Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ομιλία του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού σε εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

 Αποτέλεσμα εικόνας για γιαννης ανδριανος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ναύπλιο, 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ομιλία του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού σε εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο.
«Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής.

Τιμούμε και φέτος την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, σε μια συγκυρία που καθιστά την ζωή και το έργο του επιτακτικά επίκαιρα.

Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οδεύει προς την συμπλήρωση δύο αιώνων ανεξάρτητου βίου, οι αναλογίες μεταξύ των προβλημάτων που εμείς σήμερα
αντιμετωπίζουμε και εκείνων τα οποία είχε να αντιμετωπίσει ο Καποδίστριας ως πρώτος κυβερνήτης του νέου ελλαδικού κράτους είναι μεγάλες και εντυπωσιακές.

Ο εκσυγχρονισμός, η διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, η εμπέδωση μιας λειτουργικής και ευέλικτης δημόσιας μηχανής που θα υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του έθνους και του πολίτη και όχι το αντίστροφο, παραμένουν και σήμερα ζητούμενα.

Και πίσω από αυτά τα επιμέρους ζητήματα, κρύβεται βεβαίως η ανάγκη να εγκαταλείψουμε επιτέλους, έστω και τώρα, την καταστροφική θεώρηση του κράτους ως επάθλου που απονέμεται ανάλογα με την συγκυρία στην μία ή στην άλλη πληθυσμιακή ομάδα προς εκμετάλλευση.

Αυτή η θεώρηση δεν ταιριάζει σε έναν ελεύθερο λαό. Και το έργο που ανέλαβε ο Καποδίστριας, την δόμηση ενός σύγχρονου κράτους όπου η προσοδοθηρία δεν θα έχει θέση, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί – και η κρίση την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια αυτής της βαθιάς θεσμικής ατέλειας.

Αυτή λοιπόν είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να ανοίξουμε με τον καλύτερο τρόπο τον τρίτο αιώνα ελεύθερου βίου της πατρίδας μας: η ολοκλήρωση, επιτέλους, του οράματος του Καποδίστρια που θα επιτρέψει στον ελληνισμό να ασχοληθεί απερίσπαστος με το γενικό καλό, χωρίς καταστροφικές έριδες και αθέμιτους εσωτερικούς ανταγωνισμούς που μας κρατάνε πίσω και χαμηλά.

Γιατί εντέλει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά το γεγονός ότι ο δολοφόνος του Καποδίστρια έσπευσε αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του να ζητήσει καταφύγιο σε κτήριο μεγάλης δύναμης της εποχής, ο ίδιος ήταν Έλληνας. Πρώτα από μας λοιπόν τους ίδιους θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα για την πατρίδα μας, και εμείς, και όχι οι ξένοι, είμαστε οι πρώτοι που ευθυνόμαστε όταν η κατεύθυνση που παίρνουμε δεν είναι η σωστή.

Αν συνεπώς θέλουμε να τιμήσουμε στην πράξη την ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, οφείλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε το εγχείρημα που ανέλαβε επιτέλους να ολοκληρωθεί. Να οικοδομήσουμε μαζί, ενωμένοι, παραμερίζοντας τις διαφορές μας, την Ελλάδα που δικαιούμαστε και αξίζουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου