.

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Νέος αυστηρός κανονισμός πτήσεων για τη χρήση Drones

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1454648/apo-1h-ianoyarioy-se-ishy-o-neos-kanonismos-gia-ta.html


Κάθε πτήση drone σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από το χειριστή πρέπει να δηλώνεται. Δημιουργείται ειδικό μητρώο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τρεις κατηγορίες μη επανδρομένων αεροσκαφών. Τι ισχύει για την επαγγελματική χρήση.
Από 1η Ιανουαρίου σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τα drones-Τι προβλέπει για χρήστες
Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστά ως drones, ανεξαρτήτως μεγέθους, καταγράφονται σε ειδικό μητρώο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στη συνέχεια να κατατίθενται τα στοιχεία διαδρομής τους, αν η πτήση τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρα από τον χειριστή τους και σε κάθε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης.
Πρόκειται για μία από τις προβλέψεις κανονισμού «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τίθεται σε ισχύ από 1/1/2017, και καθορίζει όλη τη διαδικασία όπως θέματα ασφαλείας πτήσεων, δικαιώματα, υποχρεώσεις, περιορισμοί και δυνατότητες αλλά και θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας δεδομένων, αστικής ευθύνης, προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.
Τα drones κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες κατά τις διεθνείς προδιαγραφές, σε σχέση με την κατηγορία κινδύνων στην Ανοικτή, στην ειδική και στην Πιστοποιημένη Κατηγορία αντίστοιχα, ανάλογα με την αξιολόγηση κινδύνων σύμφωνα με τα κριτήρια της πολιτικής αεροπορίας.
Τα drones που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες έχουν και την υποχρέωση ασφάλισης.
Oι χειριστές των drones που προορίζονται για επαγγελματική χρήση εκπαιδεύονται σε γνωστικό αντικείμενο ανάλογο των απαιτήσεων της εργασίας τους και θα αδειοδοτούνται αντίστοιχα.
Βασικό εργαλείο για την εφαρμογή του κανονισμού και μοναδικό αρχικό σημείο επικοινωνίας, θα είναι το ειδικό τμήμα για ΣμηΕΑ στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ τόσο για την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, όσο και για την κατάθεση αιτήσεων και σχεδίων πτήσης με ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο τρόπο σε σύνδεση σε πραγματικό χρόνο στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος.
Με την εφαρμογή του Κανονισμού από 1/1/2017 προσδιορίζεται ο εναέριος χώρος όπου απαγορεύεται η πτήση τους με ανάρτησή του στο διαδίκτυο για άμεση ενημέρωση των χειριστών των drones.
Οι φορείς εκμετάλλευσης των ΣμηΕΑ θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και να αναπτύξουν σταδιακά την επιχειρηματικότητά τους, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης που απορρέουν από τον κανονισμό των ΣμηΕΑ.
Ταυτόχρονα ο κλάδος των ΣμηΕΑ με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δυναμική εξέλιξη, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μέσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο ασφαλούς και νόμιμης δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου