Τελικά από αυτό που φοβόμασταν δεν τη γλυτώσαμε…
Αναφερόμαστε στο καταστρεπτικό έντομο των φοινικοειδών που ονομάζεται Ρυγχοφόρος ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (Rynchophorus ferrugineus ) και ο οποίος προκαλεί τρομακτικές ζημιές σε όλους τους φοίνικες.
Ήδη, στη Ρόδο στην Ηλεία, στην Αττική και στην Κρήτη έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές.
Έτσι, πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε στην κεντρική πλατεία στο Πόρτο Χέλι, ένας φοίνικας που ανήκει στο είδος του Κανάριου φοίνικα, ο οποίος σημειώνουμε ότι προσβάλλεται περισσότερο από όλα τα είδη των φοινίκων, να παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα προσβολής από το σκαθάρι. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται από κατάρρευση της κορυφής του φυτού, η οποία είχε αρχίσει να παρουσιάζει την όψη ομπρέλας, ενώ στο κορυφαίο τμήμα (στεφάνη) υπήρχαν οπές και χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα (φωτο 2, 3).
Επειδή, όπως διαπιστώθηκε η προσβολή ήταν προχωρημένη προκρίθηκε η λύση της δενδροχειρουργικής. Έτσι, αφαιρέθηκαν όλα τα φύλλα και καθαρίσθηκε η κορυφή του μέχρι του σημείου του κορυφαίου μεριστώματος. Το κορυφαίο μερίστωμα αποτελεί την καρδιά του φυτού και εάν αυτή δεν έχει προσβληθεί τότε αυτό μπορεί να «αναλάβει» σύντομα. Στη συνέχεια έγινε επέμβαση (ψεκασμός με χοντρή σταγόνα) με ένα από τα επιτρεπόμενα σκευάσματα προκειμένου να καταστραφούν όλες οι μορφές του εντόμου (αυγά, προνύμφες σε διάφορα στάδια, τέλεια έντομα) που βρίσκονταν στη στεφάνη του φυτού και τέλος καλύφθηκε η κορυφή με ειδικό δίχτυ προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά τέλειων εντόμων που πιθανό να επιβιώσουν. (Φωτο 5, 6). Σημειώνουμε ότι αν δεν έχει «χτυπηθεί» η καρδιά του φυτού τότε αυτό θα αναλάβει και θα ξαναπετάξει η κορυφή του.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Γεωπόνου του Δήμου Κρανιδίου κου Βασίλη Πασιαλή τον οποίο για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει και το ενδιαφέρον που δείχνει καταστρώθηκε ένα πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών σε όλους τους φοίνικες που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Κρανιδίου.
Σημειώνουμε ότι από το 2009 πάλι στην περιοχή της Ερμιονίδας είχε εντοπισθεί το δεύτερο καταστρεπτικό έντομο που προσβάλλει τα φοινικοειδή το οποίο είναι μια πεταλούδα που ανήκει στην οικογένεια των λεπιδοπτέρων και ονομάζεται Paysandisia archon. Η πεταλούδα βρέθηκε σε κήπους, σε βίλες, σε διάφορα σημεία της περιοχής Κρανιδίου και στο Πόρτο Χέλι καθώς επίσης σε φοίνικες στην πλατεία της Κοιλάδας και σε δύο φυτώρια στην περιοχή του Κρανιδίου. Η πεταλούδα το πιθανότερο «έφτασε» με μολυσμένους μικρούς φοίνικες από φυτώριο του Μαραθώνα. Πάλι και στην περίπτωση αυτή έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες όπως κόψιμο και ταφή των προσβεβλημένων φοινικοειδών ενώ σημειώνουμε τη δυσκολία που υπάρχει στο κάψιμο των φυτών.
Με τα δεδομένα αυτά ολόκληρη η περιοχή της Ερμιονίδας εντάσσεται σε κατάσταση καραντίνας σύμφωνα με την οποία:
1. Απαγορεύεται η διακίνηση όλων των ειδών των φοινικοειδών χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, τόσο εντός της επαρχίας Ερμιονίδας όσο και εκτός αυτής. Το Φ.Δ είναι μια λευκή ετικέτα στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία προέλευσης του φυτού ώστε σε περίπτωση προβλήματος να εντοπίζεται αυτό στην «πηγή» του.
2. Σημειώνουμε ότι απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών χωρίς Φ.Δ για όλη την επικράτεια.
3. Τα φυτώρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποχρεούνται την παραγωγή φοινικοειδών να την πραγματοποιούν μόνο σε ειδικά διαμορφωμένα δικτυοκήπια.
4. Καταγραφή όλων των φοινικοειδών της περιοχής κατά είδος, ηλικία, κατάσταση.
5. Απαγορεύεται το αυστηρό κλάδεμα των φοινικοειδών καθώς επίσης και η ανόητη τελευταία τάση του «ξυρίσματος» του στελέχους. Έτσι, δημιουργούμε αδύναμα, ευάλωτα και ευπαθή φυτά. Σημειώνουμε ότι όταν αφαιρούμε πράσινα φύλλα προκαλείται τροφικό στρες στο φυτό αφού τα φύλλα αυτά το συντηρούν και προκειμένου αυτό να αναπληρώσει την απώλεια προχωρά στην ταχεία ανάπτυξη νέων φύλλων. Όμως στα φύλλα αυτά οι ιστοί δεν είναι συνεκτικοί, κάμπτονται και ξεραίνονται όλο και πιο σύντομα με αποτέλεσμα όλο και πιο γρήγορα εμφανίζονται ξερά φύλλα. Ακόμη με τις πληγές που δημιουργούνται με την κοπή των φύλλων προσελκύονται έντομα-εχθροί όπως ο ρυγχοφόρος και η πεταλούδα. Επίσης στις παραθαλάσσιες περιοχές αφαιρώντας τα ώριμα φύλλα που έχουν επηρεαστεί από την αλατότητα, εκθέτουμε στο θαλασσινό αέρα τα νεαρά ευαίσθητα φύλλα, τα οποία επίσης ξεραίνονται.
6. Κατάρτιση συστήματος παρακολούθησης στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος επίσημων επισκοπήσεων και τήρηση στοιχείων.
7. Εκπαίδευση συνεργείων (Δημόσια ή Ιδιωτικά) προκειμένου να αναλάβουν την εφαρμογή των επίσημων μέτρων που αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης (κοπή, απομάκρυνση, αγωγή κλπ).
www.moriasnow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου