Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Γιώργος Σκούρτης: Το «ρόδι της Ερμιόνης» θα μπορούσε να «κτυπήσει» την παγκόσμια αγορά…

Ενημέρωση Πελοποννήσου

Γιώργος Σκούρτης
«Πανηγυρίζουν» οι  εκπρόσωποι και οι ειδικοί εβραϊκών εταιρειών,  διότι στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ερμιονίδας  δεν κυλάει το… κατάλληλο νερό… Μερικούς από τους λόγους   και τις αιτίες , που έχουν δημιουργήσει αυτή την  κατάσταση “ευφορίας”,  στην οποία έχουν περιέλθει  οι Ισραηλινοί -κολοσσοί στον χώρο των εξαγωγών ροδιού παγκοσμίως,  εξηγεί στην ακόλουθη συνέντευξη  που παρέθεσε στην  «Ενημέρωση Πελοποννήσου» ο Γεωπόνος και καλλιεργητής ροδιάς από την Ερμιόνη,  κ. Γιώργος Σκούρτης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Γιατί επιλέξατε την καλλιέργεια ροδιάς; Συντρέχουν κάποιοι ειδικοί λόγοι;
ΣΚΟΥΡΤΗΣ:Η ροδιά στην Ερμιονίδα ευδοκιμεί περισσότερο,  σε σχέση με άλλες  καλλιέργειες,  όπως τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και τα αμπέλια,  λόγω της έλλειψης  νερού που υπάρχει και των βροχοπτώσεων. Τα χαρακτηριστικά του τοπικού κλίματος,  ευνοούν την καλλιέργεια της».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ακούγεται πως τα ρόδια Ερμιονίδας, συγκαταλέγονται τουλάχιστον ανεπισήμως, στα καλύτερα του κόσμου…
ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Όλοι οι παραγωγοί στ ην περιοχή,  καλλιεργούν την ποικιλία της Ερμιόνης. Λόγω του «ξηροθερμικού» κλίματος που συναντάμε  εδώ στην Ερμιονίδα, αυτομάτως δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές,  ώστε τα ρόδια μας να είναι, ίσως τα καλύτερα στον κόσμο! Αρκεί να σας πω με ένα μικρό παράδειγμα, πως τα ίδια δέντρα, που έχουν φυτευτεί σε άλλα μέρη  ανά την Ελλάδα, δεν δίνουν σε καμία περίπτωση  τα ίδια, αλλά αρκετά κατώτερα  ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση  με αυτά που έχουμε εμείς εδώ!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αληθεύει, πως οι μεγάλες Ισραηλινές εταιρείες,  «θορυβήθηκαν» τόσο από την ασυναγώνιστη ποιότητα της «ποικιλίας Ερμιόνης»,  ώστε αναγκάστηκαν να προβούν σε αντίμετρα;
ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Οι εβραίοι είναι γνωστοί στις αγορές του κόσμου,  για την ποικιλία «γουόντερφουλ»  που ως χυμός ροδιού, είναι ξινός στην γεύση.  Όταν αντιληφθήκανε την μοναδική ποιότητα της δικής μας ποικιλίας, που σε αντίθεση με την δική τους, είναι εύγευστη και γλυκιά,  έσπευσαν αμέσως να παράγουν παρόμοια ώστε να μας ανταγωνιστούν …Μάλιστα μας έχουν επισκεφτεί στις καλλιέργειες μας κατά καιρούς «άνθρωποί» τους,  για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους,  την ανωτερότητα των δικών μας προϊόντων… Δεν μπορούσανε να κρύψουν την χαρά τους! Ξέρετε γιατί; Διότι  έμαθαν και «υπολόγισαν», πως ο ετήσιος όγκος της παραγωγή μας,  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς,  λόγω… ανεπάρκειας κατάλληλου, δηλαδή ποιοτικού  αρδευτικού νερού! Δυστυχώς το διαθέσιμο νερό, δεν είναι αρκετό, για την υποστήριξη μεγαλύτερων και συστηματικών καλλιεργειών ροδιάς στην Ερμιονίδα. Έτσι, αποτελεί τροχοπέδη στις όποιες ιδέες, για περαιτέρω αναβάθμιση και προώθηση, ενός προϊόντος όπως είναι το «ρόδι Ερμιόνης».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αν υποθέσουμε, ότι  από «αύριο το πρωί»,  οι καλλιέργειες ροδιάς στην Ερμιονίδα,  αρδεύονταν με το νερό που θα συνιστούσατε και εσείς οι γεωπόνοι,  ως προς την ποιότητα αλλά ως και προς την ποσότητα, το ρόδι της Ερμιόνης θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα,  ως εκλεκτό προϊόν;
ΣΚΟΥΡΤΗΣ: «Υπό τις σωστές συνθήκες, τις οποίες θέσατε στην ερώτηση σας, δηλαδή με νερό που θα διέθετε τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και που θα επαρκούσε σε ποσότητα, το «ρόδι Ερμιόνης» θα μπορούσε να αναγνωριστεί διεθνώς, ως ένα μοναδικό προϊόν, φέροντας την δική του ταμπέλα, διότι από την φύση του, δεν  συγκρίνεται με καμιά άλλη ποικιλία, είτε Αμερικάνικη είτε Εβραϊκή,  λόγω του σπάνιου μικροκλίματος της Ερμιονίδας , στο οποίο ευδοκιμεί . Από τον τοπικό Δήμο,  γίνονται κάποιες προσπάθειες ώστε να χαρακτηριστεί ΠΟΠ.  Θα μπορούσαν όμως να είναι πιο εντατικές. Παράλληλα, πρέπει όλοι οι παραγωγοί να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Υπάρχουν σχετικά βιβλία «Ιχνηλασιμότητας» που αναφέρουν τις κατάλληλες οδηγίες,  για την ενδεδειγμένη πορεία του ροδιού,  από το χωράφι μέχρι και στο στάδιο της μεταποίησης, καθορίζοντας την τελική του μορφή, ως επιλέξιμο προϊόν από τις μεγάλες αγορές. Είναι πολλά πράγματα, που πρέπει να αλλάξουν και στην παραγωγική διαδικασία, αν θέλουμε να μπούμε πιο δυναμικά στο εμπόριο,  εκτός συνόρων»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Αναγκαστική προσγείωση», συμπερασματικά, για το «ρόδι Ερμιόνης»,  προς το παρόν,  εντός συνόρων. Η Ελληνική αγορά, δια της προσφοράς και της ζήτησης, το αναγνωρίζει ως εκλεκτό προϊόν;
ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει «φρουτερία» στην περιοχή της Κηφισιάς στην Αθήνα,  που πουλούσε τα ρόδια μας μέχρι και επτά ευρώ το κιλό! Αυτό έγινε τις ημέρες των περασμένων Χριστουγέννων! Νομίζω πως αυτό το γεγονός, «τα λέει όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου