Χωρίς τη συμμετοχή αιρετών εκπροσωπών των εργαζομένων θα συστήνονται τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Δ. Ρέππα το νέο σχέδιο νόμου
Επιπλέον, στο ν/σ προβλέπεται η δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης, με την τελευταία να μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου. Η ταυτόχρονη επιβολή των δύο ποινών, πειθαρχικών και οικονομικών, συνιστά νέα προσθήκη στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το ν/σ ορίζει ακόμη μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.
Η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης καθορίζεται στον ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο, με περιθώρια παράτασης ύστερα από τεκμηριωμένο αίτημα. Στο νέο πειθαρχικό δίκαιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για την αυτοδίκαιη αργία, με τη μείωση των αποδοχών, στην οποία τίθενται υπάλληλοι μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, ενώ δίδεται έμφαση στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία, όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου