Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 -2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

31 Αυγούστου 2015

Τέλος Αυγούστου συμπληρώνεται  ένας χρόνος της νέας Δημοτικής περιόδου 2014-2019.

Με την παράταξή μας, το διάστημα αυτό, από την θέση της αντιπολίτευσης, με την παρουσία 2 δημοτικών συμβούλων στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονιδας (Τάσος Τόκας-Γιώργος Πουλής) και ενός συμβούλου στην Τοπική Κοινότητα Φούρνων (Νίκος Γεωργίου),  συμμετείχαμε αντίστοιχα σε όλα τα  συμβούλια που έγιναν και προσπαθήσαμε μέσα από την παρουσία  μας να δώσουμε το στίγμα μας στις συνεδριάσεις, το οποίο και θα καθορίσει τις θέσεις μας το επόμενο διάστημα.

Επίσης  ο Βασίλης Νόνης συμμετείχε ως  μέλος στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου  και στο ΔΣ του  Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας, και ο Γιώργος Σαμιώτης με τον Νίκο Μπάμπα συμμετείχαν στο ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ και στο ΔΣ του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, ως αναπληρωματικά μέλη.

Στα περισσότερα   θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του Δήμου, τον προϋπολογισμό του 2015, το προσωπικό, τις συμβάσεις έργων, την έγκριση μελετών με προοπτικές  επένδυσης και ανάπτυξης όπως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Πορτοχέλι, την συμμετοχή σε αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, τις αναμορφώσεις προϋπολογισμού και της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων και τους απολογισμούς – ισολογισμούς τους, ψηφίσαμε θετικά.

Στα  αρνητικά της πλειοψηφούσας παράταξης η υπεροπτική της συμπεριφορά   και η συνακόλουθη περιφρόνηση να μη δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε αυτό το διάστημα στο πλαίσιο ενάσκησης των αρμοδιοτήτων μας και του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης που ο νόμος επιφυλάσσει,  μέσω επιστολών  τις οποίες αποστείλαμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ.     

Το σημαντικότερο ζήτημα στο οποίο είχαμε έντονες αντιπαραθέσεις   ήταν ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την εμμονή της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Σφυρή να συνομιλεί προνομιακά με μία μόνο εταιρεία, η οποία έχει πάρει στη διάρκεια του 1ου χρόνου με παροχή υπηρεσιών και προμήθεια κάδων περισσότερα από 680.000 ευρώ.

Καταψηφίσαμε, λοιπόν, ότι θέμα ήρθε στο ΔΣ σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως την απευθείας ανάθεση των 160.000 ευρώ στην ecospot ermionidas, τις απευθείας αναθέσεις για προμήθεια κάδων   και ενοικίασης roll containers ύψους 35.000 ευρώ και της διαχείρισης του υπολείμματος της επεξεργασίας απορριμμάτων ύψους 24.600 ευρώ στην ίδια εταιρεία.



Καταψηφίσαμε επίσης και τον Κανονισμό Καθαριότητας λόγω της ασάφειας στη διαχείριση απορριμμάτων και την λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου.



Στις παρεμβάσεις μας, ταυτόχρονα, δώσαμε έμφαση στα χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου μας όπως το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κρανιδίου (άρθρο του Γιώργου Σαμιώτη), τα αδέσποτα (άρθρο του κ. Νίκου Μπάμπα), την ευθύνη του Δήμου για τις παιδικές χαρές (άρθρο της κ. Μαρίας Κακουριώτη)  και την επικινδυνότητα των ετοιμόρροπων κτιρίων.



Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τις θέσεις  και τις ενέργειές μας πάνω στα πιο σημαντικά θέματα που ήρθαν στα 26 Δημοτικά Συμβούλια καθώς και τα άρθρα μας με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας για τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Ερμιονίδας:



ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ



16-10-2014



Σύγκληση ΔΣ του Δήμου με αίτημα όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάνοντας χρήση του άρθρου 67, παράγραφος 2 του  Νόμου 3852 /2010  με θέματα της ημερήσιας διάταξης:



α)  Τις βασικές κατευθύνσεις της νέας Δημοτικής Αρχής στο  θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο μας και ποιες είναι οι   άμεσες ενέργειες που έχει προγραμματίσει για την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος.



β) Ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία ιδιώτη επιχειρηματία να δημιουργήσει «πράσινο σημείο» στα όρια της Δ.Κ. Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.



30-10-2014



Επιστολή της ΝΕΔΥΠΕΡ στο Δήμαρχο για έλλειψη ενημέρωσης για Πράσινο Σημείο και διαχείριση απορριμμάτων.

Υπήρξε βεβιασμένη επιλογή του συγκεκριμένου χώρου από ιδιώτη επιχειρηματία με την αμέριστη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, αφού δεν προηγήθηκε δημόσιος διάλογος και καμία προηγούμενη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Η αντιπολίτευση και οι δημότες ενημερώθηκαν για τα σχέδια της «συνεργασίας» με τον ιδιώτη επιχειρηματία μέσω φημών. 



Το Πράσινο Σημείο είναι σε απόσταση μικρότερη των 200 μ. από τα όρια του οικισμού του Κρανιδίου και ορατό από ένα μεγάλο τμήμα του, με τις «πληγές» του πρόσφατου παρελθόντος (παράνομες χωματερές στον Κάμπο Κρανιδίου, Σταυρό Διδύμων, κλπ) ακόμα ανοικτές.



7-11-2014




Καταψήφιση του Κανονισμού Καθαριότητας με παράλληλες προτάσεις και παρατηρήσεις της ΝΕΔΥΠΕΡ   στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Νοεμβρίου 2014 όπου το  κεντρικό ζήτημα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πρόβλημα συνίσταται στην ασάφεια της εφαρμογής του και στο πώς θα τον υλοποιήσει ο φορέας εφαρμογής του, καθώς επίσης δεν αποσαφηνίζονται σημαντικές παράμετροι πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων και περισσότερο αυτές που έχουν να κάνουν με την διάθεση των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων),και τη σχέση τους με το «Πράσινο Σημείο».

21-11-2014

Καταψήφιση  της απευθείας ανάθεσης στην ecospot ermionidas της παροχής υπηρεσιών ύψους160000 ευρώ για 2000 τόννους απορριμμάτων γιατί :

α) Έπρεπε η Δημοτική Αρχή για ένα τόσο μεγάλο ποσό   να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας ώστε να υπάρξει νόμιμη ανάθεση σε   επιχείρηση  σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής σε διαδικασίες για την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και του ελεύθερου ανταγωνισμού, προς το συμφέρον του Δήμου μας.

και

β) Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου » στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου και δεν εμπιστευόμαστε ότι θα λειτουργήσουν όλα όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφούσα παράταξη γιατί  με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουμε τις επιφυλάξεις μας.

21-11-2014

Υπερψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Ερμιονίδας για το 2015 κρίνοντας πως παρόλο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, δεν εκμεταλλεύεται σύγχρονα αναπτυξιακά εργαλεία ούτε έχει βελτιωμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο αποτελεί το «καύσιμο» για την εκκίνηση της νέας Δημοτικής Αρχής η οποία, μέσα στο λίγο χρόνο που διοικεί, αντικειμενικά δεν φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για τη διαμόρφωσή του.



Εξαίρεση αποτέλεσαν οι κωδικοί:



30-7413.026 με προϋπολογισμό  24.500 € για υπηρεσίες ωρίμανσης έργων διαχείρισης απορριμμάτων – κομποστοποίηση και



20-6162.003 με προϋπολογισμό 424.500 € για διάθεση προς επεξεργασία προδιαλεγμένων ρευμάτων ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).



 8-12-2014



Επιστολή του Τοπικού Συμβούλου Φούρνων Νίκου Γεωργίου με θέμα «ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ»   καταγγέλλει  την δημιουργία μιας νέας ανεξέλεγκτης χωματερής, ορατής από τους  Φούρνους, στον πρώην επαρχιακό δρόμο  του Λουκαϊτίου ο οποίος συνέδεε   τους Φούρνους  και τα Δίδυμα.



16-01-2015



 Καταψήφιση της σύμβασης του Δήμου με την ΕΕΑΑ ( Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) λόγω της πρόθεσης της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου στην είσοδο του Κρανιδίου.



20-01-2015



Επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για τη μη ψήφιση του ΟΠΔ(Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης) από το ΔΣ.



Δεν πήραμε καμμία  απάντηση.



12-02-2015



Επιστολή στον Πρόεδρο της  Οικονομικής Επιτροπής  του Δήμου Ερμιονίδας κ. Αντωνόπουλο Ιωάννη να μας αποστείλει αντίγραφο της σύμβασης του Δήμου Ερμιονίδας με την εταιρεία ECOSPOT ERMIONIDAS P.C. για την απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσίας επεξεργασίας  των ΑΣΑ ύψους 160.000 ευρώ που αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Νοεμβρίου 2014.



Δεν πήραμε καμμία απάντηση



16-02 2015



Επιστολή στον  κ. Μίζη Γεώργιο προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας, με αφορμή την εισηγητική έκθεση για τον «Καθαρισμό νερού ύδρευσης Δήμου Ερμιονίδας» η οποία δόθηκε στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕΡ κατά την 2η συνεδρίαση της, την Παρασκευή  13 Φεβρουαρίου 2015,   να μας αποστείλει αν είναι δυνατό :



α) τα στοιχεία του απολογισμού για τις δαπάνες του δήμου Ερμιονίδας όσον αφορά το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τις γεωτρήσεις νερού (παραγωγική διαδικασία) για τα έτη 2011, 2012,2013, καθώς επίσης και τις μέχρι σήμερα δαπάνες για το 2014.



β) τον αριθμό (σύνολο) των ηλεκτρικών συνδέσεων (ρολόγια της ΔΕΗ)  που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και τις αντίστοιχες χρεώσεις για κάθε μία από τις γεωτρήσεις νερού που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΕΡ αλλά πληρώνονται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας.



Δεν πήραμε καμμία απάντηση



16-02-2015



Επιστολή στον  κ. Ιωάννη Πάλλη Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ να μας αποστείλει το συντομότερο  αν είναι δυνατό και πριν τη συνεδρίαση του επόμενου ΔΣ της επιχείρησης :



α) τα στοιχεία του απολογισμού για τις δαπάνες ΔΕΥΑ Ερμιονίδας όσον αφορά το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τις γεωτρήσεις νερού (παραγωγική διαδικασία) για τα έτη 2011, 2012,2013, καθώς επίσης και τις μέχρι σήμερα δαπάνες για το 2014.

β) τον αριθμό (σύνολο) των ηλεκτρικών συνδέσεων (ρολόγια της ΔΕΗ)  που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και τις αντίστοιχες χρεώσεις για κάθε μία από τις γεωτρήσεις νερού που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΕΡ αλλά πληρώνονται από την ίδια την επιχείρηση.

γ) την ποσότητα των κ.μ. νερού που καταναλώθηκε  στο Δήμο Ερμιονίδας  κατά τα έτη 2011, 2012, 2013,2014 κατά Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες (αναλυτικά).

δ)  τον αριθμό των ιδιωτικών γεωτρήσεων από τις οποίες αγόραζε νερό η ΔΕΥΑΕΡ κατά τα έτη 2011, 2012, 2013,2014 αλλά και τον αριθμό των γεωτρήσεων που ανήκουν στην ίδια.


ε) τα ποσά που πληρώσαμε για τις μισθωμένες γεωτρήσεις το παραπάνω χρονικό διάστημα ή την τιμή που έχει συμφωνηθεί να πληρώνουμε βάσει των ιδιωτικών συμφωνητικών, κατά γεώτρηση.



Δεν πήραμε καμμία απάντηση.



7-03-2015

Επιστολή στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή Δημήτρη με κοινοποίηση στον κ. Κοντοβράκη Ιωάννη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου και την κ.  Φωστίνη –Πουλή  Καλλιόπη Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν στο Δήμο μας και την πρόληψη ατυχημάτων.

29-4-2015

Kατάθεση της παράταξής μας στο ΔΣ της 29 / 04 /2015, σχεδίου ψηφίσματος – απόφασης, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου πήραμε θέση υπέρ της διάθεσης τους

7-05-2015

Άρθρο -καταγγελία για την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να καλέσει στη διαπραγμάτευση για την «ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟ-ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»  με προϋπολογισμό 424.487,76 ευρώ (με ΦΠΑ) μόνο μία εταιρεία, την ecospot ermionídas του Ομίλου Ραψωματιώτη.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση την 4 Μαϊου 2015 στο οποίο  η παράταξη του κ. Σφυρή έδειξε το πώς αντιλαμβάνεται την συναίνεση της αντιπολίτευσης  αλλά και την προστασία των συμφερόντων του Δήμου, αφού προηγουμένως είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα να προσκληθούν και άλλες εταιρείες.

22-05-2015

Επιστολή στον κ. Τάσο Χειβιδόπουλο,  Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Αργολίδας να μας ενημερώσει για το έργο του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου.



27-5-2015


Επιστολή του Γιώργου Σαμιώτη μέλους της ΝΕΔΥΠΕΡ  στον κ. Γιάννη Κοντοβράκη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Κρανιδίου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

3-06-2015

Άρθρο του  Νίκου Μπάμπα Κτηνίατρου μέλους της ΝΕΔΥΠΕΡ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα με σειρά προτάσεων για θετική λύση.

17-06-2015

 Άρθρο μας για την έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δημοτική Αρχή ( το ζητήσαμε στο ΔΣ της 16ης  Ιουνίου 2015),  για την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Διονύση Παναγιωτόπουλου για την αποκατάσταση της χωματερής Διδύμων και για το πρόστιμο των 25.000 ευρώ για τα σκουπίδια στον κάμπο Κρανιδίου.

30-07-2015

Επιστολή στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Σφυρή, για τις ενέργειες  της Δημοτικής Αρχής  για την καταγραφή ζημιών και αναδάσωση της πληγείσας περιοχής   μετά την μεγάλη φωτιά  στην Τοπική Κοινότητα Φούρνων στην οποία πήραμε απάντηση.

Μέσα, λοιπόν, από τη δράση μας αυτόν τον 1ο χρόνο της περιόδου 2014-2019,  πιστεύουμε ότι συνεισφέραμε στη ομαλή λειτουργία του Δήμου και βοηθήσαμε από την θέση της αντιπολίτευσης τον δημόσιο διάλογο προς όφελος τόσο των συμφερόντων του Δήμου Ερμιονίδας όσο και των δημοτών.



Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου