Αναγνώριση
προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ελαιολάδου
-ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις
διατάξεις:
α. Του άρθρου 11 του Ν. 2040/92 «ρύθμιση θεμάτων
αρμοδιότητας Υπουργείου
Γεωργίας και Νομικών Προσώπων εποπτείας του και άλλες
διατάξεις» (Α/70).
β. Την απόφαση 184/27.10.93 περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων
στον Υφυπουργό Γεωργίας
Φλώρο Κωνσταντίνου.
γ. Του Π.Δ. Θ1/1993 "προϋποθέσεις και διαδικασία
αναγνώρισης ονομασιών
προέλευσης ελαιολάδων- (Α/27/ 93)".
2. Την από 5.6.93 αίτηση του Στυλιανού Δημαράκη περί αναγνωρίσεως
προστατευόμενης
ονομασίας προέλευσης ελαιολάδου -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ»,
αποφασίζουμε:
1. Η ένδειξη -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την
περιγραφή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που παράγεται από τις ποικιλίες ελιάς
«Μανάκι· και «Κορωνέϊκη» καλλιεργούμενες στα διοικητικά όρια της επαρχίας
Ερμιονίδας
ήτοι: τα διοικητικά όρια του Δήμου Κρανιδίου και των κοινοτήτων
Ερμιόνης, θερμησίας,
Ηλιοκάστρου, Διδύμων, Φούρνων, Κοιλάδος και Πορ- τοχελίου,
εφόσον πληρούνται οι
προϋποθέσεις που καθορίζονται με την απόφασή μας αυτή και με
τις σχετικές διατάξεις
του Ν. 2040/1992 και του Π.Δ. 61/1993.
αναφερομένων Κοινοτήτων και Δήμων και που πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορί
ζονται
στο άρθρο 3 του Π.Δ. 61/1993.
3. Ο
ελαιόκαρπος για παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου -ΚΡΑΝΙΔΙ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-
Π.Ο.Π. πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
α. Προέρχεται από ελαιώνες, στους οποίους η καταπολέμηση
του δάκου γίνεται με
δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους με βιολογικές μεθόδους,
ή χωρίς καμία κα
ταπολέμηση.
β. Η συλλογή του ελαιοκάρπου θα γίνεται με τα χέρια ή
με χτένια καθώς και τη χρήση
ελαιοπάνων.
γ. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται
σε πλαστικά τελάρα
διάτρητα
διάτρητα
ή σάκκους από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30 - 50
χιλιογράμμων.
δ. Ο ελαιόκαρπος για επεξεργασία:
- δεν
πρέπει να περιέχει ξένες ύλες,
- δεν
πρέπει να έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
- δεν
πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς (σπασμένες ελιές, σάπιες κ.λπ.) σε
ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
ε. Η επεξεργασία του ελαιοκόρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται
εντός τριών (3) ημερών
κατ' ανώτατο όριο από της συλλογής του.
στ. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία
που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 30 °C της ελαιόπαστας κατά τη
μάλαξη
ως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίες.
4. Δεν δικαιούνται της προστατευομένης ονομασίας προέλευσης -ΚΡΑΝΙΔΙ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π.
εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που προέρχονται από ανάμειξη με
ελαιόλαδα κατωτέρω
ποιοτικών κατηγοριών.
5. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» Π.Ο.Π. έχει χρώμα
χρυσοκίτρινο και γεύση γλυκόπικρη.
6. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. πριν τη διάθεσή
τους
στην κατανάλωση υποβάλλονται σε φυσικοχημική ανάλυση και οργανοληπτική
δοκιμασία, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας.
7. Για την παραγωγή, διακίνηση και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
-ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4
του Π.Δ. 61/1993.
8.0 λογότυπος που προβλέπεται στα άρθρα 4 και 5 του Π.Δ. 61/1993 για εξαιρετικά
παρθένα ελαιόλαδα -ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» Π.Ο.Π.
αποτελείται από τα γράμματα και
τους σχετικούς αριθμούς που δηλώνουν τον
αύξοντα αριθμό ετικέτας και τα δύο
τελευταία ψηφία του έτους παραγωγής και
αναγράφονται ως εξής:
ΚΡ - αύξων αριθμός ετικέτας / δύο τελευταία ψηφία έτους παραγωγής.
9. Επί των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων -ΚΡΑΝΙΔΙ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- Π.Ο.Π. έχουν
παράλληλη εφαρμογή οι γενικές και ειδικές διατάξεις
του Ν. 2040/92, καθώς και των
Π.Δ. 61/1993 και 81/1993, για θέματα που δεν
ρυθμίζονται με την παρούσα απόφασή
μας.
Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού
Προϋπολογισμού.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1994
ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ♦
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου