Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς και ο κόσμος όλος







Είμαστε ενα απο τα κυριότερα θέματα ,στις κύριες πηγές της παγκόσμιας πληροφόρησης 
 Πίσω απο τη παραζάλη ,τους τακτικισμούς και τις υπερβολές όσων διαδραματίζονται στη προκελογική εκστρατεία για την προσέλκυση του εκλογικού σώματος η αλήθεια είναι ότι μάλλον την έχουμε άσχημα..Είτε με ΣΥΡΙΖΑ ,είτε με οτι αλλο προκύψει ( γιατι μπορεί να προκύψουν (να επιβληθούν είναι ο καλύτερος όρος)  και σχήματα ,που τώρα θεωρούντε αδιανόητα (όπως μικτο σχήμα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).
Αυτο που φαίνεται είναι αυτο που υποψιαζόμαστε αλλά δεν λέμε.Η Ευρωπαική Ενωση πλέον ελέγχεται απο τη Γερμανία.Εχετε ακούσει όλες αυτές τις μέρες μια κυβέρνηση της ΕΕ να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων να εκφράσουν ελευθερα τη πολιτική τους βούληση;
Οχι .Μπορεί πολιτικές δυνάμεις που δεν κυβερνούν ,(Λεπεν ,Podemos,Γάλλοι Αριστεροί ) να το υποστηρίζουν και να επικροτούν τη προοπτική ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τη παρούσα κατάσταση στη Ευρωπαική Ενωση που χαρακτηρίζονται απο δομικες ανισότητες Βορρά-Νότου αλλά στην ουσία πολιτικούς συμμάχους που να κυβερνούν δεν
φαίνεται να  έχουμε αυτη τη στιγμή ,ουτε προβλέπεται να έχουμε το κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Και απο τη στιγμή που το χρέος μας είναι απέναντι στα κράτη της Ευρώπης , ποιό ευρωπαικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να μας χαρίσει γύρω στα 80 δις ευρώ;
Της Ισπανίας ( μας έχει δώσει 25 δισ και είναι ετοιμη για φούντο ).της Ιταλίας (15 δις που τα ομολογα της ειναι ενα βήμα πριν το φουντάρισμα),της Φιλανδίας (που εισέρχεται σε ύφεση) κλπ..
Βεβαια αν θέλουν μπορεί να επιμηκύνουν" το χρέος πολυ μακριά με πολυ χαμηλό επιτόκιο  στην ουσία σβήνουν το 50%  και γινόμαστε απο πλευράς χρέους μια κανονική χώρα σε μια στιγμή.
Θα το κάνουν όταν η χώρα μα ς να γίνει συμβατή (compatible) με αυτα που θεωρούνται 
αποδεκτά στην Ευρωπαική Ενωση.
Εκεί όντως υπαρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.


    
Δεν είναι λοιπόν η Ευρώπη (παρόλες τις αδυναμίες της) ο εχθρός της Ελλάδας.

 Είμαστε με τη πλάτη στο τοίχο κυρίως γιατί στα πέντε χρονια του μνημονίου ,το σύστημα διαφθοράς που εκμεταλλεύτηκε  τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έμεινε αλώβητο (καθώς είναι πλήρως συνδεδεμενο με αυτούς που κυβέρνησαν αυτα τα χρόνια ΝΔ,ΠΑΣΟΚ).
Δεν γίνεται να γίνουμε μια ¨κανονική χώρα" της Ευρώπης αν δεν περιορίσουμε αυτο το παρασιτικό και εν μέρει παρακρατικό σύστημα.

Και η μοναδική "θεωρητικά " πολιτική δύναμη που μπορεί να το κάνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
καθώς έχει τις λιγότερες εξαρτήσεις απο αυτό.
Στο χέρι του ενδεχομένως θα είναι να αποδείξει αν επιλεγεί απο το λαό για αυτο ,ότι ένα "αριστερό " κόμμα(Ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι αριστερό κόμμα  το λέει το πρόγραμμα του )  ,μπορεί να ασκήσει εξουσία ,να βρεί λύσεις ,να εφαρμόσει πολιτικές που θα φέρουν τη κοινωνία ενα βήμα πιο κοντά στη δικαιότερη κατανομή του πλούτου,των ευκαιριών και των δικαιωμάτων  της χώρας.
Η χώρα χρειάζεται βαθύ μετασχηματισμό ,ώστε να επιβιώσει στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικο παγκόσμιο περιβάλλον και  υπάρχουν τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκρουσθεί με τον ¨εαυτό του" και τις επιλογές του  παρελθόντος  του και με ένα σημαντικό μέρος με τον εαυτό του για να γίνουν δυνατές οι αλλαγές.
Και θα έχει πιθανότητες να το πετύχει ,αν ελαχιστοποιήσει το "λαικισμό"(είναι παρόν ) που πάντα συνοδεύει τα κόμματα που πάνε για εξουσία   .

Είμαστε σε κατάσταση "ακήρυκτου πολέμου" με βαριές κοινωνικές απώλειες και απειλες σε πολλά επίπεδα(δεν είμαστε στο 1981)
Υπάρχει η μικρή αλλα υπαρκτή πιθανότητα  βέβαια  να επιλεγεί ή να καταστεί αναπόφευκτη    η λύση  του  κοινωνικού  ολοκαύτωματος  της Ελλάδας(που θα προκύψει αναπόφευκτα σε επιλογή ολικής συγκρουσης με τους Ευρωπαίους δανειστές)  .Να λειτουργήσει  η χώρα και ο λαός της  σαν καταλύτης εξελίξεων -ώστε να μετα απο αυτό η Ευρωπαική Ενωση να αλλάξει ρότα στα πλαίσια μιας υποθετικής εξασφαλισμένης συνεργασίας "αριστερών δυνάμεων ¨" της Ευρώπης κυρίως του Νότου .Επιλογή που μεθοδολογικά περιγράφεται στα πολιτικά βιβλία της Αριστεράς .(στα πλαίσια  της αναπτυξης διεθνών κινημάτων).
 Βέβαια στη περίπτωση αυτή υπαρχει η πιθανότητα η κρίση να μη διαχυθεί "πανευρωπαικά" αλλά η χώρα να συγκρουσθεί βιαία εσωτερικά με επώδυνα και απρόβλεπτα αποτελέσματα .
Εκεί το ρίσκο είναι μεγάλο.


Πάντως αλλες αξιόπιστες  πολιτικές εφεδρείες η χώρα δεν έχει..


"Ι"








.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου