Η έκταση της είναι περίπου 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά, με σύνολο περίπου 256 κατοίκους (2011). Η Σχοινούσα χρωστάει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, απέχει 1,2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της χώρας και θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Η Σχοινούσα είναι ένα νησί που ο επισκέπτης μπορεί να το απολαύσει με κάθε τρόπο. Μπορεί να χαρεί την υπέροχη θάλασσα κολυμπώντας με οποιοδήποτε καιρό στα κρυστάλλινα νερά, σε μια από τις 18 πανέμορφες παράλιες της. Να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές της, πεζοπορώντας, να ζήσει μια αξέχαστη βραδιά σε μια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γνωρίσει το δεκαπενταυγουστιανό πανηγύρι της Παναγιάς της Ακαθής, να γευτεί τα υπέροχα ντόπια φαγητά της, τα φρέσκα ψάρια και να διασκεδάσει στα γλέντια που διοργανώνονται στο νησί.
Το νησί φημίζεται για τη Φάβα του (1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές – Σίφνος 2012) καθώς τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα του (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, λαδοτύρι, ξινομυζήθρα, κοπανιστή και αμπελοφάσουλα) τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα τοπικά μαγαζιά και τους παραγωγούς τους. Ακόμη παράγει οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα, σιτάρι, κριθάρι και σταφύλια.
Λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει αποκτήσει υποδομές που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες. Από τον Πειραιά εκτελούνται συχνά απευθείας δρομολόγια προς τη Σχοινούσα και το νησί συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκά με τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Αμοργό και τη Δονούσα.
Ψηφίστικε απο το περιοδικό Forbes ως ένα άπο τα έξι μέρη που πρέπει να επισκεθτείτε στην Ελλάδα.
Δημοφιλής προορισμός επωνύμων τα τελευταία χρόνια, μην εκπλαγείτε αν δείτε διπλά σας κάποιον γνωστό επιχειρηματία, πολίτικο ή καλλιτέχνη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου