Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Άτυπη για την ώρα η παράταση στα βιβλία στους αγρότες αναμένεται η εγκύκλιος


www.agronews.gr
Εντός της ημέρας αναμένεται να πάρει και επίσημη μορφή η παράταση στην προθεσμία για την έναρξη βιβλίων και στοιχείων από τους επαγγελματίες αγρότες.
Η διαδικασία τυπικά έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, ωστόσο σε επικοινωνία που είχε με αρκετούς βουλευτές της περιφέρειας ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωνε ότι θα δοθεί επαρκές χρονικό περιθώριο. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο, αν η παράταση θα είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.
Η παράταση θα δώσει επίσης και στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να εκδώσει και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν μια σειρά από τα «θολά» σημεία που αφορούν την ένταξη στα βιβλία όπως π.χ. τις δαπάνες που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα,. Τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους που έχουν δικαιώματα κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της τελευταίας εγκυκλίου Θεοχάρη, από την υποχρέωση τηρήσεως βιβλίων και εκδόσεως στοιχείων απαλλάσσονται μόνον  οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Περιθώριο ενός έτους για την ένταξη στα βιβλία ζητούν οι Κρητικοί αγρότες
Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στη 1.30 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, με αντικείμενο τις επιπτώσεις από την ένταξη των αγροτών στο καθεστώς τήρησης βιβλίων και στοιχείων.
Η σύσκεψη γίνεται ενόψει των συναντήσεων αγροτοσυνδικαλιστών της Κρήτης που αναμένεται να γίνουν αυτή την εβδομάδα με το γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες ζητούν να δοθεί περιθώριο ενός χρόνου ώστε να μεταβούν στο νέο φορολογικό καθεστώς από το 2015. Η προθεσμία ενός μηνός, όπως λένε, δεν αρκεί για να προετοιμαστεί ο αγροτικός κόσμος. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις συναντήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων προειδοποιούν με νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Η διπλή φορολόγηση των αγροτών (έσοδα, αγροτεμάχια) που ισχύει από φέτος έχει ανησυχήσει τους συνδικαλιστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να περάσει η αγροτική γη σε λίγους και ισχυρούς».
«Το ξέρουν ότι δεν θα μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Θα καταλήξουμε και εμείς όπως αρκετοί ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων που παρακαλούνε να χαρίσουν στο κράτος τμήμα της περιουσίας τους για να εξοφλήσουν» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.
Οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης όπως λέει ο κ. Τζωρτζάκης, από το Νοέμβριο του 2012 είχαν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών το 2013 να είναι έτος μετάβασης στο νέο καθεστώς, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ξεκινήσουν χωρίς προβλήματα από τον Ιανουάριο του 2014. «Εδώ και 14 μήνες έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Όμως δεν μας άκουσαν. Πήραν απόφαση για τη φορολόγηση των αγροτών παραμονή Πρωτοχρονιάς για να την εφαρμόσουν από την Πρωτοχρονιά Αυτό και μόνο δείχνει την προχειρότητα που αντιμετωπίζουν το θέμα» επισημαίνει ο κ. Τζωρτζάκης.

Αναπάντητα ερωτήματα
Ορισμένα από τα «θολά» σημεία του νέου καθεστώτος είναι:
-Η αντιμετώπιση του θέματος διαδοχής για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Τα συγγενικά πρόσωπα των υπό ένταξη νέων θα κάνουν έναρξη στην εφορία και δεν μπορούν να παραιτηθούν πριν την παρέλευση 5 ετών. Πώς λοιπόν θα παραλάβουν τις περιουσίες οι διάδοχοι νέοι αγρότες; 
-Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του ΦΠΑ στα εξαγώγιμα προϊόντα όπως κηπευτικά, σταφύλια, ελαιόλαδο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ. Κατά συνέπεια οι αγρότες θα εκδίδουν τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ; Αν όμως εκδίδουν τιμολόγια με ΦΠΑ, τότε ο φόρος θα ενσωματωθεί στην τιμή παραγωγού. Κατά συνέπεια οι τιμές παραγωγού θα υποστούν μείωση κατά 13%, πράγμα εντελώς άδικο και μάλιστα την περίοδο αύξησης του καλλιεργητικού κόστους.
-Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους αγρότες και όσους δημόσιους υπαλλήλους υπάγονται στο καθεστώς; Θα χάσουν τις συντάξεις τους και τους μισθούς τους, αφού αναγκαστικά γίνονται…επιχειρηματίες;
-Ποιοι είναι τελικά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που εντάσσονται στο καθεστώς του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου «ενεργός αγρότης» στην Ελλάδα, βάσει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ);
Να σημειωθεί ότι οι αγροτικές οργανώσεις «αν δεν βρουν άκρη» όπως λένε, οι εκπρόσωποι τους που θα συναντηθούν με τον κ. Θεοχάρη προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Γιάννης Τσατσάκης - Πέλλα Λασηθιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου