.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη διαφωνία του στην τροπολογία ντροπή που μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας

Ανθή Αγγελοπούλου
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη διαφωνία του στην τροπολογία ντροπή που μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, η τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις " του Υπουργείου Υγείας, στην οποία προβλέπεται να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λπ.), οδηγεί σε πλήρη διάλυση τη Δημόσια Υγεία. Καταγγέλλει μάλιστα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να την «περάσει στα κρυφά», όταν η κοινή γνώμη έχει στρέψει το βλέμμα της στις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Η τροπολογίας αυτή όπως λέει, αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή
Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ενώ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος. Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης.
«Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και παρασύρουν κι άλλα μέλη της Κυβέρνησης, που συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, σε ανθρωποκτόνες πολιτικές» σημειώνει ο κ. Πατούλης και συνεχίζει. «Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους ανικανότητας, στους Δήμους».
«Δεν θα τους το επιτρέψουμε» τονίζει ο κ. Πατούλης, «δεν θα γίνουμε εμείς νεκροθάφτες της δημόσιας υγείας , για να διατηρήσουν αυτοί τις υπουργικές τους θέσεις . Δεν θα παίξουμε εμείς με την υγεία των πολιτών, για να βρουν άλλοθι οι σημερινοί κυβερνώντες».
Ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, επικίνδυνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς όπως λέει, με τα νομοθετικά τερατουργήματα που προωθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση αποδεικνύουν ότι εκτός από ανίκανοι, διακατέχονται κι από ολοκληρωτικές αντιλήψεις. 
Ο ΙΣΑ όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την νέα αυτή απειλή για τη Δημόσια υγεία που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την τροπολογία έκτρωμα και θα τους ζητήσει να ασκήσουν στα όρια των κοινοβουλευτικών ευθυνών, κάθε δυνατή πίεση για να μην ψηφιστεί.
Σε περίπτωση όμως που η τροπολογία ψηφιστεί, θα ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και κατ' επέκταση στην υγεία των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου