Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

To μεγάλο πάρκο φωτοβολταικών που θα δεσπόζει πάνω απο την Δάρδιζα σε δασικη φυσικα έκταση.

Πηγή ΡΑΕ

και το σύνολο της Ερμιονίδας.
Στο χάρτη πρέπει να προστεθούν αδειοδοτήσεις λατομειών κλπ.Ολα αυτα είναι σε δασικές εκτάσεις .Υπάρχουν και απόψεις ότι οι δασικές εκτάσεις είναι οι τελευταίες απο΄αποψη σπουδαιότητας στο περιβάλλον .Η λογική όμως λέει ότι είναι οι μόνες εκτάσεις που συλλέγουν νερό,δημιουργούν ένα ελκυστικό υπόβαθρο για τιν επισκέπτη),ρυθμίζουν την θερμοκρασία ,φιλοξενουν την βιοποικιλότητα (Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση για τα αρωματικά φυτά η περιοχή μας έχει μια απο τις καλύτερες  βιοποικιλότητες  μετα την Ροδόπη)και κυρίως δεν καταναλώνουν τίποτα για να υπάρχουν.
Οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φυσικά είναι καλύτερη επιλογή απο τις κλασσικές μορφές που υπάρχουν,Και πρέπει να προωθείται η χρήση τους.Αφου πρώτα όμως φτιαχτεί ένα χωροταξικό πλαίσιο(το  έχουν και αφρικάνικες χώρες) και η εγκατάσταση τους σε "ευαίσθητες " περιοχές πρέπει να γίνει αφου εξαντληθούν οι άλλες επιλογές.Αυτο λέει η κοινή λογική .

 Υπάρχει και ή άποψη ότι η χρήση αγροτικών εκτάσεων είναι έγκλημα.Ομως λόγω της έλλειψης
χωροταξικού σχεδιασμού αυτές μπορεί να γίνουν golf (Οι αποδόσεις για  φωτοβολταικά είναι οι πιο κερδοφόρες και ασφαλείς επενδύσεις απο ότι προτείνεται στην σημερινή πραγματικότητα),μπορεί να γίνουν εξοχικές κατοικίες.επιχειρήσεις,εμπορικά κέντρα ότι θέλει ο καθένας απο εμάς).
Υπάρχουν και άλλοι μύθοι σχετικα με αυτό.Το 60% των αγροτικών χαρακτηρισμένων εκτάσεων της Ερμιονίδας είναι χωρις παροχή νερού και με βροχόπτωσεις  που είναι στα όρια ημιερημικών περιοχών δεν μπορούν να παράγουν τίποτα(για αυτο εξάλλου μεταβιβάζονται για άλλες χρήσεις) και το υπόλοιπο  40% που αρδεύεται αν εφαρμοστεί η στοιχειώδες νομοθεσία για την απαιτούμενη ποιότητα νερού θα μείνουν χωρίς άρδευση.
  Τελικά,η σωστή σειρά είναι αξιόπιστη καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης ,εφαρμογή χωροταξικού πλαισίου και ύστερα έχοντας τα στοιχεία η τοπική κοινωνία αλλά και η εθνική κυβέρνηση αποφασίζει... Και αν μετα από όλα αυτά είναι εθνικά αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν δασικές εκτάσεις για παραγωγή ενεργειας τοτε αυτό μπορεί να συζητηθεί με κατάλληλους όρους και περιβαλλοτικά ισοδύναμα αντισταθμίσματα. ..Στη κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν πεδία 'ταμπού" προιόντα ιδεοληψιών .Η εποχή διαθέτει γνώση ,τεχνολογία που μπορεί να συνδυάσει πολλά θέματα που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητα.
Και  στη ζωή δεν υπάρχουν "οικολογικές¨" η μή προτάσεις,υπάρχουν λογικές οι παράλογες.Εξ άλλου το σύνταγμα θεωρεί σαφέστατα οτι η προστασία του περιβάλλοντος πρώτιστο καθήκον του κάθε πολίτη.
"Ι"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου