Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο δήμος Τρίπολης μεταφέρει τα σκουπίδια στην Αθήνα

*Η συνεργασία Δήμου Τρίπολης και Περιφέρειας Πελοποννήσου απέδωσε άμεσα και τα σκουπίδια προσωρινά μεταφέρονται στην Αθήνα .Μετα το κλείσιμο της χωματερής μετα απο πολυετή αγώνα κατοίκων της Τρίπολης., και μέχρι την εγκατάσταση ενός δεματοποιητή  τα απορρίματα θα πηγαίνουν με φορτηγά στην Αθήνα.
Ακούσαμε σε τοπικό επίπεδο ότι απαγορεύεται η διαπεριφερειακή μεταφορά  απορριμάτων  και άλλα πολλά.Τίποτα δεν ίσχυε προφανώς.Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι το κόστος μεταφοράς  και τους προβληματισμούς της δημοτικής αρχής για αυτό...
Είναι εκτεθειμένη πάντως στους πολίτες της Ερμιονίδας (Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης εί
ναι  δεδομένες αλλά πιστεύω ότι αποδόθηκαν εύλογα στην εκλογική διαδικασία) .Τουλάχιστον ας προσπαθήσει κατι ανάλογο με τον Δήμο Τρίπολης  τώρα .Ποτε δεν είναι αργά....
Λογικά η μεταφορά  απορριμμάτων σε απόσταση 180 χιλιομέτρων δεν στέκει όπως και να το δεί κανείς. Το οικονομικό κόστος θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην λειτουργία του δήμου μας ,που πρέπει να διπλασιάσει τα δημοτικά τέλη για να συνεχίσει να λειτουργεί

Απο την άλλη μεριά η κατάσταση στον Σταυρό είναι τέτοια  που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους και περιβάλλον καθώς είναι μια μεγάλη ΧΑΔΑ .Εχουμε  ήδη τα πρώτα καμπανάκια για τις επιπτώσεις της,Οταν έχεις μια τέτοια κατάσταση να διαλέξεις ανάμεσα στους πιθανους κινδύνους σε ανθρώπους ,και στον υδροφόρο ορίζοντα και σε οικονομικό κόστος η επιλογή είναι να προασπίσιες την ασφάλεια των πολιτών .Είναι μια  έκτακτη κατάσταση που δεν σου δίνει περιθώριο για ιδεολογικές οι πολιτικές προσεγγίσεις.Εκτονώνεις το πρόβλημα με κάθε τρόπο και υστερα και ευθύνες καταλογίζεις,και εφαρμόζεις μια νέα πολιτική διαχείρισης των αποριμμάτων.(η οποία είναι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή)


"Ι"
.

Το άρθρο για την Τρίπολη απο το http://www.pelopsnews.gr

***
Ζητούμενο παραμένει ο χώρος μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στο Δήμο Τρίπολης (αν και μάλλον θα ισχύσει η πρόταση για χρησιμοποίηση της ΒΙ.ΠΕ.), αφού η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί την Αρκαδική πρωτεύουσα, δεν κατέληξε σε καμία άλλη απόφαση, πλην της αποδοχής μεταφοράς των απορριμμάτων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Λιόσια.

Επίσης, σήμερα, όπως και αύριο, σε δύο συνεδριάσεις η Οικονομική Επιτροπή, δέχεται προτάσεις από ενδιαφερόμενους εργολάβους για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Αθήνα. Ενδιαφέρον, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει δύο εργολάβοι, ενώ από πλευράς  οικονομικής επιτροπής θα ακολουθήσει έλεγχος νομιμότητας των εγγράφων και αδειών που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι, καθώς και της νόμιμης σύμβασης που έχουν με χωματερή στην Αθήνα για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Τρίπολης, δεν πρέπει να περιμένουν να δουν να φεύγουν άμεσα τα σκουπίδια από την πόρτα τους, αφού αν δεν βρεθεί και ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων, πριν αυτά μεταφερθούν στην Αθήνα, καμία σακούλα σκουπιδιών δεν πρόκειται να μαζευτεί.

Ως χώρος μεταφόρτωσης των απορριμμάτων έχει προταθεί σημείο στη Βιομηχανική Περιοχή.


ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Παυλής, μιλώντας στο «pelopsnews», σημείωσε πως αυτή ήταν και η μοναδική λύση που προτάθηκε από το Δήμαρχο και η μείζων μειοψηφία συμφώνησε στη μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα, σκεπτόμενη κυρίως την υγεία των πολιτών.

«Βέβαια, το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό, αλλά πιστεύουμε όμως ότι είναι σημαντικά χαμηλότερο από το να καταβάλαμε κάθε μέρα 5.900 ευρώ ως  αποζημίωση στη χωματερή του  Πλατώματος ή να ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων 33.000 και 34.000 ευρώ την ημέρα αν συνεχιζόταν η εναπόθεση εκεί.
Πρέπει πλέον ο Δήμαρχος να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την εξεύρεση του οικοπέδου, όπου  θα χωρθετηθεί η ολική διαχείριση με την κατασκευή ΚΔΑΥ, την κομποστοποίηση και την εγκατάσταση δεματοποιητή», τόνισε ο κ. Παυλής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μείζων μειοψηφία ζήτησε να υπάρξει απόλυτος έλεγχος της νομιμότητας για τη διαδικασία μεταφοράς των απορριμμάτων, καθώς και όσοι εμπλακούν να διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, κάτι που είχε θέσει ως προϋπόθεση εχθές, μιλώντας στο «pelopsnews» και ο Δήμαρχος Τρίπολης Γίαννης Σμυρνιώτης.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλής, εκτίμησε ότι σε 2-3 ημέρες το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί και τα σκουπίδια θα ξεκινήσουν να μαζεύονται από τους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου