Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

τΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:ΤΑ «ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ» ΜΑΣ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ, Ο ΤΕΩΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

                                                                                                                                               Κρανίδι 29/12/2015



Α. ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και στα πλαίσια της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, η διοίκηση του Δήμου ξαναεισηγήθηκε το θέμα της απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών – εργασιών παραγωγής υπόβαθρων τόσο για τη Δ.Ε. Κρανιδίου, όσο για τη Δ.Ε. Ερμιόνης, συνολικού προϋπολογισμού 49.200 ευρώ. Φυσικά η θέση ήταν και είναι ξεκάθαρη, η συγκεκριμένη εργασία – υπηρεσία να μην κατανεμηθεί σε δύο κωδικούς για τις δύο δημοτικές ενότητες Κρανιδίου – Ερμιόνης και να δοθεί έτσι, με το καθεστώς της απευθείας ανάθεσης, αλλά να είχε επιλεγεί η διαδικασία ενός ανοικτού πρόχειρου διαγωνισμού. Η καθυστέρηση της διαδικασίας του πρόχειρου διαγωνισμού είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με το λάθος που έκανε η Δημοτική Αρχή και έφερε το ίδιο θέμα δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και έπρεπε να περάσουν 45 μέρες για να διαπιστώσουν ότι έκαναν λάθος (από τις 6 Νοεμβρίου 2015 Δ.Σ. – 22 Δεκεμβρίου 2015). Η
θέση μας είναι ξεκάθαρη – δεν ψηφίζουμε απευθείας αναθέσεις για εργασίες – υπηρεσίες που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και υπάρχει έντονη επιστημονική – τεχνική
αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών. Δε μας παρουσιάστηκε καμία άλλη παρόμοια εφαρμογή για να δούμε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εργασίας.

Τώρα γιατί άλλαξαν οι τίτλοι και οι κωδικοί αυτό δε μας εξηγήθηκε ποτέ, προσπαθούμε να το ανακαλύψουμε, αλλά αυτό δείχνει μία προχειρότητα, μία επιπολαιότητα και σε συνδυασμό με την επιλογή της απευθείας ανάθεσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και την νομιμότητα αυτής της απόφασης. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα έχει και συνέχεια.


Β. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΩΣ

Ήταν ένα μεγάλο λάθος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιονίδας να προσκληθεί ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου σε εκδήλωση του παιδικού τμήματος (χορωδίας) του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης και οι αναμνηστικές φωτογραφίες του να διανεμηθούν στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά).

Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, τόσο προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου όσο και προς τη Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και φυσικά στο Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

Το κύριο ερώτημα ήταν ποιός πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, ποιός είχε την ευθύνη της πρόσκλησης, καθώς επίσης και με ποιά ιδιότητα παραβρέθηκε στην εκδήλωση ο τέως

-          Με την ιδιότητα του «τέως βασιλιά της Ελλάδας»;

-          Με την ιδιότητα του μόνιμου παραθεριστή στο Δήμο μας;

-          Με την ιδιότητα του νέου σωτήρα, του νέου επικοινωνιακού πολιτικού παιχνιδιού που έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στην πατρίδα μας για αναζήτηση νέου σωτήρα;

-          Με την ιδιότητα ενός «νέου πελάτη» χρήσιμου για τις δουλειές μας;

Πάντως κάποιοι κέρδισαν ένα λεπτό Πανελλήνιας δημοσιότητας σύμφωνα με τη ρήση του Ουμπέρτο Έκο και έζησαν καλά και εμείς καλύτερα όπως τα παραμύθια.


Γ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Μέσα στις άγιες μέρες που διανύουμε και μέσα στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, υπήρχε και υπάρχει ανάγκη σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Δήμοι να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης» ο Δήμος μας συγκρότησε το 2011 ένα Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π (Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγύης, Πολιτισμού και Παιδείας), με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στους συγκεκριμένους τομείς – στόχους. Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα, στηρίχτηκαν δράσεις εθελοντικών ομάδων αλληλεγγύης, υλοποιήθηκαν προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πέτυχε όλους τους στόχους, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συνεχιζόμενη υλοποίηση στόχων, για την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, γι’αυτό ήταν λάθος οι περικοπές που συντελέστηκαν στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου από την πλειοψηφία του Δ.Σ. κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Ερμιονίδας για το οικονομικό έτος 2016. Το Νομικό Πρόσωπο απαιτείται να χρηματοδοτείται σύμφωνα με το καταστατικό του για να υλοποιεί όλους τους σκοπούς της ίδρυσής του. Απαιτούνται παρεμβάσεις α) για την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου, β) για την υποστήριξη ανέργων γ) για την υλοποίηση κοινωνικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με την αναγκαία οικονομική υμμετοχή του Δήμου μας κλπ. Η λογική μιας απλής διαχείρησης και να επαναλαμβάνουμε καθιερωμένες πλέον δράσεις δεν αποτελεί σύγχρονη παρέμβαση κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης στα πλαίσια της παρούσης κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Δ.Σ. σε επόμενη συνεδρίαση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Ν.Π.Π.Α.Π.Π. Οικονομία μπορούμε να κάνουμε σε πολλούς τομείς όχι όμως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.


                                                                                                Για τη Δημοτική Παράταξη

«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»

Ο επικεφαλής

Τάσος Γ. Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου