Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οι Γερμανοί ,οι Ευρωπαίοι και εμείς..

Φιλοξενήσαμε για λίγες μέρες ένα νεαρό ζευγάρι απο το Βερολίνο.
Οι συζητήσεις πολλές ,έχει ενδιαφερον να γνωρίζεις ανθρώπους απο άλλες χώρες. Ανθρωποι απλοί,μορφωμένοι,ψαγμένοι.
Το αγόρι σπουδάζει φιλοσοφία ,η κοπέλλα δουλεύει σε θέση νοσοκόμας.Τα οικονομικά τους μέτρια .
Πριν απο εδώ ειχαν για τρείς εβδομάδες στη Νότια Πελοπόννησο..
Λεωνίδιο,Κοσμάς,Ελαφόνησος,Μονεμβασιά,Ναύπλιο, Κρανίδι 
Οι εντυπώσεις τους για τη χώρα μας.Οι καλύτερες,φιλοξενία ,ασφάλεια..
Γνωρίζουν πολυ καλά το "Ελληνικό πρόβλημα" .Τους λέμε για την "Bild" και γελούν.
Διαβάζεται ευρέως στη Γερμανία ,αλλά ολοι ξέρουν ότι είναι κιτρινοφυλλάδα. .
Ανησυχούν  κυρίως για την άνοδο των ακραίων κομμάτων στη χώρα τους.
Ο φόβος του μέσου Γερμανού είναι η επανεμφάνιση του ναζισμού ,ή κατι ανάλογα ακραίου.
 Η κοπέλλα περιγράφει τα σχολικά της χρόνια ,που τα παιδιά βομβαρδίζονταν συνέχεια με ιστορικα στοιχεία. σε μικρές ηλικίες για τα ελληνικά δεδομένα που έδειχναν την απόλυτη ευθύνη των Γερμανών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο...Και μιλάμε για την τρίτη μεταπολεμική γενιά..
"Συνέχεια έλεγα στη δασκάλα μου ,είμαι ένα μικρό παιδί τι φταίω εγώ για όλα αυτα τα ασχημα που έγιναν πρίν γεννηθώ..";Συλλογική εθνική αυτοενοχοποίηση μονολογεί σήμερα.
Συνεχίζει ,λέγοντας ότι στη Γερμανία οι οικογενειακές και συγγενικές σχέσεις μετα τον πολεμο ατόνησαν ,και σημερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες για τα δικά μας ήθη .Αλλη  θεμελιώδης κοινωνική διαφορά.Eδώ η οικογένεια ,οι συγγενείς ,οι φίλοι,είναι η ασπιδα για τις δυσκολίες ,τις αστοχίες,τις κακοτυχιές αφου το κράτος δεν μπορεί να προσφερει πρόνοια αποτελεσματική,ούτε ένα επίδομα ανεργίας στην ουσία, εκεί τον ρόλο τον επιτελούν οι πανέτοιμες κοινωνικές υπηρεσίες(αν και με λιγότερες παροχές σε σχέση με το παρελθόν).
Κράτος σημαίνει ,νόμοι,κανόνες διαδικασίες. Εκεί έχουν το κράτος και τους κανόνες σε πρώτη σειρά,εμείς όχι .Ενα αποτελεσματικό κρατος γεννά σεβασμό για τους νόμους και τους κανόνες  Αλλη σημαντική διαφορά που παίζει το ρόλο της.


Εμεις τους είπαμε ότι η Ιστορία μας ,γράφει μόνο τα θετικά ,τα αρνητικά δεν τα μαθαίνουμε στην ηλικία που πρέπει.,μερικοί απο εμάς δεν θα τα μάθουν ποτέ στη διάρκεια της ζωής μας.
Οι ιστορικοί μας βέβαια τα γνωρίζουν.Ομως η κοινωνία χάνει την ευκαιρία να διδαχθεί απο τις τραγωδίες μας (εχουμε και εμείς τις σκοτεινές μας εθνικές στιγμές).
Ετσι είμαστε μια χώρα που έχει πολλές ιστορίες ,την αριστερή ,την δεξιά,την κομμουνιστική ,και την αντικουμουνιστική ....και μερικές ενδιαμεσες προσεγγίσεις..Αυτο δείχνει χώρα  διαιρεμένη .
Επιπλέον η άκριτη διαχρονικά, θυματοποίηση του ελληνισμού  μας δυσκολεύει στις εθνικές μας αποφάσεις καθώς η κοινωνία πάντα πιστεύει ότι  φταίει καποιος εξωτερικός παράγοντας για κάθε δυσκολία.
 

Κανόνες.,διαδικασίες.Eκεί είπαμε εχουμε θέμα.

Για να μην πολυλογώ ,νομίζω ότι τα προβλήματα που έχουμε με την Ευρώπη ,δεν είναι ότι είμαστε εμείς οι άχρηστοι ,οι τεμπέληδες ,ή ότι αυτοί είναι ψυχροί ,απάνθρωποι (τα στερότυπα που διακινούνται εκατέρωθεν) κλπ απλά ζουμε σε ένα δικό μας κόσμο.... που δεν είναι ιδιαίτερα συμβατός με τα ευρωπαικά ορθολογιστικά πρότυπα.
Και το πρόβλημα δεν είναι τόσο για εμάς,που  την έχουμε σκαπουλάρει σε πιο δύσκολες εθνικά περιόδους(με τρομακτικές απώλειες βέβαια )  στο παρελθόν αλλα για αυτούς.Το ορθολογικό "θαύμα" της ευρωπαικής σκέψης δεν μπορεί να σταθεί στη ανθρώπινη ελληνική προσέγγιση όλων των πραγμάτων.
(θαμπό απομεινάρι ίσως της αρχαίας ελληνικής αθηναικής σκέψης,ο άνθρωπος στο κέντρο και όχι η κοινωνία) .Μέσα απο την υπερβολή μας,τη ξεροκεφαλιά μας,νομίζω ότι και σημέρα γεννιούνται εδώ νέα πράγματα ,τα οποία βεβαια θα αξιολογηθούν σε μελλοντικό χρόνο.Μερικά απο αυτά ίσως να είναι μεγάλης εμβέλειας.Είναι ο τόπος
,η μοίρα ίσως.
  .Δυστυχώς για μάς δεν υπάρχουν δείκτες για την μοναξιά,την αλληλεγγύη ,την οικογενειακή συνοχή,τη κοινωνική συγχώρεση,τη ανάπτυξη της φιλίας ,το φιλότιμο.
Αυτά που υπερτερούμε ,δεν μετριούνται ,δεν συνυπολογίζονται στους δείκτες που μετρά η Ευρώπη καθώς είναι αδύνατη η μετατροπή τους σε χρήμα.Ετσι είμαστε οι ¨παρίες" της ευρωπαικής παρέαςστα χρέη,στη γραφειοκρατία,στην ανταγωνιστικότητα.Πάντως μέσο όρο ζωής εχουμε ίδιο. Τα πλούτη δεν σου δίνουν περισσότερα χρόνια ζωής απαραίτητα .


Τους αποσυντονίζεις τους Ευρωπαίους όταν στο δίδυμο του "σωστού ή λαθους" ,τους προσθέτεις αλλα δέκα ,είκοσι ενδιάμεσα επίπεδα αξιολογήσης ..Ξεκινωντας απο το ¨περίπου σωστό.,"ενταξει είναι σωστό όπως τα λές αλλα αν σκεφτείς και αυτό δεν είναι ακριβως σωστό..."..Μεταξύ μας ,και για μας πολλές φορές είναι εξοργιστικό,καθώς καθιστά  ενίοτε αδύνατη τη συμφωνία ακόμη και για απλά πρακτικά θεματα .
Αλλα υπάρχει .
 Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ καμμιά εθνική υπεροχή,απλά να αναδείξω μερικές διαφορές που δίνουν μια πρώτη εξήγηση για το αδιέξοδο που προδιαγράφεται με τη σχέση μας με τη "Γερμανική" Ευρώπη.Αν είχαμε για παράδειγμα μια πιό"Γαλλική Ευρώπη" ,θα είχαμε ίσως καλύτερες πιθανότητες..
Και μην νομίζεται ότι αυτο το "μπέρδεμα ,σύγκρουση"  δεν προβληματίζει τους απλούς Ευρωπαίους πολίτες ακόμη και τους Γερμανούς.Ειναι ακόμη ένα καμπανάκι ότι η υλοποίηση του κοινού Ευρωπαικού ονείρου είναι προβληματική πράγμα που θα αναδειχθεί ηχηρά πλέον  αν τελικά τραβήξουμε διαφορετικό δρόμο.Εχουν μαθει να αφουγκράζονται τη φωνή της Ελλάδας και να προσπαθούν να καταλάβουν το μήνυμα.
 Εχουμε  φίλους  περισσότερους απο όσο νομίζουμε  αλλα και εμείς πρέπει να γίνουμε λιγο πιο συγκεκριμμένοι.

"Ι"




 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου