Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

O Δημήτρης Κοδέλλας για το κλείσιμο της ΔΟΥ Κρανιδίου.

H απόψη μας είναι ότι σύμφωνα με το χθεσινό θέμα που παρουσιάσαμε με παρόμειες  κινητοποιήσεις απο όλη την Ελλάδα( Κλείνουν 49 ΔΟΥ) η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πίεσης είναι ο συνασπισμός των 49 τοπικών κοινωνιών εναντίον της απόφασης.
Λογικά ο Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αφου σε όλες τις τοπικές κινητοποιήσεις επικεφαλής είναι οι δημοτική αρχές.Το μέγιστο πάντως που μπορεί να κερδηθεί είναι η παράταση της λειτουργίας τους μέχρι τα σαίνια της κεντρικης κυβέρνησης  αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο ώστε αυτές  αυτές να μην χρειάζονται πλέον.(οικονομικά ΚΕΠ κλπ).Να γίνει καλύτερη και οικονομικότερη
δλδ η εξυπηρέτηση του πολίτη την οποία δεν κατοχύρωνε απαραίτητα  η παρουσία της  ΔΟΥ.(υποστελέχωση κλπ) στο παρελθόντα χρόνο.

Υπάρχουν αντίμετρα συμβατικά και ασύμμετρα πάντως αν αποφασισθεί κλιμάκωση αν δημιουργηθεί ένα πραγματικά ενιαίο μέτωπο.


"I"



Την Πέμπτη 27/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Ερμιονίδας παρουσία και των τριών βουλευτών του Νομού Αργολίδας με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη. Στη συνάντηση ο υφυπουργός ανέφερε ότι το κλείσιμο των εφοριών, στις οποίες εντάσσεται και η αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Κρανιδίου, αποτελεί δέσμευση της χώρας που προβλέπεται από το μνημόνιο. Παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός υποκατάστασης των αναγκών που καλύπτουν οι ΔΟΥ (ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, φορολογικά ΚΕΠ) δεν έχει προχωρήσει και έδωσε μια μικρή παράταση 7 ημερών (8 Οκτώβρη) για την εφαρμογή της απόφασης αναστολής λειτουργίας.

Κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και αφορούν στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών:

  1. Αυτό που κυρίως απασχολεί την κυβέρνηση είναι η τυφλή τήρηση των όρων του μνημονίου και η εμφάνιση στην τρόικα αποφάσεων κατάργησης κάποιων ΔΟΥ. Γι' αυτό και βιάστηκαν να κλείσουν άμεσα τις 49 πρώτες ΔΟΥ. Οι βουλευτές του Νομού που ψήφισαν το μνημόνιο και κατ' επέκταση το κλείσιμο 200 ΔΟΥ μέχρι 31/12/2012, δεν σκέφτηκαν όπως φαίνεται τις συνέπειες της ψήφου τους. Ας πράξουν ωριμότερα και ορθότερα όταν σε λίγες μέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο ισοπεδωτικό πακέτο των 13,5 δισ., αλλιώς μόνο ως εμπαιγμός των πολιτών μπορεί να ληφθεί το ενδιαφέρον τους!
  2. Η όλη διαδικασία των συγχωνεύσεων/καταργήσεων των ΔΟΥ θα έχει ελάχιστα δημοσιονομικά οφέλη, θα δημιουργήσει όμως ένα μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό και φοροελεγκτικό κόστος, ειδικά για περιοχές απομακρυσμένες από τη ΔΟΥ υποδοχής, όπως στην περίπτωση του Δήμου Ερμιονίδας, το οποίο θα βαρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 
  3. Είναι εξοργιστική και ανησυχητική τόσο η σκοπιμότητα όσο και η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Oικονομικών λαμβάνει αποφάσεις. Στις 20 Σεπτέμβρη λήφθηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΔΟΥ Κρανιδίου από 1η Οκτώβρη και στις 27 Σεπτέμβρη ύστερα από τη διαμαρτυρία/κατάληψη της ΔΟΥ Κρανιδίου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, ο υφυπουργός μας γνωστοποιεί ότι είναι ανέτοιμοι να την υλοποιήσουν και θα δώσουν μια παράταση λίγων ημερών!!!
  4. Είναι πρωτοφανής η απαίτηση του υπουργείου να διατεθούν χωρίς μίσθωμα οι απαιτούμενοι χώροι από το Δήμο σε περίπτωση που λειτουργήσει κάποιο τοπικό γραφείο ΔΟΥ στο Κρανίδι. Είναι κατανοητό το γιατί ο Δήμος Ερμιονίδας αποφάσισε, υπό αυτούς τους εκβιαστικούς όρους, να παραχωρήσει τον αναγκαίο χώρο για τη λειτουργία του γραφείου. Από την άλλη, “κατανοητή” είναι και η στάση του υπουργείου: στυγνή προσπάθεια μετακύλισης του κόστους υπηρεσιών, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει, στους Δήμους και άρα άμεσα στους δημότες. Ο στόχος της κυβέρνησης να παρουσιάσει την παραμικρή μείωση εξόδων ως “καλός λογιστής” της Τρόικας επιτυγχάνεται, μεταφέροντας πολύ απλά το συγκεκριμένο κόστος στην κοινωνία!
  5. Η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους είναι δεδομένη. Επομένως, όπως είναι φυσικό, δεν ενδιαφέρεται το υπουργείο για το γεγονός ότι εργαζόμενοι που επι χρόνια κατοικούν και εργάζονται στο Δήμο Ερμιονίδας θα αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν τουλάχιστον 140 χλμ, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος, για να πάνε στη δουλειά τους. Προφανώς, επίσης, δεν έχει συνυπολογήσει στους σχεδιασμούς του τον τρόπο και το κόστος μετακίνησης των εργαζομένων, όταν θα πρέπει να μετακινούνται από το Ναύπλιο προς την Ερμιονίδα, προκειμένου να εκτελέσουν εντολές της υπηρεσίας τους.

Από τα παραπάνω αναδεικνύεται ότι η μάχη ακόμα και για ένα τόσο μερικό, αυτονόητο και με ελάχιστο οικονομικό κόστος, ζήτημα, όπως η παραμονή και λειτουργία της ΔΟΥ σε μια απομακρυσμένη (με σημαντικό όμως πληθυσμό και σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα) περιοχή όπως αυτή του Δήμου Ερμιονίδας, περνά μέσα από την ακύρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την ανατροπή όσων θεωρούν τα μνημόνια ως ιδιοκτησία τους. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με την τοπική κοινωνία της Ερμιονίδας θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να μην κλείσει η ΔΟΥ Κρανιδίου. Επίσης, αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου σε σχετική ερώτηση που έχουμε καταθέσει από τις 10/9 και αφορά τόσο τη ΔΟΥ Κρανιδίου όσο και τη ΔΟΥ Άργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου