Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Αποφάσεις ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΠελοποννήσουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρίπολης, συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου, κατά την οποία συζητήθηκαν από τα μέλη του  Διοικητικού  Συμβούλιου όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν οι παρακάτω:
1.   Διαχείριση Απορριμμάτων – Υπάρχουσα κατάσταση & Εξελίξεις
Τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σχετικά με το μείζων θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τόνισαν την αναγκαιότητα να ψηφιστούν από τα Δημοτικά Συμβούλια τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην πολιτική της Περιφέρειας να επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους και συμφώνησαν να οργανώσουν από κοινού με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α., μια συνάντηση, προκειμένου οι Αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, να προσπαθήσουν μέσα από το διάλογο να συγκλείνουν σε μια ενιαία άποψη σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και συντεταγμένα κατόπιν να κουβεντιάσουν με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια.
2. Συντήρηση και επαναλειτουργία της  σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα- Πύργος-Κυπαρισσία – Καλαμάτα
Το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, σχετικά με το παραπάνω θέμα, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
Ο εκσυγχρονισμός και η επαναλειτουργία της  σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Πύργου- Κυπαρισσίας- Καλαμάτας  είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο το οποίο μπορεί να  βγάλει
από την απομόνωση όλη τη Δυτική Πελοπόννησο, συνδέοντας την  με το λιμάνι της Πάτρας αλλά και με τον ήδη αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό άξονα  Πάτρα- Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές, αφού η διαδρομή Πάτρα – Καλαμάτα θα γίνεται σε μόλις 2 ώρες.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020)και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» όπως επίσης και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ConnectingEurope) το οποίο  χρηματοδοτεί έργα που προάγουν τις οικολογικές μεταφορές.
Καλούμε τις ηγεσίες των συναρμοδίων  Υπουργείων να εντάξουν και να υλοποιήσουν άμεσα το σημαντικό, για την ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου, αυτό έργο.
3.  Διοικητικά και Οικονομικά θέματα
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. όσον αφορά στα διοικητικά και οικονομικά θέματα πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις.
4. Ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ Πελοποννήσου σε Επιτροπές & Συμβούλια
Τέλος με ομόφωνες επίσης αποφάσεις ορίστηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΔ με τους αναπληρωτές τους σε Επιτροπές και Συμβούλια Νομαρχιακού και Περιφερειακού επιπέδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου