.μ.).

Πυροσβέστες με ένα ελικόπτερο δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Λευκίμη καθώς η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και στη περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι με ένταση μεγαλύτερη των 10 μποφόρ.
Μπροστά από την πυρκαγιά είναι το χωριό Τριφύλλη που όπως δείχνουν όλα θα απειληθεί.

Οι καπνοί είναι ορατοί μέσα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.





 Ιστορικό

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ώρα 15:00


Οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι που πνέουν στη περιοχή έχουν αλλάξει τη κατεύθυνση της πυρκαγιάς στη Λευκίμη αλλά και στα Λουτρά προς τα δυτικά.

Λευκίμης: Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν πρόσβαση για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του δύσβατου της περιοχής και αναμένονται δυνάμεις κατάσβεσης απο τον εναέριο χώρο.

Λουτρά: Έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος στο χωριό των Λουτρών λόγω αλλαγής πορείας των ανέμων.

Ώρα 16:00
Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ προστέθηκαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Πυρκαγιά Λευκίμης: Στήνονται αντιπυρικές ζώνες με οχήματα του στρατού αλλά και των κατοίκων του χωριού.
Κινητοποιούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις πρώτων βοηθειών του στρατού.


Ώρα 17:00
Προστέθηκε και ένα ελικόπτερο στις εναέριες δυνάμεις.
Μεγάλα οχήματα του μηχανικού του στρατού κατευθύνονται προς Λευκίμη.
ΔΕΝ εκκενώνεται το χωριό Κοίλα ακόμα, σε αναμονή λεωφορεία εντός του χωριού για πιθανή εκκένωση.

Ώρα  18:00
Προστέθηκαν άλλα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ στις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, στο σύνολο αυτή τη στιγμή είναι τέσσερα και ένα ελικόπτερο.
Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή μαίνεται σταθερή στη περιοχή δυτικά της Λευκίμης.
Τα τέσσερα καναντέρ βοήθησαν κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών καθώς έχουν μειωθεί οι εστίες φωτιάς και οι έντονοι καπνοί.
Εκκενώθηκε το χωριό Κοίλα και Μελία και η μονάδα πολεμικής Αεροπορίας στα Λουτρά.

Ώρα  19:00
Βορειοδυτικά του χωριού Κοίλα η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγχτη τροπή και καίει κωνοφόρο δάσος.Τα αεροπλάνα σχεδόν αδυνατούν να κάνουν ρίψεις λόγω των πυκνών καπνών.
C-130 με 65 πυροσβέστες του στρατού έρχεται από  Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης .
Η φωτιά ΒΔ του χωριού Κοίλα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγχτα.
'Ολη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι παρών στο σημείο της πυρκαγιάς και συνδράμουν με κάθε τρόπο στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Ώρα 20:00
Αναζωπυρώνεται η φωτιά ΝΔ της Λευκίμης ενώ συνεχίζεται η πυρκαγιά ΒΔ του χωριού Κοίλα.
Αυτή την ώρα 8 οχήματα του στρατού τύπου stayer κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο Δημόκριτος να παραλάβουν τους 65 πυροσβέστες του στρατού που έχουν έρθει απο Θεσσαλονίκη.

Σε λίγη ώρα σταματούν τα αεροπλάνα τις ρίψεις από αέρος.

Ώρα 21:00
Βάση των διευθύνσεων που πνέουν αυτή τη στιγμή οι άνεμοι στη περιοχή η φωτιά έχει κατεύθυνση προς το χωριό Νίψα.

Ώρα 22:00
Έχει μειωθεί αισθητά η ένταση των ανέμων.
Όλοι περιμένουν την ανατολή του ηλίου όπου θα ξανασηκωθούν τα καναντέρ.

Ώρα 23:00
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού, με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ώρα 01:00

Η φωτιά κινείται ΝΔ του χωριού Κοίλα. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Αυτή την ώρα η ατμόσφαιρα στην Μαϊστρο είναι αποπνικτική ούτε μέσα στα σπίτια με ανοιχτό παράθυρο δεν μπορούν οι κάτοικοι να καθίσουν,ο καπνός είναι εντονος.

Κινητικότητα στα Λουτρά. Οχήματα της πυροσβεστικής και γρέιντερ πηγαίνουν προς Προφήτη - Ηλία.

Ώρα 02:00
To κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι στην περιοχή βόρεια των Λουτρών, στο "radar 22". Βόρεια των Λουτρών και βόρεια της Εγνατίας οδού.

H πληροφόρηση πλέον με το σταγονόμετρο.
Λογικά οι κάτοικοι των Λουτρών θα πρέπει να θορυβηθούν λίγο περισσότερο. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν είναι ιδιαιτέρως δυνατοί.

Ώρα 08:00
Με το πρώτο φώς του ηλίου τα καναντέρ άρχισαν ξανά τις ρίψεις απο αέρος.

Ώρα 09.00

Η φωτιά έχει κατεύθυνση ΝΔ του χωριού Λευκίμη προς το χωριό Κοίλα και στην περιοχή βόρεια των Λουτρών, στο "radar 22".
ΔΕΝ κινδυνεύει το δάσος της Δαδιάς.

'Ωρα 10:00
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή θα μεταβεί και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος κ. Παναγιώτης Μπονάτσος.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν 90 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 64 άτομα, 30 στρατιώτες και στρατιωτικοί και 15 μέλη των ΟΤΑ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Ώρα 11:00
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανησυχεί για την ενίσχυση της έντασης των ανέμων από το μεσημέρι και μετά, γι' αυτό και βρίσκεται σε επιφυλακή ένα ελικόπτερο ειδικά για το δάσος της Δαδιάς.

Ώρα 12:00
Αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι δυτικά της Λευκίμης και βόρεια των χωριών Κοίλα και Μελία .

Ώρα 13:00
Δύο αεροπλάνα τύπου Canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο στην κατάσβεση. Η πυρκαγιά δεν φαίνεται να περιορίζεται. Συνεχείς οι ρίψεις νερού από αέρος. Μεγάλες πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις στη μάχη της φωτιάς.

H φωτιά πλησιάζει τα Κοίλα. Αστυνομικές δυνάμεις διώχνουν τον κόσμο και ό,τι απέμεινε μέσα στο χωριό.

Ώρα 14:00
Η πυρκαγιά κινείται απειλητικά προς το χωριό Μελία. Ο δρόμος Κοίλα - Μελία είναι άκρως επικύνδυνος. Η Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας αιτείται άμεσα την κύρηξη του ν. Έβρου σε περιοχή εκτάκτου ανάγκης.

Γενική επιφυλακή σε όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διέταξε το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος από 07:30′ το πρωί της 25 Αυγούστου 2011 μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς των επομένων ημερών σε όλη την Ελλάδα.

Ώρα 15:00
Αλλάζει η φορά των ανέμων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο της κατάσβεσης. Τα 5 canadair και τα 2 ελικόπτερα "παλεύουν" με το ΒΔ κομμάτι των Κοίλων. Η πυρκαγιά δεν έχει μπει στο χωριό. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο σημείο αυτό. Αυτή τη στιγμή τα 3 από τα 5 αεροπλάνα πήγαν στη Θεσ/νικη για ανεφοδιασμό καυσίμων.

Ο Περιφερειάρχης αιτήθηκε την "περιοχή εκτάκτου ανάγκης" για τον Έβρο.

Ώρα 16:00
Δύο μπουλντόζες φεύγουν για τη Μελία. Πυροσβεστικά οχήματα διασχίζουν το χωριό Λουτρά κινούμενα βόρεια.

Ώρα 17:00
Η πυρκαγιά ΔΕΝ έχει τεθεί υπο έλεγχο και κατευθύνεται προς τα χωριά Μελία και Πυλαία.

Ώρα 18:00
Με απόφαση του Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Θεόδωρου Μπούφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η οριοθετημένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μεταξύ της τοπικής κοινότητας Λευκίμη –Σαράντα Σπίτια – Ερείπια Βυρίνης – ερείπια Κιτρινόπετρας – Ύψωμα Καρβουνιάρης – Μέλια – Β. Οικισμού Κοίλων – Ερείπια Αμυγδαλιάς, αμέσως μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης.

Έχει ζητηθεί η συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών και ήδη η Ισπανία ετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Ώρα 19:00
H φωτιά έχει φύγει από την Μελία ΒΔ, ανέβηκε τον επαρχιακό δρόμο Λουτρού - Πεσσάνης (βόρεια των Λουτρών και της Εγνατίας) και κατευθύνεται προς το φράγμα της Νίψας. Το φράγμα είναι ένα φυσικό εμπόδιο που ευελπιστούν οι δυνάμεις να αποκόψει τη φόρα της φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο σημέιο.

Με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες, η Νίψα δεν κινδυνεύει. Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πολλά. Το μεγαλύτερο αυτό που πάει προς το φράγμα της Νίψας.

Ώρα 20:00
Ο κύριος πυρήνας της φωτιάς βρίσκεται στο φράγμα της Νίψας και μάλιστα εκατέρωθεν αυτού. Οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο σημείο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Αισύμη μιας και περιβάλλεται από θαμνώδεις περιοχές. Βάσει των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών δεν υπάρχει απειλή ούτε για τη Νίψα. Κανένας λόγος πανικού για τους κατοίκους.

Η μάχη από αέρος έχει τερματιστεί. Δυστυχώς για αύριο η ΕΜΥ δίνει ισχυρότερους ανέμους στην περιοχή.

Ώρα 21:00
Η πληροφόρηση με το σταγονόμετρο. Ήρθαν 2 ισπανικά canadair με τους πιλότους τους για να συνδράμουν το πρωί στην κατάσβεση. Ο πυρήνας της φωτιάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο φράγμα της Νίψας. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα χωριά.

Ώρα 23:00
H πυρκαγιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Αύριο προστίθενται και 2 ισπανικά αεροσκάφη. Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ισχυρά δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου