Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Το παράδειγμα της δημάρχου Μαδρίτης

 
Είναι δήμαρχος της Μαδρίτης, εξελέγη πρόσφατα με τη στήριξη των Podemos, βάζοντας τέλος στην πολύχρονη κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος στην πρωτεύουσα. Η Μανουέλα Καρμένα είναι γνωστή για την απλότητά της και πρόσφατα έδωσε ένα ακόμα δείγμα. Πριν απο λίγες ημέρες ενας επιχειρηματίας της Μαδρίτης τής έστειλε ένα προσωπικό δώρο για το νέο έτος,  ένα βιβλίο-οδηγό για τον αφρώδη οίνο. Εκείνη όμως δεν το δέχθηκε. Του έστειλε μια εξαιρετικά ευγενική επιστολή, στην οποία του θυμίζει: «Αγαπητέ μου φίλε, οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να δεχόμαστε δώρα. Θα το προωθήσω στη δημοτική βιβλιοθήκη για όσους ενδιαφέρονται.   Ελπίζω από καρδίας οι ευχές στο εξής να είναι μόνο λόγια.»
Η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα είναι δικηγόρος και πριν από λίγα χρόνια συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα. Τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και κρατούμενους από το καθεστώς.Υπήρξε μέλος του ΚΚ Ισπανίας, ενώ το 1977 ίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους της ένα δικηγορικό γραφείο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τον Φεβρουάριο του 1977, στα δύσκολα ακόμα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ακροδεξιοί ένοπλοι μπήκαν στο γραφείο και σκότωσαν πέντε δικηγόρους. Εκείνη γλίτωσε. Αρκετά χρόνια αργότερα, τρία άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις δολοφονίες.
Μόλις βγήκε στη σύνταξη, άνοιξε ένα blog προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη ποιότητα στην απονομή δικαιοσύνης.
Παράλληλα, έστησε ένα μαγαζί σε κεντρικό σημείο της Μαδρίτης, όπου πωλούνται είδη μπεμπέ φτιαγμένα από φυλακισμένες γυναίκες. Μάλιστα τα έσοδα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ακόμα και η ίδια η Καρμένα συμμετέχει σχεδιάζοντας παπουτσάκια για μωρά. Κυκλοφορεί δε πάντα με ποδήλατο.
To 2015 αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της λίστας Ahora Madrid για το αξίωμα του δημάρχου. Και κέρδισε.
 http://www.presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου