Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η άλλη Ελλάδα

www.tovima.gr
 
Καρακούσης Αντώνης
Στα γεωθερμικά πεδία της Δράμας εγχώριοι, μικροί και μεγάλοι, επενδυτές εκμεταλλεύονται τα υπόγεια θερμά νερά και είτε καλλιεργούν πρώιμα σπαράγγια είτε δημιουργούν μοντέρνα θερμοκήπια, μηδενικού ενεργειακού κόστους, που παράγουν πολύχρωμες πιπεριές, νόστιμες ντομάτες και απολαυστικά λαχανικά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, απολαμβάνοντας πολύ καλύτερες τιμές από τις συνήθεις. Στην ίδια γεωθερμική ζώνη μοντέρνοι επεξεργαστές βρώσιμων ελιών τις αφυδατώνουν σε ειδικά ξηραντήρια χρησιμοποιώντας το ζεστό νερό και δημιουργούν γλυκές, πεντανόστιμες, απαλλαγμένες από το αλάτι θρούμπες Θάσου, που εξάγονται σε απαιτητικές αγορές του προηγμένου κόσμου.

Στις Σέρρες και στη Βέροια νέοι συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών ροδιών και ροδακίνων απολαμβάνουν πλέον τα αγαθά συμβολαιακής γεωργίας. Η πώληση της παραγωγής είναι εγγυημένη, οι τιμές εκ των προτέρων συμφωνημένες και, το κυριότερο, η χρηματοδότηση των δενδροκαλλιεργειών εξασφαλισμένη από τις προκαταβολές στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Ολοένα και περισσότεροι αγρότες υπάγονται σε καθεστώτα συμβολαιακής γεωργίας.

Νοτιότερα, χιλιόμετρα από τις ακτές της Πιερίας στα βάθη του Θερμαϊκού, σε ειδικά οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, νέοι μυδοκαλλιεργητές ποντίζουν σχοινιά όπου αναπτύσσονται εντυπωσιακές αποικίες μυδιών. Τα οστρακοειδή στην ανοιχτή ψυχρότερη θάλασσα μεγαλώνουν περισσότερο, είναι πιο καθαρά και πιο νόστιμα κερδίζοντας έτσι τις διεθνείς αγορές.

Στη Μαγνησία ομάδες κτηνοτρόφων συνδέθηκαν με καλλιεργητές ζωοτροφών και μεταποιητές και συνδεδεμένοι πλέον είτε διαθέτουν πραγματικό γάλα ημέρας είτε παράγουν πλήρες παραδοσιακό γιαούρτι που σε λίγο θα διατίθεται από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Στο Ιόνιο σε αντίστοιχες βαθιές ιχθυοκαλλιεργητικές  ζώνες αναπτύσσονται σε τσιμεντένιους κλωβούς νέες καθαρές μονάδες παραγωγής ψαριών με ελεγχόμενη τροφή μέσω ευαίσθητων σωλήνων. Τα ψάρια έμαθαν να τσιμπούν τους σωλήνες και εκείνες ανταποκρίνονται απελευθερώνοντας ελεγχόμενη ποσότητα τροφής, χωρίς σπατάλες και ρύπανση. Τα αποτελέσματα και εκεί είναι εντυπωσιακά, οι πληθυσμοί ψαριών περισσότεροι και το κόστος μικρότερο.

Σε οριοθετημένες  κτηνοτροφικές ζώνες της Αρκαδίας ανακάλυψαν τις δυνατότητες του κατσικίσιου γάλακτος και αξιοποιούν τις πολλές επιλογές προϊόντων προκαλώντας το ενδιαφέρον γάλλων μεταποιητών, οι οποίοι προωθούν επένδυση 20 εκατ. ευρώ για την παραγωγή αζύμωτου κατσικίσιου τυριού.

Ειδικές καλλιεργητικές ζώνες προετοιμάζει ο υπουργός Γεωργίας κ. Αθ. Τσαυτάρης στην Πελοπόννησο για τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και ψάχνει τρόπους να ενισχύσει την ανθοφορία των ελαιώνων ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της μειωμένης εαρινής επικονίασης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης θερμοκρασίας.

Αντιστοίχως στην άνυδρη πια Νότια Κρήτη επιλογή πια αποτελεί η κακτοειδής αλόη. Περίπου 2.500 στρέμματα αλόης καλλιεργούνται εκεί και ετοιμάζεται μεταποιητική μονάδα παραγωγής νέων προϊόντων από τα εκχυλίσματά της, που χρησιμοποιούνται από την ταχέως αναπτυσσόμενη παγκοσμίως βιομηχανία των  καλλυντικών και της γυναικείας ομορφιάς.

Συνομιλώντας κανείς με τον πιο εξειδικευμένο υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, τον κ. Αθ. Τσαυτάρη, γεμίζει αισιοδοξία καθώς αισθάνεται ότι εκεί έξω ορθώνεται μια άλλη Ελλάδα, αυτή της μοντέρνας παραγωγής και της καινοτομίας, που καμία σχέση δεν έχει με τη μιζέρια των πολύβουων αστικών κέντρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου