Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Περι Δημοψηφισμάτων

Επειδή  γίνονται συνέχεια αναφορές σχετικά με ενα ενδεχόμενο δημοψήφισμα λόγω του αδιεξόδου  που μπορεί να βρεθεί η νέα κυβέρνηση ,είναι ευκαιρία όντως να γίνει ένα δημοψήφισμα που η κοινωνία θα αποφασίσει για μια σειρά θεμάτων "ταμπού" ,για τα πολιτικά κόμματα κυρίως

Τα θέματα που μπορεί να τεθούν είναι .(Γράφω ενδεικτικά μερικά παραδειγματα)
1) Να αποφασίσει η ίδια κοινωνία σχετικά με εργασιακά θέματα και συνταξιοδοτικά θέματα  ,όπως η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα. και σχετικά με την ύπαρξη συνταξιούχων πολλων ταχυτήτων παρόλο όλοι εχουν δουλέψει τον ίδιο χρόνο.Οπως επίσης και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
2) Για την λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων
3) Για καθολική θητεία στο στρατό στα 18
4)  Για τον περιορισμό στην επανεκλογή σε αιρετές θέσες πέρα απο ενα ωρισμένο χρονικό διάστημα

Ενα δημοφήφισμα κοστίζει πλέον λίγες δεκάδες εκ ευρώ.Μπορεί να γίνεται κάθε 5.χρόνια μαζί με καποιες άλλες εκλογές.χωρις επιπλέον κοστος

Να περιέχει μια δεσμη θεμάτων που αναδυκνείονται κάθε φορά .
Η διαδικασία αυτη θα απελευθερώσει τα πολιτικά κόμματα αισθητα απο την έννοια του πολιτικού κόστους.καθώς αυτό θα το αναλαμβάνει απευθείας ο λαός ,ο οποίος όπως όλοι συμφωνούν είναι ο κυριάρχος.
Τα κομματα πλέον θα αξιολογούνται ώς πρός την ικανότητα τους να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις πολιτικές που τους υπαγορεύει ο λαός εκτός απο την ατζέντα για την οποία επιλέγονται στις συνήθεις εκλογές .
Πλεονεκτήματα του δημοψηφίσματος/
α) Η απόφαση έχει το 50% .Αρα την απόλυτη πλειοψηφεία.Στη χώρα μας οι κυβερνήσεις σπάνια συγκεντρώνουν το ποσοστό αυτό.
β)Είναι απολύτως δεσμευτική για τη κάθε κυβέρνηση .Μετα το δημοψήφισμα πρέπει να νομοθετήσει ανάλογα.Ενω στις εκλογές οι προεκλογικές υποσχέσεις μένουν συνήθως στα λόγια με διάφορες δικαιολογίες.
Είναι μια πολυ δύσκολη συζήτηση ,καθως τοποθετεί τα κόμματα και την ιδεολογική τους ατζέντα  κάτω απο τον λαό εκεί που δηλαδή κανονικά πρέπει να είναι .
Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων ,μπορεί να είναι σε ευθεία αντίθεση με την ιδεολογικη πλατφόρμα της εκάστοτε κυβέρνησης και εκεί υπάρχουν σοβαρά θέματα .
Θα επανέλθουμε και με άλλη ανάρτηση που θα περιλαμβάνει και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

"Ι"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου