Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μια σημαντική παρέμβαση του κ.Μπούκλη στος Isthmos.gr για τις παραιτησεις στηνΕρμιονίδα


 http://isthmos.gr/index.php/article/fwtia_sta_diduma
Μετά τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η παραίτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας Δ. Καμιζή εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή του, την μη αποδοχή της παραίτησης από τον γγ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Τ. Αποστολόπουλο, την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πολιτών κατά του Δημάρχου και της εταιρείας και την διακοπή εργασιών από πλευράς της εταιρείας, αλλά και την ειρηνική συμβολική κατάληψη, χθες, ενός χώρου του κτηρίου της Περιφέρειας στην Τρίπολη, από απελπισμένους με την κατάσταση στα Δίδυμα κατοίκους της περιοχής, το ενδιαφέρον για το θέμα κορυφώνεται καθώς υπάρχει ο φόβος μην γιγαντωθούν τέτοιες προβληματικές καταστάσεις, με το κλείσιμο των χωματερών. Αρνητικό επίσης το γεγονός ότι ο κος Δήμαρχος προτίμησε να επισκεφθεί τον τοπικό αντιπεριφερειάρχη αντί του περιφερειάρχη και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου υπεύθυνης για τα θέματα διαχ.στερεών αποβλήτων


Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Δήμαρχο της περιοχής εχθές το απόγευμα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια με τον κ. Λ. Μπούκλη, γραμματέα του Περιφερειακού συμβουλίου που είχε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά επισκεφτεί το χώρο του δεματοποιητή των Διδύμων συνοδεία μάλιστα μελών της Διοίκησης της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας και είχε προχωρήσει σε σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Μπούκλης μας ανέφερε ότι "είναι γεγονός ότι η κατάσταση στο χώρο δεματοποίησης στα Δίδυμα είναι πολύ άσχημη, τα τελευταία δύο χρόνια.
Είναι μία εν δυνάμει "βόμβα" που σε συνθήκες καύσωνα, υπερσυγκέντρωσης δεμάτων και χύδην αποβλήτων, μεγαλώνει η καταστρεπτική ισχύς της.
Μην ξεχνάμε ότι σε σχετικά κοντινή απόσταση βρέθηκε και γεώτρηση που είχε δεχθεί επιπτώσεις. Έχω δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν ευθύνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Έχουν όμως την αποκλειστική ευθύνη για την καθημερινή (και όχι μόνο) διαχείριση των απορριμάτων των δημοτών. Και εκείνοι μπορούν, εάν θέλουν, να αποτρέψουν μέσω της ανακύκλωσης - κομποστοποίησης "φαραωνικές και κοστοβόρες λύσεις"


Είναι εμφανές από φωτογραφίες του Οκτωβρίου του 2011, ότι στην Ερμιονίδα γινόταν μια διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και ξεχωριστή δεματοποίηση τους στο χώρο του δεματοποιητή στα Δίδυμα και όχι όπως θα έπρεπε, στο προηγούμενο στάδιο δηλαδή στους κατά τόπους μπλε κάδους.

Είναι προφανές ότι αντί να κάνουν αποτελεσματική διαλογή στην πηγή οι παραγωγοί των αποβλήτων: δηλαδή οι δημότες, με την υποστήριξη του Δήμου, γινόταν διαλογή στο τέλος της διαδικασίας και δη στο χώρο του δεματοποιητή, ή από εργάτες του Δήμου ή από τον εργολάβο που διαχειριζόταν τον δεματοποιητή.

Αυτό πρέπει να αλλάξει, άμεσα και για λόγους οικονομίας και για λόγους βέλτιστης αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων και η διαλογή στην πηγή να εντατικοποιηθεί. Εάν υπάρχουν ελλείψεις σε μπλε κάδους ή απορριμματοφόρα ας δηλωθεί και στον ΦΟΔΣΑ και στην Περιφέρεια και στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που παρέχει αυτά τα μέσα.

Ευχόμαστε, πάντως αυτά τα δεματοποιημένα ανακυκλώσιμα στον χώρο του δεματοποιητή, να έφθασαν τελικά σε μονάδες αξιοποίησης ανακυκλώσιμων...και ο Δήμος να αποκόμισε τα δέοντα οφέλη από την διαχείριση - αξιοποίηση αυτών των ποσοτήτων, όπως η νομοθεσία προβλέπει".

Πρέπει, σημείωσε ο κος Μπούκλης, "ο νεοεκλεγείς ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου (της οποίας και είναι εκτελεστικό όργανο) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συζητήσουν και κυρίως υλοποιήσουν ένα έκτακτο πρόγραμμα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρέπει να υπάρξει συνεργασία και αλληλοκατανόηση στον μέγιστο βαθμό.

Επίσης, αρκετοί Δήμοι έχουν δεχθεί να βάλουν δεματοποιητές, αλλά οι διαδικασίες τους για επιλογή χώρων - οικοπέδων προς τοποθέτηση των δεματοποιητών αποδεικνύονται και γραφειοκρατικές και χρονοβόρες.

Πρέπει να προσπαθήσουν οι Δήμοι με αποτελεσματική ενημέρωση  του Πολίτη να ελαχιστοποιήσουν τις ποσότητες αποβλήτων που θα οδηγηθούν στους δεματοποιητές συμμείκτων αποβλήτων. Η διαλογή στην πηγή-ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν είναι επιθυμίες, είναι αναγκαιότητες, που εδώ και χρόνια πρωτοποριακά το προτείναμε αλλά δυστυχώς σε ελάχιστους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου βλέπουμε να τρέχουν, παράλληλα ή έστω να σχεδιάζεται η παράλληλη υλοποίησή τους.

Η Περιφέρεια παρόλο που από την άνοιξη έχει πετύχει από το Κεντρικό Κράτος, την έγκριση σχετικού κονδυλίου για αυτό τον σκοπό, δεν έχει ακόμη στην διάθεσή της την χρήση αυτών των χρημάτων για να στηρίξει άμεσα τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Πολιτών, όπως όλοι θα θέλαμε.  Και κάδοι κομποστοποίησης και μηχανικοί κομποστοποιητές αναφέρονται στα εγκεκριμένα κονδύλια, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την Περιφέρεια και προγράμματα ενημέρωσης Πολιτών και αποκατάσταση χωματερών αλλά ακόμη η εκταμίευση δεν έχει πραγματοποιηθεί για λόγους που η Περιφέρεια δεν ευθύνεται.

Επιπρόσθετα, πρέπει και οι "Ενεργοί Πολίτες" και οι Μ.Κ.Ο. σε εθελοντική βάση να βοηθήσουν τους Δήμους στα θέματα πληροφόρησης των Πολιτών.


Επιπρόσθετα, οι φορείς (ΠΕΔ-ΦΟΔΣΑ & Περιφέρεια) πρέπει να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα ετήσιο πρόγραμμα για το 2013 όπου κάθε Δήμος θα δεσμευτεί ότι θα πετύχει τους ποσοτικούς στόχους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που προβλεπονται και από την εθνική/κοινοτική νομοθεσία και από τον ΠΕΣΔΑ.
Μακάρι να βρεθούν Δήμοι που θα ξεπεράσουν αυτούς τους ήδη τιθέντες στόχους.
Μία συντονισμένη προσπάθεια των Δήμων στα θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εντός του 2013 θα μειώσει δραστικά την πιθανότητα  για "φαραωνικές" λύσεις.

Είμαι και θα είμαι δίπλα στον κάθε Δήμο, τόνισε ο Λ.Μπούκλης, στα θέματα αύξησης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, επισκέπτομαι του Δήμους, αναλύουμε τα προβλήματα - αναζητούμε βέλτιστες λύσεις  και αισιοδοξώ βάσιμα για ένα καλύτερο αύριο καθώς στο ίδιο μήκος κύματος θετικής ενέργειας και εργασιακής φιλοσοφίας κινείται και το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και ο Πρόεδρος και τα τακτικά και αναπληρωματικά Μέλη του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.


Επίσης, σημαντικό θα ήταν εκ μέρους των Δήμων της Περιφέρειας, η σύνταξη και εφαρμογή ενός κοινού Κανονισμού Καθαριότητας και παράλληλα οι ΠΕΔ-ΦΟΔΣΑ και Περιφέρεια να δημιουργήσουν έναν αντικειμενικό Πίνακα καταγραφής - αξιολόγησης, ύφιστάμενης κατάστασης αλλά και προγραμματισμένων δράσεων και των 26 Δήμων,ξεχωριστά και συνολικά (benchmarking), ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων. Και να υπάρχουν bonus για τους αποτελεσματικότερους και συνεπέστερους Δήμους.

Η καταγραφή και συγκρισιμότητα, σε συνδυασμό με μία ουσιαστική λειτουργία της ΠΕΔ-ΦΟΔΣΑ αποτελεί την βάση για μία ευρύτερη σε πολλούς τομείς Διαδημοτικής ενδο-Περιφερειακής Συνεργασίας, στα πλαίσια μίας καινοτόμου Περιφερειακής Ανάπτυξης Local Agenda 21, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και όπου ως Περιφέρεια πρέπει να την προωθήσουμε.

Τα σκουπίδια και η ορθή διαχείρισή τους, επίσης μπορούν να γίνουν απαρχή για μία΄πρωτοποριακή και βίωσιμη τοπική ανταποδοτική προς τον Πολίτη ανάπτυξη με άμεσο τρόπο και μέσα από την συμμετοχή τους σε υγιείς συνεταιριστικές - κοινωνικές επιχειρήσεις, ενεργές στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Σχετικά με το μέλλον για τα Δίδυμα, ο κος Μπούκλης μας δήλωσε ότι:πρέπει να γίνει άμεση απομάκρυνση και των δεμάτων και των στερεών αποβλήτων που χωρίς δεματοποίηση έχουν εναποτεθεί στο χώρο του δεματοποιητή και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης εποφελεία του Δήμου/Δημοτών των τοπικά παραγώμενων ανακυκλώσιμων υλικών.  
Εμείς τα ζητάμε αυτά, για τα Δίδυμα και άλλες περιοχές, προς πάσα κατεύθυνση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, πρόσθεσε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου