Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Θα χιονισει στην Ερμιονίδα;


Μια μεγαλή συζήτηση  σχετικά είναι σε εξέλιξη στο διαδίκτυο με την επερχόμενη  κύρια κακοκαιρία που θα ξεκινήσει απο τη παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Αυτο που φαίνεται ότι είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολυ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστες  4-5 οC) και συνθήκες που μπορεί να δώσουν και χιονόπτωση .
Οι μεγάλες χιονοπτώσεις αναμένονται πάντως κατα κυρίο λόγο στη Βορεια και κεντρική Ελλάδα .


"Ι"

Δείτε όλο το άρθρο με τα τεχνικά στοιχεία εδώ
 αλλα και την εκτίμηση του κ.Ζιακόπουλου εδώ


Γενική Eκτίμηση χιονοπτώσεων 30/1-03/01
Mε βάση τα παραπάνω δεδομένα, μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αποτελέσματα της ψυχρής αυτής εισβολής στη χώρα μας. Έτσι, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη κακοκαιρία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά παλαιών μεγάλων χιονιάδων της κεντρικής και βόρειας χώρας που επηρέαζαν έως και τα βόρεια τμήματα του Λεκανοπεδίου των Αθηνών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ιδανικές συνθήκες σύγκλισης αναμένεται να επικρατήσουν πάνω από την περιοχή της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδος και της Εύβοιας, προκαλώντας ισχυρές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών ιδιαίτερα από το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έως και το απόγευμα της δεύτερης μέρας του νέου έτους. Λιγότερα σε διάρκεια και πιο ασθενή φαινόμενα αναμένονται στην Μακεδονία και τη Θράκη, με εξαίρεση ίσως την Πιερία, την Ημαθία και τη Χαλκιδική όπου πιθανότατα θα σημειωθεί και αξιόλογη χιονόστρωση στα πεδινά. Πολύ χιόνι αναμένεται να πέσει στον Θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα στο νομό Μαγνησίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πεδινά του νομού Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας. Όσον αφορά στην Βοιωτία, τα εκτιμώμενα υψόμετρα σταθερής χιονόπτωσης τοποθετούνται στα 100-200μ, στην υπόλοιπη Εύβοια και στην Αττική στα 200-300μ και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο επίσης στα 200-300μ.
Εναλλαγές χιονόνερου με χιόνι αναμένονται στα πεδινά -παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και νοτιοανατολικής Στερεάς, ενώ πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ενδέχεται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε αυτές τις περιοχές να ανέλθουν κατά 100-150μ.  Μεγάλα και τοπικά πολύ μεγάλα ύψη χιονιού θα πρέπει να αναμένονται σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδος , της κεντρικής και ανατολικής Εύβοιας καθώς και της βορειοανατολικής, κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Στο δε Πήλιο και τις περιοχές γύρω από αυτό, η κατάσταση εκτιμάται πως θα είναι σοβαρή και θα
δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα.
Όσον αφορά στο νομό Αττικής, η κακοκαιρία αναμένεται να χωριστεί σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση, η οποία φαίνεται να διαρκεί από το βράδυ της Τρίτης έως και το απόγευμα της Τετάρτης φαίνεται να δίνει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις εώς και στα 150-200μ και μέσα στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών, χιονόνερο στα κεντρικά και νότια τμήματα του Λεκανοπεδίου και φυσικά αρκετά ισχυρά φαινόμενα στην βόρεια- βορειοδυτική αλλά  και ανατολική Αττική τα οποία πάνω από τα 200μ θα μεταφράζονται σε χιονοπτώσεις. Στη συνέχεια, φαίνεται να το γυρνάει πρόσκαιρα σε χιονόνερο έως και στα 350μ περίπου υψόμετρο και τα φαινόμενα να εξασθενούν. Ωστόσο, πιθανολογείται υποτροπή του καιρού από το πρωί της Πρωτοχρονιάς με νέο γύρο αξιόλογων χιονοπτώσεων αρχικά έως και στα 300μ και καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ και χαμηλότερα. Τα χιόνια θα πολιορκούν τις παρυφές του Λεκανοπεδίου, ενώ από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα θέτει υποψηφιότητα για χιονόπτωση και το κέντρο της Αθήνας. Σημαντικές χιονοστρώσεις αναμένονται στα ορεινά και τα ημιορεινά του νομού.
Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτική πρόγνωση καιρού για το διάστημα από την Τρίτη έως την Παρασκευή θα δοθεί σε επόμενο δελτίο. 
Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου