Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Αναστέλλονται πλήρως οι εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη αναστολή των εμπορικών, βιομηχανικών στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Γάζα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο.

Σε σημερινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι, εν είδει κυρώσεων, αναστέλλονται πλήρως οι εμπορικές, στρατιωτικές, αμυντικές και βιομηχανικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Δήλωσε επίσης, ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας την ερχόμενη εβδομάδα, που θα μεταβεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι τα τουρκικά πλοία θα έχουν στο εξής "συχνότερη παρουσία" στην ανατολική Μεσόγειο.
"Η ανατολική μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του εμπάργκο που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ "συμπεριφέρεται πάντοτε σαν χαϊδεμένο παιδί", υπαινισσόμενος τη διεθνή ανοχή στη στάση του Ισραήλ απέναντι στο ζήτημα των Παλαιστινίων. Οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνονται όλο και περισσότερο, αφού το Ισραήλ εξακολουθεί ν' αρνείται να ζητήσει συγνώμη για τη δολοφονία των Τούρκων ακτιβιστών στις 31 Μαΐου 2010, στο πλοίο του στολίσκου της ελευθερίας Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Στο ίδιο κλίμα ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα αυξηθεί η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζοντας την απόφαση ως μέτρο απαραίτητο για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. "Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν.
Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα με εκτενές ρεπορτάζ η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι "η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων, ανατολικά και νότια της Κύπρου".
Η εφημερίδα κάνει λόγο για "επιχείρηση Μπαρμπαρός" και αναφέρει ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Αδριατική.
Η "Σαμπάχ" υποστηρίζει ότι "υπήρξαν νέες ρυθμίσεις για πιο ενεργό δράση της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία συστάθηκε το 2006 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας". Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου